Світ 8 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Новий президент Франції, бої у Нігерії, план США в АТР, ліквідація лідера «Ісламської держави» в Афганістані, протести у Польщі, капітуляція бойовиків на сході Дамаска, битва за східну Сирію та багато іншого.

Африка:

– Терористи «Боко Харам» у Нігерії відпустили з полону понад 80 школярок, викрадених у 2014 році у місті Чібок на північному сході країни. Дівчат вже доправили до безпечного місця. У полоні бойовиків залишаються ще близько сотні дівчат. Їх викрали три роки тому під час нападу терористів на місто. Школярок змусили прийняти іслам та одружитися на нападниках. Раніше, нігерійська армія зуміла звільнити близько 120 дівчат під час антитерористичних операцій по всій Нігерії.

– Щонайменше 21 людина загинула та понад 25 поранені внаслідок нападу бойовиків на колону автомобілів у Південному Судані. Група озброєних осіб зупинила автомобілі з цивільними на КПП та розстріляла їх. Це сталося за 75 км від столиці Джуби.

– Один з лідерів терористичної організації «Аш-Шабаб», пов’язаної з «Аль-Каїдою», Муалім Осман Абді Баділя був убитий у боях з силами безпеки на півдні Сомалі.

Америка:

– За даними видання «Wall Street Journal», американський уряд готовий виділити 7,5 млрд. доларів на програму розширення військової присутності США в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. За даними журналістів, відповідний проект схвалили в Міноборони США. Він буде спрямований на стримування Північної Кореї та КНР.

Азія:

– Лідер терористів «Ісламської держави» в Афганістані Абдул Хасіб був знищений внаслідок спільної операції сил США та Афганістану на сході провінції Нангархар. Його вважають організатором терористичного нападу на військовий госпіталь у Кабулі, під час якого загинули 50 людей. Спецоперація, за заявою Пентагону США, була проведена 29 квітня у селищі Ачін. У ній брали участь афганські війська та американські рейнджери, двоє з яких загинули в ході операції. Абдул Хасіб був «еміром» терористичного угруповання «Вілайят Хорасан» – так називається відділення «Ісламської держави» в Афганістані та Пакистані.

Європа:

– В Ірландії рибалка зловив гігантську шестижаберну акулу довжиною у 7,5 метрів та вагою в 680 кілограмів. Рибалка боровся із нею 1,5 години та, витягнувши на корабель, сфотографував та відпустив у море. Це найбільша шестижаберна акула, яку коли-небудь ловили в Ірландії.

– Кандидат від центристів Еммануель Макрон переміг у другому турі президентських виборів, набравши 66,06% голосів. Його суперниця – лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен набрала 33,94%. Таким чином, Макрон став новим президентом Франції. Його інавгурація запланована на 14 травня. 39-річний політик став наймолодшим президентом в історії країни. У своїй промові після оголошення результатів виборів, Макрон оголосив про початок «нової епохи в історії Франції» та пообіцяв боротися за єдність Європи.

– Міноборони Німеччини призначило перевірку в усіх військових казармах після того, як у двох військових частинах Бундесверу знайшли нацистську символіку та літературу. У кінці квітня поліція затримала військовослужбовця за підозрою у плануванні теракту на грунті ксенофобії.

– Понад 80 мігрантів потонули у Середземному морі, намагаючись дістатися берегів Італії. Ще 40 людей вдалося врятувати та доправити на Сицилію.

– Керівна партія Хорватії обрала нового спікера парламенту та уникнула дострокових парламентських виборів, які могли відбутися у липні через урядову кризу. Вона розпочалася, коли напередодні прем’єр-міністр Андрей Пленкович звільнив трьох міністрів з партії, яка є їхніми союзниками по коаліції, за те, що вони не підтримали його пропозиції призначити нового міністра фінансів під час голосування за вотум недовіри уряду. Обидва голосування провалилися, а спікер парламенту Божко Петров подав у відставку, поставивши під сумнів наявність більшості голосів у коаліційних сил.

– Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Варшави у Польщі, протестуючи проти політики керівної партії «Право та справедливість». Вони вважають, що влада обмежує права та свободи громадян і наступає на свободу слова. Організаторами демонстрацій виступила опозиційна партія «Громадянська платформа».

Близький Схід:

– Бойовики антиурядових угруповань у східних передмістях Дамаска в Сирії погодилися капітулювати, скласти зброю та здати сирійським військам квартали Аль-Кабун, Аль-Барза і Тішрін. У зв’язку з цим, у районі припинили бої. Сирійська армія погодилася вивезти бойовиків до провінції Ідліб. В обмін на це, вони здають урядовим силам всі свої позиції – вперше з 2012 року. Перші 40 автобусів з ісламістами вже виїхали з Дамаска з кварталу Аль-Барза. Битва за ці східні райони триває вже 5 років.

– Терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» у Сирії погодилися скласти зброю та здати сирійським військам південне передмістя Дамаска та виїхати до провінції Ідліб. Таким чином, сирійські війська вперше з 2013 року повернуть під контроль частину табору палестинських біженців «Ярмук» на півдні столиці. Евакуація бойовиків вже розпочалася. Решту табору контролюють терористи «Ісламської держави».

– Новим лідером радикального палестинського руху «ХАМАС» став Ісмаїл Ханійя. Його обрали на новому з’їзді руху в секторі Газа. Він замінив на цій посаді Халеда Машааля, який був керівником руху два терміни поспіль. Ханійя був прем’єр-міністром Палестинської автономії у 2006-2007 роках.

– Сирійська армія та її союзники розпочали битву за Східну Сирію проти терористів «Ісламської держави». Урядові війська розбили наступальну операцію на кілька фаз. Перша охоплює звільнення від терористів «ІД» східних частин провінцій Алеппо та Хама. Друга фаза включає звільнення від бойовиків східної частини провінції Хомс та встановлення контролю над нафтогазовими родовищами. Третя фаза передбачає прорив до провінції Дейр-аз-Зор та деблокування тамтешнього гарнізону сирійських військ, який тримається в облозі з 2014 року. Останньою фазою має стати звільнення іракського кордону та прикордонного міста Альбу Камаль.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Аль-Харамат та промисловий район на північному заході Мосула. Понад 70 терористів «Ісламської держави» були знищені. Урядові війська розпочали штурм кварталів Таммуз-17 і Таммуз-30 – останніх на їхньому шляху до Старого міста.


На фото: новообраний президент Франції Еммануель Макрон на мітингу своїх прихильників у Парижі

Автор