Світ 25 квітня. Результати дня

Iliya Kkousa

Загострення ситуації на Корейському півострові, загибель людей у Венесуелі, страти в’язнів у США, трансатлантичний оптоволоконний кабель, припинення поставок електроенергії до Луганської області, бої у Лівані та багато іншого.

Африка:

– 24 людини загинули внаслідок ДТП на центральній трасі у Кенії. Вантажівка зіткнулася з бензовозом.

Америка:

– Троє людей загинули під час масових акцій протесту проти президента Ніколаса Мадуро у Венесуелі. Ще четверо поранені. За повідомленням опозиційних джерел, трьох активістів застрелили поліцейські під час розгону демонстрації у Каракасі. Акції протесту тривають вже три тижні. Люди вимагають відставки глави держави та призначення дострокових виборів. Зіткнення між правоохоронцями та протестувальниками відбуваються на тлі гострої економічної кризи та паралічу державного апарату.

– В американському штаті Арканзас стратили двох засуджених після того, як суд відмовив їм в апеляції. Джека Джонса та Марселя Вільямса стратили за вироком суду за звинуваченням у зґвалтуванні та вбивстві ще у 1990-х роках. Штат Арканзас став першим за останні 17 років, який провів одразу дві страти за день. Місцева влада заявила, що планує ще серію страт до 30 квітня. Саме в цей день завершується строк придатності препаратів, які використовуються для створення смертельної ін’єкції. Правозахисники називають це порушенням прав людини та цинізмом. Вони кілька разів через суд намагалися відкласти страти. Але їхні позови відхилили. Останнім часом Сполучені штати потерпають від нестачі препаратів для смертельної ін’єкції, оскільки європейські компанії відмовилися їх поставляти до США, бо виступають проти смертної кари.

– Президент США Дональд Трамп закликав Раду Безпеки ООН «нарешті покінчити з проблемою Північної Кореї». Він виступає за розширення санкцій проти КНДР через їхню ракетну та ядерну програми.

– США запровадили нові санкції відносно Сирії через хімічний інцидент у Хан-Шейхуні в провінції Ідліб 4 квітня. До санкційного списку додали 271 особу. Це – співробітники Сирійського національного науково-дослідницького інституту Дамаска. У Вашингтоні переконані, що саме там був створений отруйний газ «зарин», який, на думку американців, був застосований сирійською авіацією в Ідлібі 4 квітня. Тоді понад сотня людей загинули.

– Бразилія та Іспанія погодилися провести спільний оптоволоконний кабель через Атлантику. Безпрецедентною довжини кабель під назвою «Ellalink» пов’яже Мадрид та Сан-Паулу вже у 2019 році, а його довжина складе 9200 км. Відповідний договір підписав прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой під час офіційного візиту в Бразилії.

Азія:

– Американський атомний підводний човен «Мічиган» прибув до берегів Корейського півострова. Вона приєдналася до флотилії США на чолі з авіаносцем «Карл Вінсон». У відповідь на це, КНДР провела навчання артилерії. Напередодні, офіційний Пхеньян погрожував затопити американський авіаносець. Стягування флоту США до Кореї відбувається на тлі загострення ситуації на півострові через ракетну та ядерну програми КНДР.

– Майже 9 тисяч серверів, які використовуються для здійснення хакерських атак, виявили співробітники «Інтерполу» у Південно-Східній Азії. Цю інформацію в Європу передало управління з боротьби з кібер-злочинами, яке розташоване у Сінгапурі. Основними цілями атак були фінансові інституції в Азії та Європі.

– Міністр з питань реконструкції Японії Масахіро Імамура подав у відставку. Він займався подоланням наслідків руйнівного землетрусу та цунамі 2011 року, які призвели до аварії на АЕС «Фукусіма». Міністр опинився у центрі скандалу через конфлікт із журналістом та свою грубу поведінку під час прес-конференції.

Європа:

– У Росії націоналіст Дмитро Дьомушкін засуджений до 2,5 років ув’язнення у справі про екстремізм. Прокуратура звинуватила Дьомушкіна у розповсюдженні у соціальній мережі «Вконтакте» екстремістських матеріалів. Він свою провину не визнає. Судове засідання проходило у закритому режимі. Дьомушкін є лідером двох заборонених на території РФ організацій – «Славянский Союз» та «Русские». Також він є організатором так званих «Російських маршів» у Москві.

