Світ 2 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Розгортання американської системи ППО у Південній Кореї, найбільш забутий конфлікт у світі, «переворот» у Венесуелі, напад на біженців у Сирії, нова доктрина «ХАМАСу» у Палестині та багато іншого.

Африка:

– ООН закликала міжнародну спільноту виділити 12,5 мільйонів доларів на гуманітарні операції у Центральноафриканській республіці. В організації ситуацію у ЦАР назвали «найбільшою забутою кризою у світі». За останні три місяці, внаслідок боїв у ЦАР загинуло 45 людей та 11 тисяч стали біженцями. В країні з 2013 року точиться громадянська війна між мусульманською та християнською громадами.

Америка:

– Колишня кандидат у президенти США та державний секретар Хілларі Клінтон звинуватила російських хакерів у своїй поразці на виборах президента у 2016 році. Також вона звинуватила директора ФБР Джеймса Коумі у тому, що він «підірвав її кампанію», коли почав розслідування проти неї у справі «халатного використання службової електронної пошти». Вона заявила, що публікація таємних листів голови її штабу Джона Подести в мережі – це справа рук росіян.

– Президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Центральною темою була ситуація в Сирії. Обидві сторони повідомили, що розмова пройшла «добре».

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро підписав закон про скликання Конституційної Асамблеї. Цей орган має реформувати державну систему в країні та має право вносити зміни до Конституції. Востаннє, він скликався у 1999 році. За словами президента, цей орган має на меті досягнути миру в країні. Втім, опозиція звинуватила главу держави у фактичному державному перевороті. Вони вважають, що скликавши Конституцію Асамблею, Мадуро де-факто намагається замінити нею діючий парламент, в якому домінує опозиція. Через це, тисячі людей вийшли на акції протесту в Каракасі. Понад 40 з них постраждали у сутичках з поліцією. Масові антиурядові заворушення тривають у Венесуелі з початку квітня. За цей час понад 1,5 тисяч опозиційних активістів були затримані.

– За повідомленням видання «Wall Street Journal», зять президента США Дональда Трампа Джаред Кушнер приховав інформацію про свої ділові зв’язки з американським фінансистом Джорджем Соросом та співзасновником системи «PayPal» та співробітником банку «Goldman Sachs» Полем Тілем. За даними газети, Кушнер взяв у борг понад 1 млрд. доларів у 20 різних кредиторів.

– У Мексиці поліція затримала Дамасо Лопеса – голову потужного наркокартелю «Сіналоа». Лопес вважається наступником одного з найбільших наркобаронів країни Хоакіна Гусмана, затриманого у 2016 році.

Азія:

– США завершили розгортання новітньої системи ППО «THAAD» у Південній Кореї. Вона здатна збивати балістичні ракети малої та середньої дальності. Комплекс стане основою стратегії стримування ядерної та ракетної програм КНДР. Систему ще необхідно перевести у повну бойову готовність. Це планують зробили вже за кілька місяців влітку. Вашингтон оголосив про початок розгортання системи ППО у березні після чергових ракетних випробувань Північної Кореї. Комплекс «THAAD» здатний збивати ракети в радіусі до 200 км та на висоті до 150 км. Раніше, такі системи розгорнули на острові Гуам та на Гавайях у Тихому океані. Комплекс у Південній Кореї розмістили в окрузі Сончжу. Це викликало протести місцевих мешканців. Вони заявляли, що такий крок спровокує Північну Корею та призведе до війни у цьому регіоні. Засудили розміщення комплексу ППО Китай та Росія. Насамперед, тому що радар, яким оснащена система, дозволяє слідкувати за випробуваннями у Китаї. Останнім часом, ситуація на Корейському півострові загострилася. США підвели до берегів Кореї свій флот та атомний підводний човен. Те саме зробила Японія. Офіційний Пхеньян кілька разів погрожував завдати по ним превентивного удару.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відновив своє членство у «Партії справедливості та розвитку», яку він сам і створив. Це стало можливим завдяки референдуму про посилення ролі президента, на якому більшість громадян країни проголосувала за пакет змін до Конституції. Раніше, президент Туреччини не мав права належати до певної партії, оскільки вважався «нейтральною стороною».

