Ранкова кава. Огляд новин за 17 квітня

Богдан Карпенко

• Електронна медична картка може стати реальністю вже за кілька місяців. І не лише вона. Онлайн можна буде обрати лікаря та записатися до нього на прийом. А головне, лікар зможе подивитися історію хвороби пацієнта з будь-якої лікарні, будь-якого міста. Система електронної охорони здоров’я, як планують, запрацює в липні. До літа сімейні лікарі мають внести до бази усю інформацію про себе, щоб хворі могли обрати собі фахівця. Далі ж кількість опції програми збільшать. Лікарів уже почали навчати, як заповнювати медичну електронну картку. Для захисту даних пацієнтів їхні діагнози шифруватимуть спеціальним кодом.

• Кабмін пропонує парламенту законопроект, який передбачає, що впродовж трьох років в Україні припинять діяти закони, що ухвалені за часів Радянського Союзу та УРСР. За словами міністра, після ухвалення закону парламентом впродовж півроку втратять чинність “всі підзаконні акти міністерств, відомств, комісій, президій, які приймалися до набуття Україною незалежності”. Ще за рік припинять діяти “всі закони УРСР і Радянського Союзу, які зараз діють на території України”. Три роки дається на скасування дії кодексів законів. Пан Петренко підкреслив, що ініціатива стосується лише внутрішніх питань і не поширюється на міжнародні угоди, до яких Україна приєдналася до здобуття незалежності.

• В ближайшее время в аэропорту Ужгород планируют начать капремонт взлетно-посадочной полосы. Работы будут выполняться румынской строительной фирмой, специализирующейся на строительстве аэродромов. “Планируется, что работы будут завершены еще в мае этого года, после чего новая полоса сможет принимать крупногабаритные самолеты класса Боинг или Аэробус с низко посаженными двигателями”

• Україна запровадила нові антидемпінгові мита щодо РФ. “До російських експортерів застосовується антидемпінгове мито строком на 5 років у розмірі: для експортера-виробника відкритого акціонерного товариства “Волзький абразивний завод” (ВАТ “ВАЗ”), що розташований у місті Волзький Волгоградської області – 6,54%; для інших експортерів та загалом для Російської Федерації – 33,83%”. Крім того, МКМТ прийняла рішення про порушення та проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну деякої карбамідо-формальдегідної продукції походженням з Російської Федерації.

• Новый терминал аэропорта Одесса принял первых пассажиров. В новом терминальном комплексе будет осуществляться прием и обслуживание пассажиров внутренних рейсов авиакомпаний, выполняющих полеты между Одессой и обоими аэропортами Киева. Уточняется, что после отработки технологий обслуживания внутренних рейсов следующими этапами станут перевод в новый терминал пассажиров чартерных и международных регулярных рейсов.

• Експорт товарів з України за січень та лютий 2017 року у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року зріс на 32,7%, повідомили у державній службі статистики. Зростання було на понад 1,5 мільярда доларів при загальному обсязі експорту 6,2 мільярда доларів. При цьому імпорт збільшився на 22,1%. Негативне торговельне сальдо також зменшилось і становило у цей період 423 мільйони доларів. Експорт товарів до країн ЄС зріс на 16,2%, а до країн СНД – на 49,9%. Загалом у цей період на країни ЄС припадало 38,9% експорту, а СНД – 14,5%. Показово, що експорт до Росії зріс на 54,4% і склав 576 мільйонів доларів – Росія купила найбільше серед усіх країн – 9,2%. Найбільшими покупцями української продукції також у цей період були Індія – 531 мільйон, Туреччина – 414 мільйонів та Польща – 401 мільйон. У цей період лідером в структурі експорту було сільське господарство – близько 40% – разом зерно, жири, олії та готові продукти, а також металургія – 24,6%.

• Український вчений запропонував нову технологію виробництва міцного асфальту на основі перероблених шин.

• Яким бути українському експорту. Завдання на наступні 5 років.

• В Черкасах встановили перший в Україні вуличний контейнер для відпрацьованих батарейок.

• Витрати на комунальні послуги можна знизити практично до нуля.

Автор