Світ 14 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Евакуація в Сирії, вирок у Кот д’Івуарі, сутички у Венесуелі, бомбовий удар США по Афганістану, напруга на Корейському півострові, справа перевороту в Чорногорії та багато іншого.

Африка:

– Суд у Кот д’Івуарі засудив до 18 років ув’язнення колишнього командувача президентської гвардії країни, генерала Бруно Догбо Бле. Його визнали винним у причетності до вбивства чотирьох іноземних бізнесменів в Абіджані у 2011 році під час громадянського конфлікту. Зокрема, слідчі встановили, що підрозділи президентської гвардії, які тоді вели бої проти армії за контроль над комерційними кварталами Абіджана, штурмували готель «Новотель» та викрали звідти трьох громадян Франції та громадянина Малайзії. Їх піддали тортурам у президентському палаці та потому вбили. Понад 3 тисячі людей загинули внаслідок протистояння між прихильниками та противниками екс-президента Лорана Гбагбо, який відмовився визнати поразку на виборах 2010 року. Його самого затримали військові у 2011 році у своєму підземному бункері. Зараз його судить Міжнародний кримінальний суд за підозрою к скоєнні злочинів проти людства.

– У Нігерії – треті роковини, як терористи «Боко Харам» викрали понад 300 дівчат з однієї з шкіл на північному сході країни. За цей час лише 21 дівчинку зуміли визволити з полону бойовиків – через переговори. Понад 200 дівчат все ще залишаються як заручниці в руках терористів. Новий президент Мухаммаду Бухарі обіцяв визволити заручниць, завдяки чому й переміг на виборах 2015 року.

Америка:

– Президент Бразилії Мішель Темер погодився піти на поступки мітингувальникам та внести зміни у скандальний закон про пенсійну реформу. Заява глави держави прозвучала на тлі початку гучного антикорупційного розслідування проти 83 високопоставлених чиновників, яке напередодні санкціонував федеральний суд. Серед фігурантів розслідування – сенатори, губернатори, депутати та міністри уряду Мішеля Темера.

– Сайт «Wikileaks» опублікував нові матеріали, які свідчать про те, що ЦРУ США стежило за кандидатами у президенти Франції у 2012 році. Серед них – екс-президент Ніколя Саркозі, лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен, президент Франсуа Олланд та соціалісти Домінік Стросс-Кан та Мартін Обрі.

– Колишній співробітник АНБ США Едвард Сноуден заявив, що мережа підземних тунелів в Афганістані, по яким США вдарили надпотужною бомбою, була побудована у 1980-х роках на кошти ЦРУ США в межах кампанії з підтримки руху моджахедів, які протистояли радянській армії. Зокрема, йдеться про мережу тунелів Тора-Бора на сході провінції Нангархар, де колись ховався лідер «Аль-Каїди» Усама бін Ладен.

– У Венесуелі поліція розігнала демонстрацію на Панамериканському шосе. Мітингувальники намагалися заблокувати трасу. Акції протесту проти президента Ніколаса Мадуро пройшли в Каракасі. Там також сталися сутички із поліцією. Мітинги тривають вже тиждень. Вони розпочалися після того, як Верховний суд, підконтрольний президенту, заборонив лідеру опозиції Енріке Капрілесу займатися політикою протягом 15 років. У Венесуелі вже майже рік триває протистояння між парламентом, в якому домінує опозиція, та президентом Мадуро, який контролює уряд та Верховний суд. Через це в країні – гострий дефіцит продовольства та економічна криза.

Азія:

– На Корейському півострові зростає напруга на тлі візиту віце-президента США Майкла Пенса до Південної Кореї, який має розпочатися у суботу 15 квітня. Тоді ж, КНДР святкує 105-у річницю з дня народження першого лідера країни Кім Ір Сена. Чимало ЗМІ повідомили, що Пхеньян може у цей день провести перше ядерне випробування за останні 2 роки. Раніше, США направили до берегів Кореї флотилію на чолі з атомним авіаносцем «Карл Вінсон».

– 36 терористів «Ісламської держави» були вбиті, коли США скинули на Афганістан найбільшу у світі авіаційну бомбу GBU-43/B. Про це повідомив командувач сил США в Афганістані, генерал Джон Ніколсон. За його словами, бомба була необхідна для ослаблення оборонних ліній терористів та знищення мережі підземних тунелів та бункерів у провінції Нангархар поблизу кордону з Пакистаном. Втім, застосування такого снаряда викликало неоднозначну реакцію у світі. Зокрема, у Пакистані засудили такий «агресивний акт». Вони заявили, що він не вирішує проблему тероризму в Афганістані. Екс-президент Афганістану Хамід Карзай також розкритикував цей крок Вашингтона, звинувативши США у тому, що вони використовують Афганістан як «полігон». Також чимало мешканців Кабула засудили використання бомби, оскільки вона, за її словами, лише посилить анти-американізм та посилить пропаганду бойовиків «ІД».

