Світ 21 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Перший візит Дональда Трампа, масовий голод у Сомалі, корупційний скандал у Бразилії, ліквідація мережі ЦРУ в КНР, енергетична реформа в Швейцарії, вибори президента в Ірані, бої у Сирії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Мозамбік оголосив про завершення епідемії холери на своїй території. Понад 2 тисячі людей були інфіковані вірусом внаслідок сильних дощів та забруднення води. З них четверо людей померли. Після цього, влада оголосила карантин. За останні 30 днів, у країні не зафіксували жодного нового випадку захворювання холерою.

– Масовий голод у Сомалі досяг критичного рівня. Про це попередив Міжнародний комітет Червоного Хреста. Хоча сильні дощі, що почалися у Сомалі вчора, врятували людей від посухи, гуманітарну ситуацію це не покращило. Майже 80% населення країни все ще страждає від недоїдання через безперервні бої та відсутність центральної влади у більшості регіонів. Зараз, офіційна влада фактично контролює лише частину столиці Могадішо. Половину Сомалі – контролюють пов’язані з «Аль-Каїдою» терористи «Аш-Шабаб». Решту територій – місцеві племена.

– 179 в’язнів-втікачів були затримані урядовими силами у Демократичній Республіці Конго після масової втечі з в’язниць кілька днів тому. Хоча офіційна влада заявила, що з в’язниці «Макала» у столиці втекли лише 60 осіб, окремі ЗМІ припускають, що ця цифра може сягати 4 тисяч засуджених. Факт втечі може вдарити по рейтингу президента Джозефа Кабіли, який перебуває під тиском міжнародної спільноти та опозиції, яка вимагає його відставки. Чимало країн сумніваються у спроможності Кабіли контролювати ситуацію в Конго, через постійні конфлікти на сході та півдні країни.

– Президент Франції Еммануель Макрон прибув з офіційним візитом до Малі, де відвідав місцевий французький військовий контингент. Його розгорнули там у 2013 році після того, як північ країни захопили ісламські екстремісти. Це друга подорож Макрона закордон. Його перший візит був до Німеччини. У Малі, Макрон пообіцяв посилити боротьбу проти терористів у північній Африці, особливо у тих державах, де розквартировані французькі війська.

Америка:

– Президент Бразилії Мішель Темер відмовився йти у відставку на тлі гучного корупційного скандалу за його участі. Він заявив, що не подаватиме заяву про звільнення, попри вимоги його політичних опонентів. Напередодні, з’явився аудіо-запис, на якому Темер обговорював хабарі, які брав від людей за закриття корупційних справ. Верховний суд визнав автентичність запису та голосу президента. Втім, Темер заявив, що це фальшивка та висловив готовність довести свою невинуватість у суді.

– Рейтинг президента США Дональда Трампа став найнижчим з часу його інавгурації. Нині, за даними соціологічних опитувань агентства «Ipsos» та видання «Reuters», його підтримують лише 38% американців, тоді як 56% – не підтримують дії Трампа.

Азія:

– За даними американського видання «The New York Times», протягом останніх двох років Китай знищив інформаторську мережу ЦРУ США на своїй території. Понад 20 інформаторів ЦРУ були або знищені, або кинуті за грати у 2015-2016 роках. Американці припускають, що китайцям вдалося зламати систему комунікацій спецслужб та виявити інформаторів та агентів ЦРУ в країні. Державний департамент США цю інформацію не коментує.

– Північна Корея знову запустила ракету убік Японського моря. Вона пролетіла 500 метрів та впала у море, не досягнувши Виключної економічної зони Японії. США та Південна Корея засудили запуск. А новообраний президент Кореї Мун Чже Ин скликав екстрене засідання Ради Безпеки в Сеулі.

– Міністри 11 країн-учасниць Транс-тихоокеанського партнерства домовилися продовжувати співпрацю у межах проекту без участі США. Договір про створення ТТП передбачає формування зони вільної торгівлі між 11 країнами Латинської Америки, Азійсько-Тихоокеанського регіону та Північної Америки. Втім, нова адміністрація Трампа одразу схвалила рішення вийти з угоди вже у січні 2017 року. Трамп послідовний критик цього проекту. Він вважає, що він призведе до скорочення американських робочих місць.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте видав указ, який забороняє куріння в усіх публічних місцях та у 100 метрах від усіх навчальних закладів. Також, він схвалив указ про запровадження заборони на караоке-бари та вживання алкоголю після 2 години ночі. Багато років, Дутерте був мером міста Давао. За цей час він перетворив його на безпечний населений пункт, позбавлений мафії. Втім, противники президента кажуть – такого він досяг лише завдяки кампанії з терору населення та позасудових вбивств підозрюваних.

