Щодо оформлення біометричного закордонпаспорту

Руслан Джабб

Коротко з досвіду оформлення нового біометричного закордонного паспорту.

Прошу поширити, можливо комусь стане у нагоді, бо досі мережа переповнена міфами, легендами і забобонами з цього питання.
(Актуально в першу чергу для Києва, теоретично має працювати аналогічно у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій областях).

1. Немає нічого складного у реєстрації в черзі через інтернет. Опівночі (є сенс бути напоготові трохи завчасно) на сайті ДМСУ відкривається бронювання на 15 день від поточної дати.  Тут треба реагувати доволі оперативно, бо вільні місця швидко бронюють. Під рукою варто мати паспорт та мобільний телефон.

2. Реєструватися в чергу можна до будь-якого зручного відділення. Територіальної прив’язки, в тому числі по місцю реєстрації немає. Раджу попередньо уточнити адресу обраного підрозділу ДМСУ – наприклад, у Шевченківському районі Києва їх є три окремих, за різними адресами.

3. Затримка у черзі є, однак при записі через інтернет – вкрай незначна, в рамках 10-20 хвилин. В будь-якому разі у клієнтів з інтернет-черги пріоритет. Таким чином, записавшись попередньо можна розраховувати, що похід за паспортом забере у тебе не більше як пів-години життя.

4. Вирушаючи на оформлення закордонного паспорту з собою треба брати лише внутрішній український паспорт, старий закордонний, якщо є, та код. Щось натякали на ксерокопії, але зрештою зробили на місці. На сайті теж немає нічого про ксерокопії. Можливо в окремих нестандартних випадках потрібні інші документи.

5. Гроші. Загальна вартість послуги – 557.32 гривні. Наскільки я розумію, у кожного підрозділу ДМСУ свої реквізити, тому сплативши наперед і, наприклад, не встигнувши на свій час, муситимеш бронювати знову у те ж відділення або гратися з переоформленням платежу. Щоб уникнути цього можна сплатити на місці, в терміналі (комісія близько 20 гривень).

6. Фото. Фотографують на місці, чорно-біло і лише овал обличчя, зачіски і одягу майже не видно. Можна зробити декілька спроб.

7. Зразок підпису. Ставиться стилусом на сенсорній панелі. Варто потренуватись, якщо є можливість.

8. Відбитки пальців. У холодну погоду руки краще трохи розтерти, сканер може погано реагувати на недостатньо теплу шкіру.

9. Папери. Майже все заповнюється співробітником на компьютері.

10. Вся процедура займає близько десяти хвилин.

11. Паспорт виготовляється протягом 20 робочих днів,тобто близько місяця.

12. Персонал в цілому привітний, проте стомлений обсягами роботи і неадекватами, котрих не бракує. Загальне враження – химерна суміш совка і сучасності, як і всюди у сьогоднішній Україні. Що ж, у такий перехідний час ми з вами живемо.

13. Про живу чергу багато не писатиму, бо особистого досвіду немає. Наскільки зрозумів – при бажанні можна подати документи день в день та відповідно отримати паспорт швидше, але при цьому доведеться добряче насидітися в черзі.

Автор