– Україна повністю припинила поставки електроенергії у неконтрольовані райони Луганської області. Голова компанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук повідомив, що ці території відключені від системи поставок світла через борги. У свою чергу, Росія розпочала поставки електроенергії у ці райони. У Кремлі це назвали «гуманітарною підтримкою».

– Кандидат у президенти Франції Марін ле Пен оголосила про відставку з посади лідера ультраправої партії «Національний фронт». Таке рішення вона пояснила необхідністю «підготуватися до другого туру виборів».

– У Німеччині відкрився саміт «Великої двадцятки» з питань прав жінок. У ньому взяли участь канцлер ФРН Ангела Меркель, директор МВФ Крістін Лагард та донька президента США Іванка Трамп. Останній довелося вже на урочистій церемонії відкриття захищати свого батька через звинувачення у сексизмі та негативному ставленні до жінок, в якому президента США звинувачували під час президентської кампанії та після неї.

– В Австрії у Відні зустрілися учасники переговорів щодо ядерної програми Ірану. На засіданні спільної комісії Ірану та «шістки міжнародних посередників» (США, Росія, Німеччина, Франція, Велика Британія, Китай) обговорили процес виконання положень «ядерної угоди», яку підписали у 2015 році.

– Дев’ятеро підозрюваних у зв’язках з терористами затримані у Каталонії в Іспанії. Поліція вважає їх причетними до терактів у Брюсселі у 2016 році. Мова йде про вісім громадян Марокко та одного іспанця.

Близький Схід:

– Понад 20 терористів «Ісламської держави» були вбиті у боях з ліванською армією на кордоні з Сирією. Урядові війська країни провели антитерористичну операцію на околицях міст Рас-Баальбек та Аль-Каа. Операція ліванської армії відбулася одночасно із авіанальотом сирійських ВПС у сусідньому регіоні Аль-Калямун по позиціях джихадистів.

– Загони Федеральної поліції Іраку розпочали новий наступ на позиції терористів «Ісламської держави» у Старому Мосулі з боку нещодавно звільнених кварталів Баб Ат-Туб та Баб Аль-Джадід. Вони відкрили новий фронт проти бойовиків в історичному центрі. Зараз вони просуваються убік Великої мечеті «Ан-Нурі», яка є головним штабом терористів.

– Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху скасував свою зустріч із міністром закордонних справ ФРН Зігмаром Габріелем через те, що той критикував політику Тель-Авів відносно палестинців. Габріель заявив, що для нього скасування зустрічі «не є трагедією».

– Учасники міжнародної конференції з питань ситуації в Ємені, яка проходила у Швейцарії, зібрали понад 1,1 млрд. доларів для гуманітарної допомоги країні. Втім, ООН просила зібрати понад 2,2 млрд., необхідні для того, щоб відвернути ризик масової загибелі людей від голоду. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш закликав сторони конфлікту надати доступ організації, щоб доправити гуманітарну допомогу.

– Сирійська армія розпочала переговори з угрупованням терористів «Ісламської держави», які заблоковані у південному передмісті Дамаска у таборі палестинських біженців «Ярмук». Урядові війська вимагають здачі району та евакуації джихадистів на схід. Останнім часом, у передмісті посилився дефіцит товарів, продовольства та медикаментів через те, що сирійські війська знищили всі підземні тунелі контрабанди. Це перші перемови між сирійськими військами та силами «ІД». У разі успіху, понад тисяча сирійських військових, які тримають облогу району, перекинуть на інші ділянки фронту. Зараз, південне передмістя столиці на 70% контролюють терористи «Ісламської держави», а на 20% – терористи «Аль-Каїди».

– Турецька авіація завдала серію повітряних ударів по іракському місту Синджар на півночі країни. За повідомленням Міноборони Туреччини, понад 70 курдських бойовиків були знищені. Втім, самі курди кажуть, що через авіаудар загинуло чимало цивільних. Курдські угруповання в Туреччині вважаються терористичною організацією.


На фото: американський авіаносець «Карл Вінсон» у водах Тихого океану

Автор