Світ 5 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Зони безпеки в Сирії, парламентські вибори в Алжирі, кінець епохи Лінча в США, протистояння у Венесуелі, війна банд у Сальвадорі, запуск супутника в Індії, хакерська атака проти Макрона у Франції, наступ в Мосулі в Іраку та багато іншого.

Африка:

– У Сомалі внаслідок нападу терористів «Аль-Шабаб» на автоколону військових загинув американський солдат. Бій стався за 64 км від Могадішо. Американські військові проводять спільну антитерористичну операцію з регулярною армією.

– Керівна коаліція Алжиру – партія «Фронт національного визволення» та їх союзники з партії «Національна демократична мобілізація» – зберегли більшість місць у парламенті внаслідок чергових парламентських виборів. Зокрема, вони здобули 142 та 97 депутатських мандатів відповідно. Загалом, у парламенті – 462 місця. Явка на виборах склала лише 38%. Голосування відбулося на тлі гострої економічної кризи та зростання чуток довкола стану здоров`я президента. Його партія домінувала в алжирській політиці з дня отримання країною незалежності 1962 року. Сам президент 80-річний Абдельазіз Бутефліка вперше за кілька місяців з`явився на публіці. У 2013 році він пережив інсульт, і зараз пересувається на візку. Чимало правозахисників критикували правління Бутефліки за корупцію та гоніння на опозицію. Втім, після руйнівної громадянської війни 1990-х років, він зумів втримати країну у відносній стабільності та процвітанні.

– За даними ООН, головною причиною міграції великої кількості людей з Африки та Близького Сходу, яка вдарила по Європі, став голод. Поглиблення гуманітарних криз пов’язано, за словами представників організації, з постійними бойовими діями, низьким рівнем гуманітарної допомоги, знищенням інфраструктури та халатності з боку міжнародної спільноти щодо допомоги людям.

Америка:

– У США у місті Орландо штату Флорида власники гей-клубу «Pulse», який у 2016 році став об`єктом терористичного нападу, вирішили зробити з клубу меморіал жертвам трагедії, а потому – відкрити тут музей пам’яті. Клуб зачинений з 12 червня минулого року. Тоді, 49 людей загинули внаслідок нападу на них озброєного автоматом чоловіка. Ним виявися місцевий мешканець Омар Матін, який присягнув на вірність терористам «Ісламської держави».

– Відомий кінорежисер Девід Лінч оголосив про свій відхід від кіно. За його словами, після виходу в світ останнього епізоду серіалу «Твін Пікс», який в ефірі з 1990-х років, він припинить знімати фільми. 71-річний режисер зняв свій перший фільм – «Людина-слон» – у 1977 році. Протягом його кар’єри, Лінч чотири рази був номінантом на премію «Оскар».

– Палата представників США ухвалила рішення скасувати систему охорони здоров`я «Obamacare», запроваджену за часів президентства Барака Обами. Конгресмени ухвалили рішення впровадити замість неї нову систему, розроблену Республіканською партією та командою президента США Дональда Трампа. Зараз, за це рішення мають проголосувати у Сенаті.

– У Венесуелі в Каракасі 14 людей постраждали внаслідок чергових сутичок між поліцією та демонстрантами. Правоохоронці розігнали акцію протесту біля парламенту. Один активіст був застрелений поліцією у місті Валенсія, ще четверо поранені. У місті Вілья-дель-Росаріо демонстранти повалили пам’ятник Уго Чавесу. Вже місяць у Венесуелі триває протистояння між владою та опозицією на тлі гострої економічної кризи та політичного паралічу. Жертвами зіткнень з поліцією стали 37 осіб, ще понад 700 поранені.

