Світ 1 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Громадянська війна джихадистів у Сирії, антитерористичний рейд у Малі, криза у Венесуелі, смерть найстарішої людини планети в Індонезії, криза у Македонії, першотравнева демонстрація у Білорусі, вбивство іранського медіа магната у Туреччині та багато іншого.

Африка:

– У Тунісі сили безпеки провели антитерористичну операцію у містечку Сіді Бузід. Був знищений один терорист «Ісламської держави», який перед смертю задіяв пояс смертника. Ще четверо бойовиків затримані. Вони планували теракти на території країни під час святкування Рамадану. За даними МВС країни, близько 3 тисяч громадян Тунісу зараз воюють у складі терористичної організації «Ісламська держава» в Іраку та Сирії.

– Понад 20 бойовиків антиурядових угруповань були знищені французькими військами на кордоні між Малі та Буркіна-Фасо. Антитерористичну операцію провели у відповідь на загибель цього місяця французького військового на півночі Малі. Його вбив терорист-смертник з угруповання «Ансар Аль-Іслям». Франція ввела свій військовий контингент у розмірі 3 тисяч бійців у 2013 році, після того, як ісламські бойовики захопили усю північ країни на тлі дезінтеграції сусідньої Лівії.

Америка:

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро підвищив мінімальні зарплати бюджетникам на 60% на тлі масових антиурядових протестів та гострої економічної кризи. Мінімальний оклад був підвищений до 200 тисяч боліварів – це приблизно 50 доларів. Тим часом, опозиція призначила черговий мітинг, вимагаючи відставки уряду та проведення виборів. У країні вже четвертий тиждень тривають демонстрації проти політики президента Ніколаса Мадуро.

– Американська компанія «SpaceX» вперше успішно вивела на орбіту супутник на замовлення військових Пентагону. Це був перший військовий запуск для компанії.

– Президент США Дональд Трамп запросив до Білого Дому президента Філіппін Родріго Дутерте. У заяві Вашингтона мова йде про «дружні відносини між главами держав» та про «складну боротьбу, яку ведуть Філіппіни з наркотиками». Рішення Трампа викликало обурення у правозахисників. Вони звинувачують Дутерте в убивстві тисяч людей під час його кампанії боротьби з наркотиками на Філіппінах. Також, президент сам особисто визнавав, що вбивав людей, коли був мером міста Давао. За повідомленням видання «The New York Times», президент США Дональд Трамп не інформував Раду з питань національної безпеки та Державний департамент про запрошення.

– Президент США Дональд Трамп запросив до Вашингтона ще двох лідерів – прем’єр-міністра Сінгапуру Лі Сянь Луня та голову військового уряду Таїланду Праюта Чан-Оча. Останній прийняв запрошення.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що «мав би за велику честь» зустрітися із лідером КНДР Кім Чен Ином. Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Bloomberg». Раніше, Трамп назвав Кім Чен Ина «розумним хлопцем», коли розмірковував про ймовірну війну між США та Північною Кореєю.

Азія:

– В Індії під час однієї з масових шлюбних церемоній, нареченим представники місцевої влади подарували дерев’яні бити, щоб вони захищали себе від п`яних чоловіків. Зокрема, «подарунок» вручив міністр уряду штату Мадхья-Прадеш Гопал Бхаргава. За словами міністра, таким чином він пропонує боротися із побутовим насиллям, яке в Індії є дуже серйозною проблемою. На битах, які отримали 700 наречених, написали «Поліція не втручатиметься» та «Для биття п`яниць». Міністр також повідомив, що замовив ще 10 тисяч таких бит. Масові весілля в Індії – доволі часте явище. До нього вдаються насамперед родини з невеликим достатком, щоб разом «скинутися» грошима на весілля та зекономити.

