Огляд новин за 8 квітня

Богдан Карпенко

• Президент затвердив програму співробітництва України з НАТО на 2017 рік. Програма включає заходи з проведення реформ в усіх важливих сферах функціонування держави: від сектору безпеки і оборони до ключових соціально-політичних та правових реформ, боротьби з корупцією та децентралізації. Метою цих перетворень є наближення України до стандартів НАТО.

• Украина может реализовывать космические проекты без российских материалов и комплектующих. Об этом заявил и.о. председателя Государственного космического агентства Украины Юрий Радченко. “У нас есть возможности исключить из строительства тех проектов, которые мы на сегодняшний день запланировали, российскую комплектацию и материалы. То есть украинский космос без России – возможен”.

• Протягом січня-березня поточного року Україна експортувала 64,9 тис. тонн м’яса та їстівних субпродуктів птиці на $84,2 млн. В той же час, протягом звітного періоду імпортовано 24,55 тис. тонн м’яса і субпродуктів птиці на $9,7 млн. Позитивне сальдо торгівлі зазначеним продуктом склало $74,6 млн.

• У 2017 році у Львівській області планують запустити три вітрові електростанції загальною потужністю 46,9 МВт, три сонячні електростанції загальною потужністю 75 МВт та дві малі гідроелектростанції потужністю 510 кВт

• С начала 2017 года государственное предприятие Артемсоль укрепило свои позиции на экспортных рынках и увеличило объемы поставок в страны дальнего и ближнего зарубежья. За отчетный период европейским потребителям отгружено 204,3 тысячи тонн продукции в три раза больше, чем за аналогичный период 2016 года. Существенно вырос экспорт в Польшу – на 79,6 тысячи т, Венгрию – на 71,5 тысячи т. Также увеличились поставки в Словакию, Румынию, Австрию. Кроме того, на 63,2% увеличились отгрузки и на внутренний рынок.

• Україна та Південна Корея розробляють «Генеральний план» спільних інвестпроектів. «Генеральний план» містить проекти з використання сонячних батарей, проекти в аграрному бізнесі та машинобудуванні, в банківському та енергетичному секторах (зокрема, модернізація електростанцій), проекти в сфері електронного уряду, будівництва сміттєпереробних об’єктів, модернізації лікарень.

• “Укртелеком” припинив роботу на окупованій частині Луганщини. “Послуги телефонного зв’язку та доступу до мережі Інтернет не надаються на непідконтрольній території Донецької та Луганської областей у зв’язку з втратою контролю над телекомунікаційною мережею”

• На будівництві нового сучасного 1800-метрового залізничного Бескидського тунелю працівники завершують гідроізоляційні роботи та розпочинають бетонування внутрішньої поверхні. У вересні-жовтні планується завершення будівництва тунелю – за роботу візьмуться залізничники, які прокладатимуть рейси та будуватимуть зовнішні станції.

• Концерн BASF видит серьезную перспективу дальнейшего развития своего бизнеса в регионах Украины. По словам генерального директора BASF в Украине, руководителя группы стран Восточной Европы (Украина, Молдова, Грузия, Армения) Андреаса Лира, в прошлом году бизнес концерна во Львовской, Ивано-Франковской, Тернопольской, Винницкой и Киевской областях вырос в пределах 15-20%.

• Компания Huawei открыла R&D-центр в Киеве. Украинский R&D будет заниматься тремя направлениями работы. Первый — потребительный, куда входят гаджеты компании. Второй — enterprise, который отвечает за IT-решения. Третий — телеком-оборудование, крупным поставщиком которого для украинских операторов и является компания. В целом в Украине на Huawei уже работает более 450 человек и набор сотрудников будет продолжаться.

• Британська компанія “Фарстон” має намір встановити у Дніпрі сміттєсортувальну лінію вартістю 35 млн доларів та анаеробний біореактор для одержання біогазу з органічних відходів вартістю 15 млн доларів. Реалізація проекту дозволить у Дніпрі щорічно переробляти до 200 тисяч тонн сміття.

• Французькі сири в Україні: як працює вітчизняний сироварний бізнес

• Кабінет міністрів оприлюднив проект “Будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів ВП “ХАЕС” ДП “НАЕК “Енергоатом”.

• Ученые открыли культуру для производства биотоплива.

• Бронеавтомобиль «Барс-8» подтвердил стандарты брони на испытаниях.

P.S. Показник інфляції в березні залишається в прогнозних межах і свідчить про відсутність впливу росту мінімальної зарплати на загальний ріст цін.

Ціни на споживчому ринку в березні поточного року порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,8%, з початку року – на 3,9%. Березневий показник більший за попередні місяці, проте очікуваний і в межах прогнозних розрахунків. За даними Державної служби статистики України, ключові причини загального росту цін – в сезонному рості цін на хліб, мясну і молочну групи продовольство, а також рості тарифів (на електроенергію) і збільшенні акцизів на алкоголь й тютюн. Разом з тим знизились ціни на овочі (на 19,2%), суттєво (на 7,3%) подешевшали яйця.

Звертаємо увагу, що ініціатива Кабінету міністрів України з підвищення мінімальної заробітної плати, яка вступила в силу з 1 січня 2017 року, не має істотного впливу на ріст цін. Більше того, двократне збільшення МЗП цілком відповідає сучасним економічним реаліям. Аналіз ринку праці показує, що роботодавці пропонують «мінімальну» зарплату лише для 34% вакансій, по решті позицій – зарплати вищі.

Автор