Світ 23 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Вибори президента Франції, теракт у Сомалі, траурні марші у Венесуелі, мітинг у Нікарагуа, загибель співробітника ОБСЄ в Україні, битва за Хелфаю в Сирії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Восьмеро людей загинули внаслідок теракту у регіоні Пунтленд у Сомалі. Бомба, закладена біля дороги, вибухнула, коли повз проїжджав армійський автомобіль. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Аль-Шабаб», пов’язана з «Аль-Каїдою».

Америка:

– По всій Венесуелі пройшли траурні марші опозиції. Учасники акції вшанували пам’ять тих, хто загинув у ході антиурядових маніфестацій. Тисячі людей, одягнених у біде, пройшлися маршем центром Каракаса. За смерть понад 20 людей під час сутичок між поліцією та демонстрантами опозиція покладає вину на владу. Президент Венесуели Ніколас Мадуро звинувачує у цьому опозиціонерів, які «підбурюють людей на незаконні заворушення». Протистояння між владою та опозицією триває вже 3 тижні поспіль на тлі гострої економічної кризи в країні.

– У Нікарагуа влада заборонила мітинг проти будівництва «другого Панамського каналу». Тисячі фермерів планували вийти на вулиці, вимагаючи скасувати плани з будівництва каналу. Вони вважають, що його побудують на їхніх землях. У цьому вони звинувачували президента Даніеля Ортегу, який чотири роки тому дав дозвіл на будівництво каналу, який поєднає Атлантичний та Тихий океани.

– За даними американського видання «The New York Times», президент США Дональд Трамп щотижня дзвонить по телефону до британського медіамагната Руперта Мердока, з яким він обговорює питання політики та економіки.

– За даними американського видання «Washington Post», за результатами своїх 100 днів правління, президент США Дональд Трамп став найбільш непопулярним президентом за останні 65 років. Його рейтинг склав 42%.

Азія:

– Північна Корея пригрозила потопити американський авіаносець «Карл Вінсон», якого Вашингтон напередодні направив до берегів Корейського півострова.

Європа:

– У Вірменії у місті Гюмрі місцевий мешканець вбив російського військового. Вбивцю затримали. За даними поліції, у нього проблеми з психікою, а солдата він зарізав біля магазину на побутовому грунті.

– Екс-міністр фінансів Німеччини, колишній лідер Соціал-демократичної партії та суперник канцлера Ангели Меркель на виборах 2013 року Пеер Штайнбрюк несподівано став артистом-коміком. Він об’єднався з професійним коміком Флоріаном Шредером та відправився у турне Німеччиною зі стендап-шоу. Штайнбрюк відомий своїми дивними та провокаційними заявами та поведінкою. Наприклад, у 2007 році він демонстративно поїхав до Намібії замість того, щоб взяти участь у засіданні «Великої вісімки» у Вашингтоні.

– Папа Римський Франциск порівняв таборі для біженців в Європі з концентраційними таборами. Він засудив країни, які розміщують біженців абияк у таборах, не дбаючи про їх подальшу експлуатацію. Водночас, він похвалив владу Греції та Італії за належне піклування за людьми.

– У Франції проходять президентські вибори. 67 тисяч виборчих дільниць відкрилися по всій країні на тлі безпрецедентних заходів безпеки у зв’язку із вбивством напередодні поліцейського на Єлисейських полях в центрі Парижа. Для забезпечення безпеки на виборах мобілізовані близько 50 тисяч правоохоронців. За вищу посаду в державі борються 11 кандидатів. Основна боротьба розгорнулася між чотирма з них. Це кандидат від центристів Еммануель Макрон, представник правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон, лідерка ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен та представник лівих сил Жан-Люк Меланшон. За попередніми даними, у другий тур виборів пройшли Еммануель Макрон та Марін ле Пен.

– Кандидат у президенти Франції від соціалістів Бенуа Амон визнав поразку у першому турі виборів та закликав своїх прихильників голосувати за незалежного кандидата Еммануеля Макрона. Із аналогічною заявою виступив кандидат від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійона. До їхніх заяв приєдналися прем’єр-міністр Франції Бернар Казньов та міністр закордонних справ Жан-Марк Еро.

– На сході України на міні підірвався автомобіль з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Інцидент стався в Луганській області. Внаслідок вибуху, один співробітник ОБСЄ загинув, двоє поранені. Загиблим виявився громадянин Великої Британії.

Близький Схід:

– Король Саудівської Аравії Сальман бін Абдель Азіз Ас-Сауд провів перестановки в уряді. Відправлені у відставку міністри культури та інформації, а також міністр у справах держслужби. Також король призначив новим послом Королівства в США принца Халеда бін Сальмана бін Абдель Азіза Ас-Сауда.

– Сирійська армія завдала поразки антиурядовим силам на чолі з терористами «Аль-Каїди» у битві за місто Хелфая на півночі провінції Хама. Урядовим силам вдалося повернути цей стратегічний населений пункт під контроль – вперше з серпня 2016 року. Бій за місто тривав дві доби поспіль. Понад 50 джихадистів були знищені. Також сирійські війська зайняли навколишні селища та висоти, створивши потужну буферну зону.

– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» вісім селищ на півночі провінції Ракка на підході до міста Ракка – так званої «столиці» терористів у Сирії. Понад 80 бойовиків були вбиті у боях.

– У Тель-Авіві в Ізраїлі палестинець поранив ножем чотирьох ізраїльтян біля входу в готель. Нападника затримали. Інцидент кваліфікували як теракт.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Ат-Танак – один з найбільших кварталів у західному Мосулі. Він є «брамою» до західної пустелі, де розташоване друге за величиною місто під контролем бойовиків – Таль-Афар.


На фото: кандидат у президенти Франції від центристів Еммануель Макрон та кандидатка від ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен

Автор