Світ 22 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Кривавий напад талібів в Афганістані, вирок хакеру в США, протести у Венесуелі, марш за науку в Австралії, сутички в Німеччині, нові подробиці «хімічних атак» в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Куба та Марокко відновили дипломатичні відносини, які були розірвані у 1980 році. Відповідний документ про відновлення зв’язків підписали постійні представники Куби та Марокко в ООН Анаянсі Родрігес Камехо та Омар Хіляль. Марокко розірвала відносини з Кубою, після того як остання визнала Сахарську Арабську Демократичну Республіку, яку проголосили сепаратисти з угруповання «Фронт Полісаріо» у 1976 році на території Західної Сахари.

Америка:

– У США федеральний суд Сіеттла засудив до 27 років ув’язнення росіянина Романа Селезньова у справі про кібершахрайство. Хакера визнали винним у зламі комп’ютерних мереж та викраденні банківських даних 3 мільйонів людей, що завдало державі збитків на суму в 170 мільйонів доларів. Селезньов є сином депутата Держдуми РФ від ЛДПР Валерія Селезньова. Його затримали агенти спецслужб США на Мальдівських островах у 2014 році. Росія вважає його арешт «викраденням», а вирок суду – «людоїдським».

– 11 людей загинули внаслідок сутичок між поліцією та мітингувальниками у Венесуелі. Зокрема, 10 осіб застрелені поліцейськими під час спроби пограбувати пекарню на тлі хаосу в Каракасі. Ще одна людина загинула під час розгону правоохоронцями демонстрації поблизу офісу омбудсмена країни. Масові протести в країні тривають вже 3 тижні поспіль. Через протистояння опозиції та президента Ніколаса Мадуро країна фактично паралізована, а економіка перебуває у стані гострої кризи. За останні три дні, поліція затримала понад 750 осіб за участь у масових заворушеннях.

– Сполучені штати заявили, що готові профінансувати спеціальні програми у Мексиці для знищення посівів маку в межах кампанії з боротьби з наркотиками. З 2012 року в Мексиці кількість макових плантацій збільшилася втричі. За ці роки, у США десятки тисяч людей померли від героїну, який незаконно ввозиться до США саме з Мексики.

– Суд у Панамі відпустив під заставу засновників та голів юридичної компанії «Mossack Fonseca» Юргена Моссака та Рамона Фонсеку. За це вони заплатили 500 тисяч доларів. Їх затримали у лютому цього року за підозрою у відмиванні коштів. Компанія надає послуги для реєстрації офшорних компаній на Панамі. У минулому році вона опинилася в центрі «офшорного скандалу», коли тисячі документів про їхніх клієнтів були викладені в мережу. У Панамі обох власників компанії звинувачують у справі про бразильську будівельну корпорацію «Odebrecht», яка роздавала хабарі політикам Латинської Америки в обмін на вигідні контракти.

Азія:

– Близько 150 людей стали жертвами нападу терористів «Талібану» на військову базу в Афганістані. Щонайменше десятеро талібів у формі афганських військ вдерлися до бази поблизу міста Мазар-і-Шаріф та відкрили вогонь по солдатах, які саме почали вечеряти. Щоб прорвати оборону бази, терористи використали п’ятьох смертників. Бій на території бази тривав весь день. Всі нападники були ліквідовані, або підірвали себе. Це найбільший напад терористів на військових за останні 20 років.

– В Австралії та Новій Зеландії пройшли багатотисячні мітинги у підтримку науки. Так звані «Марші проти альтернативних фактів» також планують провести ще у 500 містах по всьому світу. Учасники акцій протесту кажуть – останнім часом науку ігнорують у політичних процесах, а факти замінюють брехнею. Також демонстранти виступають проти політики президента США Дональда Трампа, який різко скоротив фінансування наукових проектів. «Альтернативні факти» – це інтернет-мем, який був створений у лютому цього року завдяки радниці президента США Келіен Конуей. Вона заявила журналістам, що «те, що ви називаєте фейками – насправді просто альтернативні факти». Це викликало обурення та жарти з боку суспільства.

– Лідеру парламентської опозиції Киргизстану Омурбеку Текебаєву офіційно висунули звинувачення в корупції. Його затримали напередодні після того, як він розкритикував президента Алмазбека Атамбаєва.

– На Філіппінах військові ліквідували одного з лідерів терористичної організації «Абу Сайяф» Хоселіто Мейорію. Його вбили внаслідок спецоперації на острові Бохоль. «Абу Сайяф» є відділенням терористичної мережі «Ісламська держава» на Філіппінах.

Європа:

– Вперше з XIX століття, Велика Британія зуміла прожити один день, не використовуючи кам’яне вугілля. За даними британської влади, цей день став поворотним для програми уряду з відмови від використання вугілля до 2025 року. Вугілля є одним з найбільших джерел забруднення повітря у світі. Нові податки на викиди газів в атмосферу зробили вугільні підприємства економічно нерентабельними. А тому Велика Британія розпочала поступовий відхід від вугілля та перехід на альтернативні джерела енергії – вітер та сонце.

– Директор музею «Ісаакієвський собор» у російському Санкт-Петербурзі Микола Буров подав у відставку на тлі скандалу навколо передачі музею Російській православній церкві. У січні місцева влада ухвалили рішення передати на безкорисній основі музей «Ісаакієвський собор» у користування РПЦ. Це викликало спротив місцевих жителів, які організовували протести та подали позов до суду, який той відхилив.

– У Німеччині в Кельні сталися масштабні сутички між поліцією та противниками право-популістської партії «Альтернативна для Німеччини». Останні прийшли пікетувати будівлю, де проходив з’їзд партії. Поліція оточила їх та не давала зайти всередину. Люди обурені агресивною та расистською на їхній погляд риторикою партії, яка бере участь у парламентських виборах восени. У протестах взяли участь до 50 тисяч людей. «Альтернатива для Німеччини» сповідує націонал-консервативну ідеологію та виступає з анти-іммігрантськими, анти-ісламськими гаслами.

Близький Схід:

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава» Абдуррахман Аль-Узбекі був ліквідований американським спецназом під час таємного рейду в сирійській провінції Дейр-аз-Зор у місті Аль-Маядін. Морські котики США висадилися поблизу міста та штурмували конспіративну квартиру терориста та вилучили в нього документи.

– Більшість загиблих внаслідок хімічного інциденту в Хан-Шейхуні в провінції Ідліб у Сирії померли не від отруйного газу, а від звичайних озброєнь. Про це заявив голова спеціальної комісії ООН з розслідування порушень прав людини в Сирії Пауло Серджио Пінейро. Комісія не змогла встановити зв’язок між авіаударами сирійської авіації та хімічною речовиною, факт розпилення якої був визнаний членами комісії. Також в ООН повідомили – розглядають кілька версій того, що сталося в Хан-Шейхуні, і поки не можуть сказати, хто винен в розпиленні газу, який вбив понад сотню людей.

– В Ємені сили антитерористичних операцій країни захопили в полон кількох лідерів «Аль-Каїди» у південній провінції Хадрамут. У них вилучили зброю, документи та вибухівку.


На фото: афганський військовослужбовець на блокпості на в’їзді до міста Кабул

Автор