Світ 17 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Новий турецький султан, висадка військ США в Сомалі, арешт у Гватемалі, візит Пенса в Південну Корею, арешт організатора терактів у Санкт-Петербурзі, завершення контрнаступу сирійських військ у Хамі, прорив іракських військ у Мосулі та багато іншого.

Африка:

– Сполучені штати розгорнули кілька десятків американських військових зі 101-ї повітряно-десантної дивізії до Сомалі. Вони допомагатимуть навчати сомалійську армію боротися проти терористів «Аль-Шабаб», пов’язаних з «Аль-Каїдою». Це вперше за багато років, коли США відправляють війська до Сомалі. На території країни вже розташований 22-тисячний військовий контингент з Африканського Союзу, який підтримує антитерористичну кампанію уряду. Хоча у 2011 році ці сили вибили терористів зі столиці та околиць, нині бойовики знову наступають та вже взяли під контроль кілька великих міст у центральній та східній частинах Сомалі. Нещодавно, новообраний президент Сомалі Мухаммед Абдуллахі Мухаммед «Фармаджо» оголосив війну терористам та запровадив в країні воєнний стан. З того часу, терористи здійснили два теракти проти військових та ледь не вбили командувача сухопутних військ під час нападу 9 квітня.

Америка:

– Колишній губернатор мексиканського штату Веракрус Хав’єр Дуарте заарештований у Гватемалі за запитом Мексики. Він розшукується за підозрою у корупції та зв’язках з наркомафією. Штат Веракрус – один з найбагатших, в якому зосереджено поклади нафти. Він багато років був бастіоном електоральної підтримки президента Мексики Енріке Пеньє Ньєто та його партії. Дуарте був членом партії, а тому корупційний скандал за його участі вдарив по рейтингу президента та його партії, і для нього ця справа стала важливою.

– Колишній начальник служби охорони чилійського диктатора Аугусто Піночета Крістіан Лаббе заарештований у Сантьяго за підозрою у застосуванні тортур та викраденні людей за час правління Піночета. Колишній полковник добровільно здався поліції. За офіційними даними, у період з 1973 по 1990 роки понад 3 тисячі людей були вбиті силами безпеки, а понад 35 тисяч піддали тортурам.

Азія:

– Понад 51% громадян Туреччини підтримали рішення про перехід до президентської форми правління під час голосування на референдумі у неділю. 49% людей – висловилися проти. Такі дані оприлюднила ЦВК країни. Пакет поправок до Конституції, запропонований урядом на референдумі, передбачає наділення президента надзвичайними повноваженнями. Відтепер, глава держави має право розпуску парламенту, оголошення надзвичайного стану, призначення та звільнення суддів, формування уряду, внесення бюджету на розгляд депутатів та видання указів, які матимуть статус законів. За цей пакет змін до Основного закону проголосували більшість турків, що живуть закордоном, центральні, північні та північно-східні провінції. «Проти» виступили міста Стамбул, Анкара та Ізмір, західні прибережні «курортні» провінції та південно-східні курдські регіони із містом Діярбакир. Опозиційна Народна республіканська партія вже заявила, що оскаржуватиме голосування, оскільки ЦВК, на їхню думку, порушила закон, коли приймала не проштамповані бюлетені. У Стамбулі – пройшла антиурядова демонстрація. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вже привітав своїх прихильників з перемогою та зазначив – зміни до Конституції запроваджуватимуть поступово до 2019 року.

– Віце-президент США Майкл Пенс прибув з офіційним візитом до Південної Кореї на тлі загострення напруження на Корейському півострові через ядерну та ракетну програми КНДР. Пенс провів зустріч з політичним та військовим керівництвом країни та обговорив питання двостороннього союзу та стримування Північної Кореї. Також він відвідав демілітаризовану зону, яка виконує роль фактичного кордону між КНДР та Південною Кореєю.

– Північна Корея здійснила невдалий запуск балістичної ракети убік Японського моря. Ракета вибухнула, щойно відірвалася від землі. США та Південна Корея засудили запуск. Втім, заступник міністра закордонних справ КНДР Хан Сонг Рьоль повідомив, що Пхеньян буде здійснювати запуски ракет щотижня, не дивлячись на попередження з боку президента США Дональда Трампа.

