Світ 22 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Кінець битви за Хомс у Сирії, візит Трампа до Ізраїлю, протести у Тунісі, відмова від свідчень Флінна у США, арешти в Індонезії, суд над путчистами в Туреччині, теракт у Таїланді, спалах холери в Ємені, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

 

Африка:

– Віце-президент Південноафриканської республіки Сіріл Рамафоса закликав прокуратуру розпочати антикорупційне розслідування проти президента країни Джейкоба Зуми та звинуватив главу державу у тому що той будує «мафіозну державу». Зума є фігурантом одразу кількох десятків корупційних скандалів. Втім, щоразу, йому вдавалося втекти від покарання, експлуатуючи різноманітні бюрократичні норми в країні.

– У Тунісі поліція розігнала демонстрацію поблизу містечка Тататуїн. Там сотні протестувальників намагалися захопити газові та нафтові підприємства. У такий спосіб вони хотіли зупинити роботу потужностей, щоб змусити прем’єр-міністра країни Юсефа Чахеда здійснити реформи та почати розвивати цей маргіналізований та бідний регіон. Через сутички із поліцією також загинув один активіст. Його збила машина правоохоронців. У відповідь, демонстранти спалили два поліцейських блокпоста. Туніс перебуває в економічній кризі з часів так званої «Арабської весни». Реформи в енергетичній галузі, яких вимагають кредитори, уряд так і не розпочав. Це призвело до того, що деякі європейські енергетичні компанії покинули країну та закрили свої підприємства. Через це, тисячі людей опинилися без роботи. Зараз вони вимагають виконання урядом своїх обіцянок та повернення робочих місць.

Америка:

– Колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн вирішив не надавати Сенату документи, які б свідчили про зв’язок команди Трампа з Росією. Раніше, Флінн погоджувався передати такі документи в обмін на імунітет від переслідувань. За даними американських ЗМІ, він має намір скористатися п’ятою поправкою Конституції, яка дозволяє не свідчити проти себе у суді. Втім, за непредставлення документів, Флінну може загрожувати штраф чи ув’язнення.

– Сотні демонстрантів влаштували протест у Бразилії у місті Сан-Паулу. Вони вимагали відставки президента Мішеля Темера. Напередодні, він опинився у центрі корупційного скандалу. У мережі з’явився аудіо запис, який свідчив про те, що Темер давав хабарі свідкам у своїй справі, щоб уникнути покарання.

– У Венесуелі внаслідок сутичок між поліцією та демонстрантами на північному заході країни загинув студент. 19-річного активіста застрелили в ході акцій протесту у штаті Барінас. Опозиція звинуватила в цьому правоохоронців. Останні – радикалів серед активістів. Загальна кількість жертв зіткнень з поліцією у Венесуелі за останній місяць зросла до 53 осіб. Понад 2,6 тисяч людей затримані поліцейськими.

Азія:

– Понад 140 людей затримані поліцією в Індонезії за підозрою у розповсюдженні порнографії. Правоохоронці провели рейд в одну з місцевих саун, де проходила вечірка за участі сексуальних меншин. ЛГБТ-спільнота не є забороненою в Індонезії. Втім, їх переслідують у консервативній провінції Ачех. Також, представників ЛГБТ часто затримує поліція за підозрою у порушенні законів про порнографію та за підозрою у проституції. Найчастіше, такі затримання відбуваються у місті Сурабая.

– 24 людини зазнали поранень внаслідок вибуху у військовому госпіталі Бангкока в Таїланді. Вибух пролунав у день річниці військового перевороту в Таїланді 2014 року. У госпіталі лікуються відставні військовослужбовці. Бомба, за даними слідства, була захована у пакунок, який пронесли в лікарню. Жодне угруповання відповідальності за вибух на себе не взяло.

– У Туреччині суд засудив до 5 років ув’язнення бойовика сирійського антиурядового угруповання «Бригади сирійських туркменів» Алпарслана Челика, який взяв на себе відповідальність за вбивство у 2015 році російського пілота Олега Пешкова, коли його Су-24 був збитий над сирійсько-турецькому кордоні. Засудили його за звинуваченням у незаконному володінні зброєю.

– У Туреччині розпочався суд у справі про невдалий військовий переворот у липні 2016 року. 221 підозрюваний опинився на лавах підсудних. Більшість – колишні високопоставлені військовослужбовці. Першим серед них був колишній командувач ВПС Туреччини, генерал Акин Озтюрк. Їх підозрюють в участі у перевороті та зв’язках з опозиційним проповідником Фетуллахом Гюленом. Саме останнього називають головним організатором перевороту та вимагають його екстрадиції зі США. Сам Гюлен категорично відкидає свою участь у перевороті. Втім, офіційна Анкара визнала його громадський рух «Хизмет» терористичною організацією та затримала понад 40 тисяч його членів. Загалом, з часу перевороту турецька влада репресувала понад 140 тисяч людей по всій країні.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відновив своє членство в керівній «Партії справедливості та розвитку». Вперше за понад 70 років, глава турецької держави одночасно обіймає посади президента та лідера партії. Раніше, президентам законом заборонялося обіймати посаду президента та займатися партійною роботою. Втім, поправки до Конституції, які населення Туреччини схвалили більшістю голосів у квітні, дозволили Ердогану знову стати на чолі своєї партії.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган своїм указом продовжив в країні режим надзвичайного стану, запроваджений у липні 2016 року після невдалої спроби військового перевороту.

