Світ 24 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Політична криза в Албанії, нова вакцина від малярії, нові санкції США проти Сирії, таємні технології АНБ США, вибори у Франції, скасування скандальної статті в Йорданії, наступ сирійської армії на півночі Хами та багато іншого.

Африка:

– ВООЗ анонсувала перші в історії випробування вакцини проти малярії. Вони пройдуть у 2018 році на території Гани, Кенії та Малаві в Африці. Вакцина має навчити імунну систему протистояти малярійному вірусу. Від цієї хвороби щороку помирають сотні тисяч людей. Більшість із них – діти.

– Міжнародний кримінальний суд розсекретив свій документ, яким судді видали ордер на арешт колишнього начальника Служби внутрішньої безпеки Лівії Халеда Ат-Тухамі, якого звинувачують у скоєнні злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Ордер був виданий у 2013 році.

Америка:

– США запровадили додаткові санкції проти Сирії за нібито застосування хімічної зброї в провінції Ідліб 4 квітня. До санкційного списку додали 271 особу. Це співробітники Сирійського національного науково-дослідницького інституту, яких звинувачують у причетності до створення хімічної зброї.

Азія:

– Міністр оборони Афганістану Абдалла Хан Хабібі та начальник Генштабу ЗС Афганістану Кадам Шах Шахім пішли у відставку у зв’язку з нещодавнім нападом терористів «Талібану» на військову базу поблизу міста Мазарі-Шаріф, в результаті якого було вбито близько 150 військових. Президент Афганістану Ашраф Гані прийняв їхню відставку та закликав провести ретельне розслідування. Напередодні, група з десяти бойовиків терористичного руху «Талібан» у формі афганських солдатів пробралися всередину бази та розстріляли військовослужбовців, які саме вечеряли. Бій на базі тривав кілька годин, поки усіх нападників не ліквідували. Цей напад став найбільшим за весь час конфлікту.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган має намір обговорити з президентом РФ Володимиром Путіним питання поставок у Туреччину російських ЗРК С-400. Про це повідомив міністр оборони країни Фікрі Ішик. Зустріч обох лідерів держав відбудеться 3 травня у Сочі. Очікується, що центральною темою стане ситуація в Сирії.

– АНБ США дало Японії доступ до таємної технології «XKeyscore» у 2013 році для стеження за людьми. Про це повідомили японські ЗМІ із посиланням на документи, розсекречені колишнім співробітником АНБ Едвардом Сноуденом. Ця технологія дозволяє перехоплювати електронні листи та персональні дані людей в Інтернеті.

Європа:

– ЦВК Франції опублікувало остаточні офіційні результати першого туру президентських виборів. Відповідно до цих даних, перше місце на виборах посів лідер центристів Еммануель Макрон, набравши 24,1% голосів. На другому місці опинилася лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен із результатом 21,5% голосів. Третє та четверте місця зайняли кандидат від «республіканців» Франсуа Фійон (20,5%) та кандидат від лівих сил Жан-Люк Меланшон (18,7%) відповідно. Таким чином, у другий тур виборів офіційно проходять Еммануель Макрон та Марін ле Пен, який відбудеться 7 травня.

– Президент Франції Франсуа Олланд підтримав на президентських виборах центриста Еммануеля Макрона та закликав своїх соратників проголосувати за нього. Лідера ультраправих сил Марін ле Пен він назвав «загрозою для Франції».

– Організаторів техно-фестивалю «Love Parade» у 2010 році в німецькому місті Дуйсбург будуть судити за звинуваченням у ненавмисному вбивстві. Тоді, 7 років тому, під час фестивалю 21 людина загинула внаслідок тисняви, понад 500 людей отримали травми. На лаві підсудних опинилися четверо співробітників міської адміністрації Дуйсбурга та шестеро представників компанії-організатора «Lovapent». Прокуратура вважає, що у 2010 році організатори фестивалю невдало обрали місце для проведення заходу, що й стало причиною тисняви.

– Легендарний бренд елітного взуття «Jimmy Choo» був виставлений на продаж. Вартість бренду оцінюють у 895 мільйонів доларів. Відповідне рішення продати бренд ухвалила рада директорів, оскільки рівень продажу значно впав протягом останніх років. Компанія «Jimmy Choo» виробляє елітне взуття преміум-класу. Їхню продукцію в різні часи купляли співачка Бейонсе, акторка Дженіфер Лопес та герцогиня Кембриджська Кейт.

– Кандидат у президенти Франції від правої партії «Республікнаці» Франсуа Фійон, який вибув з перегонів після першого туру виборів, відмовився очолити свою партію на парламентських виборах у червні.

– В Албанії опозиція заблокувала п’ять головних магістралей країни. Учасники акцій протесту вимагають відставки прем’єр-міністра Еді Рами та формування тимчасового незалежного уряду на час, поки пройдуть дострокові вибори у червні. Також опозиційна Демократична партія Албанії звинуватила уряд у покриванні контрабанди наркотиків, відмиванні коштів та корупції. Політична криза в країні триває півроку. Через це політичне життя Албанії було частково паралізоване. Лише за посередництва ЄС сторони погодилися на дострокові вибори. Втім, зараз опозиція погрожує їх бойкотувати, якщо глава уряду не піде у відставку. Вони вважають, що він може використати адміністративний ресурс, щоб вплинути на результат волевиявлення.

Близький Схід:

– Влада Йорданії ухвалила рішення скасувати скандальну норму кримінального кодексу, яка дозволяла винним в згвалтуванні уникнути покарання, якщо вони одружувалися на своїх жертвах. Скасувати цю статтю, яку схвалили 23 квітня, рекомендувала королівська рада, яка відповідальна за розвиток судової системи.

– Сирійська армія звільнила від терористів коаліції «Тахрір Аш-Шям» низку населених пунктів довкола стратегічних міста Хелфая і Тайбат Аль-Імам на півночі провінції Хама. Вперше з 2014 року, сирійські війська впритул підійшли до головного бастіону терористів у регіоні – міста Аль-Латамна. Воно, разом із містами Морк, Аль-Латмін, Кяфр-Зіта є основними форпостами бойовиків на шляху до провінції Ідліб.


На фото: лідер опозиційної Демократичної партії Албанії, колишній мер Тирани Люльзім Баша на мітингу своїх прихильників у столиці

Автор