– Понад 600 військовослужбовців у Сальвадорі звільнені через зв’язки з криміналітетом та наркомафією, починаючи з 2010 року. Міністр оборони країни Давід Мугнія Паес повідомив, що бандити почали проникати у силові структури та пенітенціарну службу. Рівень злочинності у Сальвадорі – один з найвищих у світі. Країна посідає перше місце за кількістю політичних вбивств. Все це пов’язано із протистоянням у Сальвадорі двох кримінальних банд – угруповання «Мара Сальватруча» та групи «Barrio 18». Коли у 2012 році обидві групи оголосили коротке перемир`я, рівень вбивств впав на 40%. Сальвадорські банди своїм корінням сягають часів вуличних банд у США. Нині, вони стали потужними транснаціональними мафіозними структурами, які контролюють потоки наркотиків, рекет, контрабанду та гральний бізнес.

Азія:

– Індія провела успішний запуск нового телекомунікаційного супутника з космічного центру Шріхарікота у штаті Андхра-Прадеш на південному сході країни. Будівництво супутника зайняло три роки. Кожна з країн, яка брала участь в проекті, тепер отримає доступ до цінної інформації про природні катаклізми на Землі. Зокрема, такий доступ відтепер матимуть Непал, Бутан, Шрі-Ланка, Мальдіви, Бангладеш. Традиційний суперник Індії – Пакистан – відмовився від участі в космічному запуску. Вартість супутника – 1,5 млрд. доларів.

Європа:

– Голова служби безпеки Німеччини Ганс-Георг Маассен звинуватив російські спецслужби у шпигунстві на території країни шляхом здійснення кібер-атак. За його словами, Росія збирає інформацію про парламентські вибори, які відбудуться восени, спрямовуючи хакерські атаки на урядові об’єкти.

– Німецька влада повідомила, що не дозволить туркам, які проживають у Німеччині, голосувати на потенційному референдумі про відновлення в Туреччині смертної кари, якщо такий організує Анкара.

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон повідомив, що сервери його партії зламали хакери та викрали інформацію про його партію та його самого. Він заявив, що це була спланована атака з метою вплинути на результати другого туру президентських виборів, який відбудеться 7 травня.

– Росія офіційно відмовилася виконувати рішення Ради Європи щодо Криму. Напередодні, організація закликала Москву відновити діяльність кримськотатарського Меджлісу та дозволити його лідерам повернутися на територію окупованого півострова.

Близький Схід:

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» регіон Аль-Мушайріфа на північному заході Мосула. Тепер, урядові війська наступають на сили бойовиків з півночі. Це суттєво прискорить наступальну операцію в Мосулі. У боях було вбито понад 60 терористів.

– 81 людина загинула внаслідок обстрілів школи у західному Мосулі в Іраку. Серед вбитих – 19 дітей та 28 жінок. Всі вони переховувалися у будівлі школи в кварталі Аль-Вейля, коли іракська армія розпочала просування цим районом та зачищала будівлю від терористів «Ісламської держави», які облаштували там свій опорний пункт.

– Туреччина, Іран та Росія визначили території в Сирії, на яких будуть створені так звані «зони безпеки» або «зони деескалації». Договір про це підписали напередодні на конференції в Астані. Зон буде чотири. Перша охоплюватиме практичну всю провінцію Ідліб та кордон із Туреччиною. Друга охоплюватиме південне місто Дераа та його околиці та регіон Аль-Кунейтра поблизу Голанських висот на півдні Сирії біля йорданського кордону. Третя включатиме в себе північну частину провінції Хомс із центром в м. Ар-Растан. Четверта охоплюватиме регіон Східна Гута під Дамаском з центром у м. Дума. Повітряний простір у «зонах» контролюватимуть країни-гаранти Іран, Туреччина та Росія. Він буде закритий для польотів сил Міжнародної коаліції на чолі із США.

– Сирійська армія розпочала масове перекидання військ на схід провінції Хомс. Підрозділи елітних «Тигрів», Республіканська гвардія та кілька загонів проурядових племінних рухів перекинули до Пальміри. Сирійські війська готуються до масштабної операції для звільнення від терористів «Ісламської держави» східної Сирії з проривом до провінції Дейр-аз-Зор та деблокування тамтешнього гарнізону урядових сил, який перебуває у блокаді вже 4 роки.


На фото: турецькі військовослужбовці охороняють кордон на півночі Сирії поблизу табору сирійських біженців

Автор