Європа:

– В Італії помер всесвітньо відомий мотогонщик, чемпіон світу з шосейно-кільцевих мотоперегонів, 36-річний Ніккі Хейден. Смерть настала через 5 днів після аварії, в яку він потрапив у містечку Ріміні. Тоді його збив автомобіль, коли він їхав велосипедом у центрі міста.

– Лідер ультраправої партії «Національний фронт» у Франції Марін ле Пен більше не вимагатиме у своїй риториці виходу країни з ЄС та відмови від євро. Про це заявив її економічний радник в інтерв’ю французьким виданням. За його словами, це була «помилка» для партії на виборах президента. Передвиборна риторика зміниться вже на парламентських виборах у червні цього року.

– У Македонії спеціальні прокуратура розпочала розслідування проти колишнього прем’єр-міністра Ніколи Груєвського за підозрою у незаконному фінансуванні своєї партії та відмиванні бюджетних коштів. Груєвські був фігурантом скандалу, який призвів до політичної кризи у 2014 році та його відставки, коли всі дізналися, що він незаконно прослуховував міністрів та депутатів.

– Регіональний уряд Каталонії (Женералітет) вніс на розгляд місцевого парламенту таємний проект декларації про незалежність регіону від Іспанії. У відповідь, прем’єр-міністра країни Маріано Рахой назвав це «провокацією» та заявив, що не дозволить Каталонії самовільно виходити зі складу Іспанії.

Близький Схід:

– 250 людей померли від спалаху холери в Ємені. Кількість інфікованих сягнула десятків тисяч людей. Спалах хвороби відбувся нещодавно у центральних регіонах країни через безперервні бойові дії та відсутність доступу до медикаментів та продовольства. Найбільша кількість інфікованих – у столиці Сані. Місцева влада оголосила там надзвичайний стан. За даними ООН, дві третини населення (близько 8 мільйонів людей) Ємену не мають доступу до питної води. Холера передається через брудну воду та продукти. Понад 300 лікарень знищені по всій території країни, це ускладнює здатність міжнародних організацій надати допомогу населенню. Загалом, близько 19 мільйонів людей в Ємені потребують гуманітарної допомоги. Війна в країні триває з березня 2015 року, коли туди вторглася Саудівська Аравія, щоб захистити легітимний сунітський уряд президента Абд Раббо Мансура Хаді.

– Президент США Дональд Трамп здійснив свій перший візит до Ізраїлю. У своїй промові в Єрусалимі, він заявив, що намагатиметься «стабілізувати регіон Близького Сходу». Під час офіційного візиту, він провів переговори з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху. Також американський лідер відвідав Стіну плачу та Храм Гробу Господнього. У нього також запланована зустріч із президентом Палестини Махмудом Аббасом у Вифліємі. Візит до Ізраїлю – це частина першого зарубіжного турне президента США.

– МВС Ірану оприлюднив офіційну інформацію про результати президентських виборів. За їхніми даними, президент Хасан Роухані переміг із результатом 57% голосів. Його головний суперник – лідер консервативного табору Ібрагім Раїсі – набрав 38,5% голосів.

– Сирійський уряд повернув під свій повний контроль місто Хомс – вперше з 2011 року. Напередодні, завершилася евакуація бойовиків та членів їхніх родин з останнього оплоту ісламістів у місті – кварталу Аль-Ваєр. Загалом, близько 6 тисяч осіб вивезли на автобусах до провінції Ідліб, на північ провінції Хомс або ж до підконтрольного Туреччині міста Джараблус на півночі провінції Алеппо. Це стало можливим внаслідок укладення 13 березня угоди між сирійським урядом та ісламістами. Останні погодилися здати сирійським військам квартал Аль-Ваєр в обмін на амністію та евакуацію. Битва за місто Хомс офіційно завершена. Вона тривала з 2011 року. За цей час, жертвами боїв у місті, за різними оцінками, стали від 7 до 10 тисяч людей.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Ан-Наджар та завершила зачистку сусіднього кварталу Таммуз-17 у західному Мосулі. Таким чином, під контролем бойовиків залишилося лише два райони – Аз-Зінджалі та Аш-Шагля, а також Старе місто, де розташований головний штаб терористів – Велика мечеть «Ан-Нурі».

– Щонайменше 50 бойовиків ісламістського руху «Ахрар Аш-Шям» загинули внаслідок подвійного теракту в їхній штаб-квартирі в містечку Таль Ат-Тукан в провінції Ідліб на півночі Сирії. Двоє смертників підірвали себе, коли ісламісти збиралися на зустріч. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава».


На фото: один зі зруйнованих кварталів у місті Хомс у центральній Сирії, 2015 рік

Автор