Про владу, реформи і журналістів

Костянтин Нескоромний

За останні дві доби можна зробити наступні висновки :

1. Журналістики в Україні не існує, або існує в початковому стані. Жодне з ТОП-видань на прес-конференції не задало жодного важливого питання з точки зору держави або планів на майбутнє.

Тому це виглядало як розмова головного лікаря психіатричної лікарні з пацієнтами.

Ну яке ще може бути ставлення, коли ти питаєш президента про свої фобії у вигляді фабрики ботів, котрих ви ж самі вигадали?

Коли президенту задають питання про вплив на ті питання, на які він не має права впливати безпосередньо. Тобто я не розумію, вони хочуть демократії та інститутів, або вони хочуть “крєпкого хазяйствєніка”? Схоже, що друге, бо увесь час зрівнюють та жаліються.

Треба констатувати – влада, суспільство змінилися , проте ті, хто називає себе журналістами – ні. Вони продовжують існувати в неофеодальній країні часів овоча, та всі хто з цим не згоден – боти.

2. В нас абсолютно проукраїнська влада. Так, в мене до неї багато претензій, вже не перший місяць. Так вона в деяких моментах просто дратує, проте немає сумнівів, що вона проукраїнська.

3. В мене немає сумнівів, що влада проєвропейська. Тобто вона робить багато чого, щоб ми назавжди перейшли зі шляху невизначеності між заходом та росією до Європи. І ми туди їдемо, болісно розриваючи кайдани росії.

4. Влада вчиться говорити, звітувати та цікавитися думкою суспільства. Так, ще багато не виходить, проте є хоч якийсь натяк на нормальний діалог. Проте і суспільство не дуже вміє питати та чути відповіді, проте це прийде з часом.

5. Реформи є. Реформи важливі – декларування, державні закупівлі, реформа нафтогазу, банків і тд. Це не впливає зараз, але вкрай необхідно. І безвіз – це свідоцтво справжніх змін.

Все це добре, це дає надію та натхнення іти складним шляхом до всього світу.

Проте, я хочу дорікнути владі за системні проколи :

1. МВС – система вкрай нереформована, зміни тільки косметичні

2. Мінстець – в котрий раз це п*ць. Напрямок провалений повністю.

3. Зміни до КПК – це також на владі. Портновський КПК навіть не намагаються міняти, хоча б у частині виходу під заставу. І тут питання навіть до молодих “реформаторів” – і де?

4. Реформа податкової – і де? І коли?

5. Земельна реформа – земля має бути активом, який дасть поштовх економіці та залученню інвестицій.

Тобто влада далеко не ідеальна. Проте краще, набагато краще ніж могло бути бути.

А якщо я би мав можливість, то питання президенту було б наступним.

Яке місце в світі повинна займати Україна – чим ми можемо бути йому корисні, та які 5 основних галузей економіки мають бути нашим драйвером у наступні 10-15 років?

Дякую за увагу.

Автор