Огляд новин за 12 квітня

Богдан Карпенко

• КБ «Південне» повністю виконало імпортозаміщення російських комплектуючих для виготовлення ракети-носія «Циклон-4М». «Сьогодні ми в процесі налагодження ракети «Циклон-4М», на якій повністю виконано імпортозаміщення російських комплектуючих нашими, американськими і канадськими. Ракетою зацікавилася Канада, яка запускає власну космічну програму. Протягом найближчих чотирьох років під канадську програму почнемо поставляти туди ракети-носії нового покоління».

• Станично-Луганский район больше не зависит от подачи электроэнергии из ОРЛО – построена новая ЛЭП. Строительство отпайки от ВЛ-35 кВ “Плотина – Камышное” на подстанцию “Станично-Луганская” проводилось в течение всего 2016 года. “Общая длина трассы построенной линии – чуть более 13 километров. Было установлено 100 опор.

• Рада ратифікувала проект розвитку міського транспорту на 200 млн євро (фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) по проекту “Міський громадський транспорт”) . Даний проект спрямований на оновлення застарілого парку автобусів, трамваїв, тролейбусів, вагонів метрополітену, на будівництво і реконструкцію трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій, впровадження сучасних систем оплати проїзду і інформаційних систем.

• Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Луганщину взяв участь в урочистому відкритті обласного фізкультурного центру «Олімп», де тренуються українські олімпійці та паралімпійці. З квітня 2015 року в центрі, за рахунок коштів обласного бюджету, проводиться будівництво та часткова реконструкція плавального басейну, будівництво адміністративно-побутових приміщень.

• Кабмін скасував пенсійний збір з купівлі валюти.

• На украинско-польской границе хотят обустроить еще один автомобильный переход. Подкарпатское воеводство Польши объявило тендер на разработку проектной документации по обустройству автомобильного перехода Мальховице-Нижанковичи на границе с Украиной. Новый пункт пропуска будет ориентирован на малое приграничное движение и упростит для жителей польского региона логистику в направлении украинских курортов Трускавец и Сходница, а для украинцев – в польские Бещады.

• Відтепер на Донеччині та Луганщині адміністративні послуги колишніх МРЕВ громадянам надаватимуть не лише стаціонарні, а й пересувні мобільні сервісні центри МВС. Отож жителям цих областей стане ще легше зареєструвати авто, замінити посвідчення водія або отримати довідку про відсутність судимості.

• Уперше за часи незалежності: Луганщина отримала реанімобілі та 60 карет “швидкої”. Вони оснащені усім необхідним реанімаційним та маніпуляційним обладнанням. До кінця цього року Луганщині передадуть ще 40 карет швидких.

• Оперативно-тактичний ракетний комплекс «Грім» з дальністю польоту від 250 до 450 км знаходиться на стадії остаточного доведення ракети. Про це повідомив генеральний конструктор КБ «Південне». “Також в роботі проекти по високоточних крилатих ракетах наземного і корабельного базування, дві системи ППО з радіусом надійного ураження цілі до 150 км з перспективою 200-250 кілометрів. А також – займаємося модернізацією ракетних систем залпового вогню».

• Відбулись чергові планові випробувальні запуски українських ракет, що були вироблені підприємствами Державного Концерну “Укроборонпром” у кооперації з Державним космічним агентством України. Завдяки мобільному командному пункту, що дозволяє керувати спецопераціями будь-якої складності з будь-якої точки України, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов керував черговими випробувальними ракетними пусками зі свого робочого місця.

Випробування ракетного озброєння

Відбулись чергові планові випробувальні запуски українських ракет, що були вироблені підприємствами Державного Концерну "Укроборонпром" у кооперації з Державним космічним агентством України.Завдяки мобільному командному пункту, що дозволяє керувати спецопераціями будь-якої складності з будь-якої точки України, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов керував черговими випробувальними ракетними пусками зі свого робочого місця.

Posted by Державний концерн "Укроборонпром" on Mittwoch, 12. April 2017

• Станом на 12 квітня з початку 2016/2017 маркетингового року (липень 2016-червень 2017 року) Україна експортувала 35 млн тонн зерна, що на 2,9 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року. За даними Мінагрополітики, станом на звітну дату експортовано 14,99 млн тонн пшениці, 4,9 млн тонн ячменю, 4,3 тис. тонн жита та 14,9 млн тонн кукурудзи. Крім того, експортовано також 299,4 тис. тонн борошна.

• У березні портфель гривневих депозитів банків зростав випереджаючими темпами. Залишки за депозитами корпоративного сектору за підсумками місяця збільшились на 3,7%, у тому числі у національній валюті – на 4,7%. Залишки за депозитами бізнесу в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за підсумками березня зросли на 2,4%.

• Нацбанк отримав документи від керівництва «Сбєрбанку России» щодо продажу української «дочки». Національний банк має розглянути документи протягом 3 місяців. Зокрема, регулятор має перевірити ділову репутацію інвестора на відповідність вимогам, установленим у нормативно-правових актах НБУ, його фінансовий стан і джерела походження коштів.

• Український фотобанк Depositphotos відкрив у Києві Lightfield Productions – фотостудію площею 2500 квадратних метрів та креативний хаб для фотографів. Це найбільша фотостудія у Східній Європі та одна з найбільших у Європі. Більші фотостудії у Європі має лише Amazon (у Лондоні) та IKEA (у шведському місті Елмхулт).

• Для Європи «Ужгородська швейна фабрика» шиє також для Marc O’Polo, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Gerry Weber.

• 43 загальноосвітні школи Чернівців встановлять бокси для роздільного збору відходів.

• На Київщині відкрилася нова рибна ферма із вирощування сома.

• Инженеры из Донецкой области запустили Indiegogo-кампанию для выпуска электровелосипеда.

• Доїти гроші: чотири історії фермерів, що зробили бізнес на козах.

Автор