Світ 26 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Розгортання протиракетного комплексу в Кореї, місія «Кассіні» на Сатурні, велика податкова реформа в США, протести у Венесуелі, арешти в Туреччині, напад Туреччини на курдів у Сирії, битва за Хадру в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Танзанія депортувала зі своєї території голову Програми розвитку ООН Аву Дабо, звинувативши її у «провокаційній поведінці». Влада стверджує, що вона «неадекватно поводилася» зі співробітниками офісу в Танзанії. Втім, місцеві ЗМІ кажуть, що це її депортація пов’язана із нещодавньою заявою Дабо, в якій вона розкритикувала сумнівні вибори на острові Занзібар минулого року, які проводила влада.

Америка:

– Космічний зонд НАСА «Кассіні» вперше в історії дістався кілець Сатурна та поринув в них, збираючи дані. Вчені очікують на першу порцію фотографій кілець планети. Одна з головних задач місії «Кассіні» – визначити масу та вік кілець Сатурна.

– Міністр фінансів США Стівен Мнучін оголосив про початок «грандіозної податкової реформи». Згідно неї, податок для бізнесу планують скоротити з 35% до 15%. Як очікують, податкова реформа включатиме закон про репатріацію капіталу, який стимулюватиме повернення великим компаніями грошей з-за кордону, податкові послаблення для багатодітних родин та скорочення індивідуальних податків. Детальний план Дональда Трампа та Міністерства фінансів представлять найближчим часом.

– У США у віці 74 років помер відомий режисер Джанатан Демме. Одніжю з найбільш відомих в усьому світі його робіт є фільм «Мовчання ягнят» 1991 року. Він отримав п’ять премій «Оскар». Серед інших робіт – кінострічки «Філадельфія», «Одружений на мафії», «Маньчжурський кандидат». Крім того, Демме був режисером таких популярних американських телешоу як «Шоу Опри Уінфрі» та «Saturday Night Live».

– На тлі безперервних масових антиурядових виступів, президента Венесуели Ніколас Мадуро пригрозив вийти зі складу Організації Американських Держав. Він звинуватив їх у втручанні у справи його країни. Вже три тижні у Венесуелі тривають сутички між поліцією та мітингувальниками, які вимагають відставки уряду та призначення дострокових виборів. Жертвами протистояння вже стали 26 людей.

– За даними ООН, понад дві третини мешканців Чилі, Мексики та Еквадору страждають від ожиріння. Це коштує країнам десятки мільярдів доларів. За останні 25 років, кількість жителів Латинської Америки, які страждали від недоїдання, скоротилася вдвічі. Втім, тепер проблема ожиріння загрожує темпам економічного розвитку.

Азія:

– Понад тисяча людей затримані у Туреччині за підозрою у зв’язках з тероризмом. Більшість – підозрюються у зв’язках з опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена, якого вважають головним організатором невдалої спроби військового перевороту 16 липня 2016 року.

– Сполучені штати розпочали розгортання своєї новітньої системи ППО «THAAD» на території Південної Кореї для стримування КНДР. Відповідне обладнання доправили до провінції Сончжу. Там сотні людей вийшли на вулиці, протестуючи проти розміщення біля їхніх домівок протиракетного комплексу. Саму ідею розгортання системи ППО у Південній Кореї зустріли неоднозначно. Частина людей вітає розміщення комплексу, оскільки він може допомогти посилити тиск на Північну Корею. Втім, решта людей кажуть, що це лише спровокує Пхеньян. Засудили розгортання системи ППО й в Китаї. «THAAD» – це мобільний комплекс наземного базування, який призначений для перехоплення балістичних ракет малої та середньої дальності. Його головне завдання полягатиме у захисті території Південної Кореї від ймовірного нападу КНДР. Система буде введена в експлуатацію у 2018 році.

Європа:

– Європейська комісія розпочала розслідування проти Угорщини стосовно скандального закону, схваленого парламентом країни, який призведе до закриття Центрально-Європейського університету, який фінансується американським філантропом Джорджем Соросом. У комісії вважають, що новий закон про освіту в Угорщині не відповідає вільним ринковим свободам ЄС. Втім, угорська влада заявляє, що цей закон є чесним. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що випускники університету отримують одразу американський та угорський дипломи, а це ставить їх у нерівне становище з іншими.

– Генпрокуратура РФ визнала фонд «Відкрита Росія» небажаною організацією. Її очолює колишній голова компанії «ЮКОС» Михайло Ходорковський.

– Рада Європи включила Туреччину до списку країн, за якими необхідний моніторинг через порушення ними прав людини. У відповідь, офіційна Анкара розкритикувала таке рішення та відкинула звинувачення у систематичних порушеннях прав людини.

Близький Схід:

– Турецька армія за підтримки місцевих антиурядових угруповань атакувала 12 курдських населених пунктів на півночі Сирії поблизу міста Афрін. Турецька авіація завдала повітряних ударів по позиціях курдських бійців. Бій тривав 10 годин. Сирійська армія підтримала курдські сили вогнем з артилерії. 4 турецькі танки були знищені, п’ятеро військових загинули. З боку курдів втрати сягнули вісьмох бійців. Це найбільша атака турецької армії на курдів за останні два місяці.

– Понад півсотні бойовиків сирійських антиурядових угруповань здалися урядовим військам на півночі провінції Латакія. Більшість бойовиків – з антиурядових угруповань «1-а Берегова Дивізія» та «2-а Берегова Дивізія». Вони відмовилися передислокуватися на північ провінції Хама, де тривають бойові дії, як їм наказали джихадисти з Ідліба.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» стратегічне нафтогазове родовище «Аш-Шаар» на сході провінції Хомс. Урядові війська встановили контроль над гірським масивом Аш-Шаар та горами Джабаль Савван. Це вже п’яте нафтогазове родовище, відвойоване армією у терористів «ІД» в Сирії.

– Іракські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» стародавнє місто Хадра на південному заході від Мосула в ході наступальної операції «Пророк Мухаммед».


На фото: американські військові розвантажують обладнання для системи ППО «THAAD» у Південній Кореї

Автор