– Найбільший військовий корабель ВМС Японії – есмінець-вертольотоносець «Ідзумо» – прибуде до берегів Корейського півострова захищати американські кораблі. Це перша військово-морська операція Японії з часу, коли парламент країни вніс зміни до законодавства про свої Збройні сили у 2015 році. Тоді, прем’єр-міністр Сіндзо Абе підписав закон, який дозволяє використовувати Збройні сили Японії закордоном – вперше з часів Другої Світової війни. Операція проходить на тлі загострення ситуації на Корейському півострові у зв’язку з ядерною та ракетною програмами КНДР.

– В Індонезії у центральній Яві помер чоловік, який заявляв, що йому 146 років. Неофіційно, він мав титул «найстарішої людини планети». Якщо вірити його документам, Содімеджо, якого також називають «дідусь Гхото», народився у 1870 році. Втім, в Індонезії офіційна реєстрація новонароджених розпочалася лише у 1900 році. Однак, місцева влада підтверджує його документи, хоча це відмовлялися робити міжнародні оглядачі. Саме тому, його титул «найстарішої людини» є неофіційним. До самої своєї смерті, Гхото пережив 4 дружин, 10 братів та сестер та усіх своїх дітей. У своєму селищі він часто розповідав про війну з японськими окупантами та голландськими колонізаторами. Відповідно до незалежної експертизи, Гхото був визнаний старшим за француженку Жанну Луїзу Кальман, яка померла у 1997 році у віці 122 років.

– Китайська влада найняла близько 20 тисяч науковців та журналістів, щоб вони створили аналог онлайн енциклопедії «Вікіпедія». Нова версія китайської енциклопедії вийде у світ вже у 2018 році. Планується, що вона стане «найпершою в країні цифровою книгою про все».

– Директор ЦРУ Майкл Помпео прибув до Південної Кореї з неоголошеним візитом. За даними місцевих ЗМІ, його головним завданням є координація дій Вашингтона та Сеула у протидії Північні Кореї.

– У Туреччині поліція розігнала антиурядову демонстрацію у Стамбулі. 48 людей були затримані. Мітингувальники вийшли на першотравневий мітинг на площу Таксім, хоча влада заборонила його проведення.

Європа:

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон заявив, що у разі перемоги на виборах, добиватиметься кардинального реформування ЄС. Інакше погрожує, що Франція може вийти зі складу організації.

– У Білорусі близько 150 людей влаштували антиурядовий мітинг, присвячений 1 травня. Люди закликали до відставки президента Олександра Лукашенка. Організацією мітингу займався білоруський опозиціонер Микола Статкевич. Однак, його затримали напередодні та засудили до 5 діб арешту. Статкевич є головним суперником президента Лукашенка. Він був його конкурентом на президентських виборах 2010 року. Тоді ж, під час силового розгону протесту, Статкевича затримали та засудили до 6 років ув’язнення. Пізніше, Лукашенко помилував його в 2015 році. Окрім Статкевича, поліція затримала ще одного організатора мітингу – Павла Северинця.

– Колишній прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці знову очолив керівну Демократичну партію. Він отримав 70% голосів на внутрішньопартійних виборах і таким чином повернувся «у велику політику». Ренці пішов у відставку з посад лідера партії та прем’єра після провалу його референдуму по конституційній реформі у грудні 2016 року. Тепер, він очолить свою партію на виборах до парламенту в травні 2018 року.

– У Македонії прокуратура висунула звинувачення в організації заворушень 15 учасникам антиурядових протестів, які завершилися штурмом парламенту. Всі вони – члени громадсько-політичного руху «За єдину Македонію», пов’язаного із колишнім прем’єром Нікола Груєвскі. Активісти цього руху напередодні вдерлися до парламенту та захопили його. У сутичках із поліцією постраждало понад 100 осіб. Мітингувальники протестували проти обрання новим спікером етнічного албанця Талаата Джафарі. Вони вважають, що його призначення відбулося у незаконний спосіб. Втім, влада країни звинуватила опозиційні сили, які координували протести, у «спробі державного перевороту».