Європа:

– Мешканці Швейцарії підтримали на референдумі енергетичну реформу, таким чином схваливши рішення про заборону будівництва нових АЕС в країні. П’ять останніх атомних станцій – замінять альтернативними джерелами енергії, лише тільки завершиться термін їхньої експлуатації. Підготовку до енергетичної реформи та відходу від традиційних джерел енергії почали у 2011 році після катастрофи на японській АЕС «Фукусіма». У 2016 році Швейцарія схвалила план розвитку енергетики до 2050 року, в якому й окреслила основні напрямки розвитку альтернативних джерел енергії. Основними противниками енергетичної реформи були консерватори з Народної партії, які стверджували, що така реформа призведе до підвищення тарифів на світло.

– Шведська прокуратура закрила кримінальну справу проти засновника сайту «Wikileaks» Джуліана Ассанжа, якого підозрювали у сексуальних домаганнях. З 2012 року, Ассанж живе у посольстві Еквадору в Лондоні, поки його розшукувала шведська поліція. Також його екстрадиції вимагали США – за публікацію конфіденційних документів та електронної пошти державних службовців США на сайті «Wikileaks». Ассанж назвав закриття справи проти нього у Швеції «перемогою». Втім, поки що залишиться в посольстві Еквадору через переслідування його з боку американської прокуратури.

– Україна запровадила санкції проти російських соціальних мереж «Вконтакте» та «Одноклассники», онлайн-сервісу «Яндекс» та бухгалтерської програми «1С». Відтак, ці ресурси мають бути заблоковані на території країни. Офіційний Київ аргументував це тим, що ці компанії «контролюються ФСБ РФ».

– Португалія стала переможцем цьогорічного Євробачення, яке проходило в Києві в Україні. Португальський співак Сальвадор Собрал із великим відривом зайняв перше місце.

– Україна та ЄС офіційно підписали угоду про лібералізацію безвізового режиму. Це стало останнім кроком на шляху до безвізового режиму. Таким чином, українці офіційно отримали право їздити до країн Шенгенської зони за спрощеною процедурою візового режиму. Безвізовий режим запровадили після майже 10 років переговорів.

Близький Схід:

– На чергових президентських виборах в Ірані перемогу отримав чинний глава держави Хасан Роухані, набравши понад 50% у першому ж турі виборів. Він є лідером ліберального реформаторського крила політичних сил Ірану. Його головний суперник – лідер консервативного табору – Ібрагім Раїсі набрав менше 35% голосів. Напередодні голосування, свої кандидатури на користь кожного з головних фаворитів зняли Мухаммед Багер Галібаф та Есхак Джахангірі. Таким чином, Роухані отримав потужний мандат довіри на другий термін свого президентства. Він пообіцяв відкрити Іран світу та продовжити розвиток економіки та торгівлі. Очікують, що Раїсі піде в опозицію та продовжить обережну критику свого опонента. Чимало оглядачів заявляють, що Раїсі може стати потенційним новим верховним аятолою після смерті Алі Хаменеї.

– США та Саудівська Аравія уклали безпрецедентний контракт на поставки зброї вартістю 110 млрд. доларів. Відповідний документ підписали президент США Дональд Трамп та король Саудівської Аравії Сальман бін Абдель-Азіз Ас-Сауд під час державного візиту Трампа до Ер-Ріяда. Таким чином, королівство купить у США озброєнь на суму в 110 млрд. доларів. Це найбільший одноразовий збройний контракт в історії США. За даними різних ЗМІ, саудити планують купити 150 гелікоптерів «Black Hawk», американські танки, системи ППО, кораблі та ПТРК «Patriot» і ракетний комплекс «THAAD». Такі закупівлі Ер-Ріяд виправдав «загрозою з боку Ірану». Під час церемонії підписання, президент Трамп, держсекретар Рекс Тіллерсон та міністр торгівлі Вілбур Росс взяли участь у військовому традиційному саудівському танці з мечами. Також американський лідер прийняв від короля Сальмана найвищу нагороду країни – орден Абдель-Азіза.

