Кілька запитань щодо тендеру на поставку вугілля

Mason Lemberg

З подивом дізнався, що тендер на поставку вугілля на ТЕС, що входять в групу “Центренерго”, виграла грузинська компанія “Сакнахшірі GIG”, яка зобовязується до 31.12.2017 року поставити на українські державні ТЕС:
– 700 тис. тонн вугілля
– 1,8 млрд. грн – загальна вартість
– 2584 грн – ціна тонни вугілля

І ця компанія виграла тендер завдяки різниці ціни тонни вугілля, яка склала менш ніж 1 копійку. Виграла у відомої польської компанії.

І ще цитую:

“Сакнахшири GIG” занимается добычей угля, а также оптовой и розничной торговлей углем в Грузии, Армении и Болгарии. Компания принадлежит депутату грузинского парламента Давиду Бежуашвили”.

Я думаю, не проблема погуглити хто це.

У зв’язку з чим у мене виникають запитання:

1) Яким чином грузинська компанія вгадала цінову пропозицію польської компанії? Це телепатія? Чи може хто підказав?

2) Хотілось би почути коментарі прихильників блокади Донбасу, особливо того блогера, який встановлював ціну на вугілля на основі якихось скрінів з ОЛХ. 700 грн справедлива ціна вугілля. Нє?

3) Яке саме вугілля компанія видобуває в Грузії, на яких шахтах і де ним торгує?

Чого питаю… бо я зайшов на офіційний сайт державної статистики Грузії, скачав звідти енергетичний баланс Грузії і в упор не побачив там видобутку тих марок вугілля, які використовуються на українських ТЕС.

Єдине вугілля, яке видобувається в Грузії – це буре вугілля. Його видобувають в об’ємі 300 тис. тонн. І ще 200 тис. тонн вугілля інших марок Грузія імпортує сама.

Відтак у мене виникає ще 2 запитання:

3а) Вугілля якого походження (якої країни) буде постачати нам грузинська компанія?

3б) Чи зможе грузинська компанія забезпечити адекватне виконання контракту, адже судячи з об’ємів контракту і об’ємів ринку Грузії, ця компанія не могла працювати з такими обсягами вугілля навіть теоретично. Ця компанія не володіє такими запасами вугілля, не має організованої логістики.

Відтак, хочу задати питання нашим можновладцям і тим умнікам, які стоять за цим тендером з різницею менше копійки.

Чи є усвідомлення того, що такі ігри можуть привести до колапсу в енергетиці України? Що ви будете робити тоді, коли ця грузинська компанія, яка не володіє відповідними активами, не справиться з контрактними зобов’язаннями?

Автор