– Колишній кандидат у президенти Франції від лівих сил Жан-Люк Меланшон, який не пройшов у другий тур президентських виборів, закликав своїх прихильників не голосувати за кандидатку від ультраправих Марін ле Пен.

Близький Схід:

– Група з 36 цивільних – представників єзидської етно-релігійної меншості – була врятована іракськими військами у західному Мосулі. Зараз їх евакуювали до міста Дохук, де розмістили у таборі біженців ООН. Терористи «Ісламської держави» з самого початку війни переслідували та знищували єзидів, вважаючи їх «єретиками». Також вони утримували тисячі їхніх представників у рабстві в Мосулі. Зараз, в полоні терористів можуть залишатися, за даними ООН, понад 1,5 тисячі єзидів.

– У Туреччині в Стамбулі невідомі застрелили Саїда Каріміана – іранського медіамагната, бізнесмена, засновника мережі супутникового телеканалу «Gem TV», через яку транслювали західні кінофільми та серіали на Іран. Також загинув і його партнер, з яким він зустрічався у центрі Стамбула. Родичі загиблого звинувачували в убивстві іранські спецслужби. За їхніми словами, він отримував погрози від влади в Тегерані та думав про переїзд зі Стамбула до Лондона. Група каналів «GemTV» була заснована у Лондоні, однак пізніше перенесла діяльність в Дубай. Вона включає 17 телеканалів, які мовлять 17 мовами, включаючи арабську, фарсі та курдську. Канали дублюють західні телепередачі та фільми на ці мови. В Ірані влада критикувала їх діяльність, оскільки вважала це «нав’язуванням західної культури та цінностей», які суперечать ісламу.

– Міжнародна антитерористична коаліція на чолі із США, яка воює проти терористів «Ісламської держави» в Іраку та Сирії, визнала, що внаслідок їхніх повітряних ударів загинули 352 цивільних, починаючи з серпня 2014 року.

– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» 80% стратегічного міста Ат-Табка в провінції Ракка на північному сході Сирії. Зокрема, курдські загони прорвалися до центру міста та зайняли його площу. Також були взяті під контроль квартали Хісса, Абу-Ісса та Ас-Салям. Нині, бої точаться навколо госпіталю «Аль-Ватані». У боях знищено 48 бойовиків сил «ІД». Ат-Табка – стратегічне місто у 40 км від «столиці» терористів – міста Ракка. Саме його захоплення є кінцевою метою наступальної операції курдів за підтримки США, яка називається «Гнів Євфрату». Сама облога міста Ат-Табка розпочалася ще 21 березня.

– Радикальний палестинський рух «ХАМАС» ухвалив нову доктрину, згідно з якою керівництво руху вирішило «розірвати зв’язки» з ісламістським рухом «Брати-мусульмани» та відмовитися від ідеї «знищення Ізраїлю» як політичної цілі руху. Також, відтепер «ХАМАС» підтримує ідею «створення палестинської держави» в межах кордонів 1967 року. Втім, вони все ще не визнають права Ізраїлю на існування.

– У Сирії в регіоні Східна Гута під Дамаском спалахнула масштабна війна між різними ісламістськими угрупованнями. Коаліція «Армія Ісламу» у союзі з кількома угрупованнями оголосила війну терористичній коаліції «Тахрір Аш-Шям» та її союзникам. Два блоки воюють між собою вже три дні за контроль над ресурсами та потоками контрабанди. Терористи «Тахрір Аш-Шям» зайняли значну кількість міст у регіоні. Коаліція «Армія Ісламу» намагається відбити в них всі населені пункти. Сторони почали застосовувати важку техніку та артилерію. За різними даними, у боях загинули понад 150 бойовиків, близько 300 зазнали поранень. Також близько півсотні цивільних були вбиті внаслідок міжусобної війни джихадистів.


На фото: група бойовиків коаліції «Армія Ісламу» у кварталі Джобар на сході Дамаска

Автор