Європа:

– Росія заборонила на своїй території месенджери «BlackBerry», «Imo» та «Line». Причиною стала нібито боротьба з екстремізмом. Раніше, «Роскомнадзор» заблокував у Росії месенджер «Zello» яким користувалися опозиційні активісти під час організації акцій протесту.

– Прем`єр-міністр Великої Британії Тереза Мей пообіцяла, що переговори з нею стосовно виходу країни з ЄС для керівництва Союзу в Брюсселі будуть «диявольськи складними». Раніше, президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що виявив «повне нерозуміння» британськими міністрами принципів виходу Британії з ЄС, через що переговори можуть бути складними.

– Британська королівська родина подала до суду на двох французьких фотографів газет «La Provence» та «Closer» за те, що вони у 2012 році опублікували фото з оголеною герцогинею Кембриджською Кейт Міддлтон. Принц Вільям заявив, що це є «вторгненням у приватне життя людини» та вимагає компенсації у розмірі 1,6 мільйонів доларів. У Великій Британії ці фотографії викликали обурення, і ЗМІ відмовилися їх публікувати принципово.

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон виступив за створення спеціальних «списків екстремістів» – осіб, які брали чи беруть участь у війнах закордоном у складі екстремістських і терористичних груп. Насамперед, мова йде про радикалів з ісламістських рухів, які воюють у Сирії та Іраку. Також сюди включають маніфестантів, які планують провокації на демонстраціях.

Близький Схід:

– У Сирії загинув російський військовий радник. Підполковника Олексія Бучельникова застрелив снайпер терористів «Ісламської держави» неподалік стародавнього міста Пальміра, коли той навчав сирійських військових артилерійській справі. Таким чином, загальна кількість загиблих у Сирії російських військових зросла до 32. Втім, ця цифра може бути більшою, оскільки чимало військовослужбовців воювали в Сирії як співробітники приватних військових компаній на кшталт «Групи Вагнера».

– Понад 30 людей загинули внаслідок нападу терористів «Ісламської держави» на табір іракських біженців на сирійсько-іракському кордоні. Бойовики напали на тимчасовий табір біженців з Іраку поблизу сирійського міста Раджм Ас-Салібі у провінції Дейр-аз-Зор. Іракські біженці намагалися потрапити на підконтрольну курдам територію, а терористи відкрили по людях вогонь. Ще п’ятеро смертників підірвали себе всередині табору.

– ООН закликала антиурядові сили у Сирії припинити воювати між собою у регіоні Східна Гута під Дамаском через складну гуманітарну ситуацію. Управління ООН з питань гуманітарних операцій висловило готовність доправити допомогу у ці райони, коли там встановлять паузу. У регіоні Східна Гута проживають близько 400 тисяч осіб. Вже чотири дня там тривають бойові зіткнення між коаліцією «Армія Ісламу» та терористами «Тахрір Аш-Шям». Жертвами боїв вже стали понад 150 людей.

– Радикальний палестинський рух «ХАМАС», який керує сектором Газа, заявив, що готовий розглянути компромісний варіант створення Палестинської держави в межах кордонів 1967 року. Про це заявив голова політбюро організації Халед Машааль на прес-конференції у Катарі. Втім, він зазначив, що це не означає визнання Ізраїлю як держави. «ХАМАС» є одним з найрадикальніших палестинських політичних рухів. Він послідовно виступав за знищення Ізраїлю. Зараз, рух контролює сектор Газа, заблокований Ізраїлем. Також він має конфліктні стосунки з рухом «ФАТХ» у Рамаллі на чолі з президентом Палестини Махмудом Аббасом.


На фото: система ППО «THAAD» у дії

Автор