– Прокуратура Південної Кореї висунула офіційні звинувачення по 14 пунктах екс-президенту країни Пак Кин Хе. Серед звинувачень – корупція, зловживання службовим становищем, розголошення державної таємниці та тиск на бізнес. Слідчі вважають, що Пак Кин Хе отримувала «відкати» від великих корпорацій, тиснула на підприємців та митців культури, а також консультувалася з державних питань зі своєю подругою.

– У Південній Кореї розпочалася передвиборна президентська кампанія. На вищу посаду в державі претендують 15 кандидатів. Фаворитами є колишній голова Ліберальної партії «Тобуро» Мун Чже Ин та кандидат від лівоцентристської Народної партії Ан Чхоль Су. Дострокові президентські вибори оголосили після усунення від влади внаслідок імпічменту екс-президента Пак Кин Хе.

Європа:

– Німецька газета «Der Spiegel» повідомила, що терорист з Тунісу Аніс Амрі, який вбив 12 людей, в’їхавши у натовп на різдвяному ярмарку в Берліні, отримував вказівки безпосередньо від терористів «Ісламської держави».

– У Франції в Парижі одночасно пройшли три мітинги кандидатів у президенти країни. Зокрема, свої агітаційні мітинги провели кандидат від ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен, незалежний кандидат Еммануель Макрон та кандидат від лівих сил Жан-Люк Меланшон.

– Понад 6 тисяч мігрантів врятовані італійською береговою охороною за останні три дні у Середземному морі. Їх усіх доправили до Сицилії. Серед них більшість – мешканці країн Північної Африки.

– ФСБ РФ затримала ймовірного організатора терактів у метро Санкт-Петербурга. Ним виявився мешканець однієї з центрально-азійських країн Аброр Азімов. Слідчі вважають, що саме він координував дії смертника, який підірвав себе у вагоні метро – громадянина Киргизстану Акбарджона Джалілова.

Близький Схід:

– Кількість загиблих внаслідок теракту на заході Алеппо в Сирії зросла до 126 осіб. Серед них 68 дітей. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі у районі Ар-Рашидін в Алеппо поблизу автобусів з цивільними, яких евакуювали з шиїтських селищ Фуа та Кафрайя в провінції Ідліб. Їх напередодні заблокували терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» і не пускали на підконтрольні уряду території. Евакуацію продовжили після теракту і завершили на Великдень 16 квітня. Сирійський уряд звинуватив у скоєнні теракту терористів «Аль-Каїди», які були проти угоди про евакуацію.

– Сирійська армія прорвала оборону бойовиків коаліції «Тахрір Аш-Шям» на півночі провінції Хама та повернула під свій контроль стратегічне місто Суран. Таким чином, урядові сили відбили в ісламістів усі території, втрачені під час наступу останніх 22-27 березня.

– Іракська армія з боями прорвалася у квартал Ас-Саура у західному Мосулі та зайняла 90% цього району. Завдяки прориву, урядові війська зуміли знищити укріплені позиції терористів «Ісламської держави» у Старому місті та підійти ближче до Великої мечеті «ан-Нурі», яка є головною штаб-квартирою джихадистів. Також урядові війська відкрили другий фронт у наступі в західному Мосулі та зайняли 30% кварталу Аль-Мушріфа на півночі міста.

– Понад тисяча палестинців, які перебувають в ув’язненні в Ізраїлі, оголосили голодування. Протестна акція розпочалася після закликів одного з лідерів палестинського руху Маруана Баргуті, який відбуває довічне ув’язнення. Він є одним з найбільш неоднозначних фігур серед палестинців. Він був палким прихильником інтифади («повстання») та закликав до вбивства ізраїльтян. Пізніше, виступав під поміркованими гаслами. У 2004 році його засудили до п’яти довічних термінів ув’язнення в Ізраїлі. Палестинці вважають його національним героєм.


На фото: прихильники президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана на проурядовому у Стамбулі мітингу після оголошення результатів референдуму