Європа:

– Британська поштова служба провела дослідження та назвала найдешевші курорти в Європі. На першому місці опинився курорт «Слинчев бряг» у Болгарії. Також у цей список увійшов курорти Альгавре у Португалії, Коста-дель-Соль в Іспанії, Мармаріс у Туреччині та Пафос на Кіпрі. В той же час, найдорожчими курортами визнали острів Ібіца на Балеарських островах, Моррентіно на півдні Італії, Ніцца на півдні Франції, Задар у Хорватії та Лісабонське узбережжя у Португалії.

– Прокуратура Франції звернулася до суду із проханням зняти депутатську недоторканність з кандидатки у президенти Франції, лідера ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен. Вона є фігурантом антикорупційного розслідування. Слідчі вважають, що вона створювала фіктивні робочі місця для своїх помічників в Європарламенті, які отримували зарплату з бюджету ЄС. Розслідування в Європарламенті показало, що ле Пен неправомірно витратила понад 300 тисяч євро. Правоохоронці заявили, що їхня вимога зняти депутатський імунітет – це реакція на відмову Ле Пен прийти на допит в прокуратуру.

– Туреччина заявила, що у разі, якщо ЄС не запропонує жодних кроків назустріч Анкарі щодо безвізового режиму, то вони можуть розірвати угоду з ЄС щодо мігрантів.

– Прокуратура Чорногорії висунула офіційні звинувачення проти 14 людей за підозрою у плануванні державного перевороту. Серед підозрюваних – двоє громадян РФ, дев’ять громадян Сербії та троє громадян Чорногорії. Їх затримали у жовтні минулого року. Прокуратура заявила, що ці люди планували здійснити серію терактів, вбити прем’єр-міністра Міло Джукановича та захопити владу. Чимало політиків вказували на Росію як на замовника цієї акції. Втім, самі затримані, серед яких двоє опозиційних депутатів, стверджують, що це політично мотивована справа, спрямована проти опозиції уряду.

Близький Схід:

– В Єрусалимі палестинець напав із ножем на пасажирів трамваю. Загинула громадянка Великої Британії. Нападник – 57-річний палестинець зі Східного Єрусалима – затриманий поліцією. За їхніми словами, у нього психічні проблеми. Система швидкісного трамваю функціонує в Єрусалимі з 2011 року. Вагони облаштували куленепробивним склом, а двигун спроектований так, щоб його не можна було замінувати. Створення трамвайної лінії викликало чимало дебатів, оскільки вона проходить на території східного Єрусалима, яка вважається міжнародною спільнотою та ООН окупованою територією.

– Єменські війська за підтримки саудівської арабської коаліції вибили сили шиїтських антиурядових сил з гірського масиву Ан-Нар на західному узбережжі Ємену. Також, урядові війська розпочали штурм табору біженців «Халід бін Аль-Валід» на західному фланзі міста Таїз. Війна в Ємені триває з березня 2015 року, коли до країни вторглися війська Саудівської Аравії та її союзників для підтримки сунітського уряду Абд Раббо Мансура Хаді, якого змусили тікати зі столиці після захоплення Сани шиїтськими племенами хусеїтів.

– Понад 5 тисяч людей були евакуйовані з шиїтських селищ Фуа та Кафрайя в провінції Ідліб у Сирії. Людей перевезли автобусами до передмістя Алеппо в район Ар-Рашидін. Звідси, вони поїдуть до центрів тимчасового розміщення у Латакії та Хомсі. У свою чергу, понад 2 тисячі людей вивезли з міста Мадая на півночі провінції Дамаск. Це бойовики антиурядових формувань та члени їхніх родин. Їх вивезли до провінції Ідліб. Евакуація населених пунктів – це частина угоди між сирійським урядом та антиурядовими силами, яку досягли за посередництва Катару та Ірану у березні. Відповідно до угоди, сторони обмінюються територіями. Сирійська армія виводить свої війська та цивільних з селищ Фуа та Кафрайя в провінції Ідліб. У свою чергу, бойовики здадуть сирійським військам міста Мадая та Забадані в провінції Дамаск.

– Терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» у Сирії відбили напад сирійських військ на місто Хелфая на півночі провінції Хама. Це одне з трьох стратегічних міст, необхідних для повного контролю над провінцією Хама. Урядові війська намагалися з боями прорватися до міста через південний вхід. Втім, ісламісти не дали їм це зробити та захопили два танки Т-62. Сирійська армія має намір зайняти міста Таїбат Аль-Імам, Суран та Хелфая. Захоплення цих населених пунктів дозволить урядовим силам прорватися до останніх укріплених позицій бойовиків на півдні провінції Ідліб.


На фото: бійці антиурядових формувань готуються до евакуації з міста Мадая в провінції Дамаск

Автор