– Понад 50 цивільних були вбиті терористами «Ісламської держави» у сирійському місті Акареб на сході провінції Хама. Бойовики напали на нього та ненадовго захопили. За час, поки вони його тримали під контролем, терористи влаштували різанину місцевого шиїтського населення. За кілька годин, сирійська армія відбила населений пункт та відкинула бойовиків. Акареб – стратегічне містечко, яке розташоване поблизу траси «Алеппо-Ханасер» – єдиної лінії постачання урядових сил між містом Алеппо та південними провінціями.

– Американська авіація завдала повітряних ударів по позиціях сирійських військ та їхніх союзників на півдні Сирії. Понад 12 сирійських військових та проурядових бійців загинули. Інцидент стався поблизу прикордонного з Іраком переходу «Ат-Танф», який сирійська армія намагається захопити. Зараз, цю територію контролюють підтримувані американцями та йорданцями бойовики з антиурядового угруповання «Усуд Аш-Шаркийя». Протягом останніх днів, сирійські війська суттєво просунулися до прикордонного переходу та вийшли на відстань прямого удару по ньому. У випадку захоплення КПП «Ат-Танф», урядові сили відрізали б антиурядові угруповання на півдні країни від іракських територій та лінії постачання, яка проходить вздовж траси «Дамаск-Багдад». Контроль над нею – основна ціль наступальної операції сирійської армії на півдні Сирії у провінціях Дамаск і Суейда.

– Вперше з 2011 року, сирійське місто Хомс перейшло під повний контроль уряду. Остання 11-а група бойовиків та членів їхніх родин виїхали з кварталу Аль-Ваєр у Хомсі у провінцію Ідліб. Таким чином, завершилася евакуація останнього оплоту антиурядових сил у місті та на його околицях. Сирійська армія офіційно увійшла до Аль-Ваєра. Облога цього кварталу тривала з 2013 року. Ісламісти погодилися здати урядовим військам цей район в обмін на евакуацію у березні цього року.

– Сирійська армія відновила наступальну операцію проти терористів «Ісламської держави» на північному сході Сирії у провінції Алеппо. Урядові сили звільнили від бойовиків понад 20 населених пунктів та стратегічну авіабазу «Аль-Джиррах» на сході провінції Алеппо. Вперше за всю війну, сирійські війська офіційно увійшли на територію рівнини Аль-Маскана. Це останній оплот терористів «ІД» у регіоні та на півночі Сирії. Звільнення цього району є головною ціллю першої фази Битви за східну Сирію, яку урядові сили та їхні союзники розпочали два тижні тому після укладення угоди про «зони деескалації».

– Вперше з 2012 року, сирійські війська звільнили від терористів східні передмістя Дамаска – Аль-Кабун і Тішрін. Бої за нього тривали особливо запекло протягом останніх 3 тижнів. У сусідньому кварталі – Аль-Барза – бойовики почали процес евакуації до провінції Ідліб. Щойно вона завершиться, урядові війська вперше за 5 років війни контролюватимуть майже всі східні околиці столиці. Під контролем ісламістів залишаться лише передмістя Джобар і Хараста. Битва за Аль-Кабун та Аль-Барзу тривала з 18 лютого. За цей час загинули 82 сирійських солдатів. Втрати бойовиків оцінюють від 200 до 450 осіб.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» 90% західного Мосула. Урядові сили повернули під контроль квартали Таммуз-17, Таммуз-30, Аль-Маамаль, Ар-Ріфаї. Під контролем терористів лишаються лише два райони та Старе місто, де розташований їхній головний штаб – мечеть «Ан-Нурі». За даними Міноборони Іраку, у битві за Мосул ліквідовано 16 647 бойовиків. В оточенні перебувають лише близько 2-3 тисяч джихадистів. Водночас, шиїтські «Сили народної мобілізації» за підтримки сил коаліції та іракської армії розпочали наступальну операцію західніше Мосула убік пустелі в провінції Найнава. Основна мета – звільнення від терористів «Ісламської держави» стратегічного міста Аль-Кайраван та вихід на іраксько-сирійський кордон.


На фото: президент США Дональд Трамп, король Саудівської Аравії Сальман бін Абдель Азіз Ас-Сауд в оточенні своїх урядовців під час військового саудівського танцю в Ер-Ріяді

Автор