Світ 8 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Ракетний обстріл США території Сирії, оголошення війни в Сомалі, новий перехідний уряд у Конго, нові подробиці «російського впливу» в команді Трампа у США, візит лідера КНР до США, теракт у Швеції, роззброєння басків у Франції, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Новий президент Сомалі Мухаммед Фармаджо оголосив воєнний стан в країні та заявив, що йде війною на терористів угруповання «Аль-Шабаб», пов’язаного з «Аль-Каїдою». Він змінив керівництво силових структур та оголосив 60-денний період амністії для тих бойовиків, які самі складуть зброю та здадуться.

– У Демократичній Республіці Конго – новий «перехідний» уряд. Президент країни Жозеф Кабіла призначив новим прем’єр-міністром представника опозиції Бруно Тшибалу. Формування нового «уряду національної єдності» – частина договору між опозицією та владою, підписана у грудні 2016 року. Політична криза спалахнула у 2016 році, коли Кабіла відмовився йти у відставку та організовувати вибори президента. Це призвело до масових протестів. У сутичках з поліцією загинули від 200 до 400 осіб. За посередництва Африканського Союзу та католицької церкви, президент погодився сформувати новий уряд та влаштувати вибори до кінця 2017 року. Бруно Тшибала нещодавно покинув лави опозиції через конфлікт всередині партії. Його вважають ренегатом, який може призвести до розколу серед опозиційних політиків. Це вже другий «уряд національної єдності останнього шансу» у ДРК. Його головне завдання – організація нових президентських виборів. Демократична Республіка Конго – одна з найбільших країн Африки, яка має населення у 71 мільйон людей. З моменту отримання незалежності у 1960 році, ця держава не мала досвіду мирної передачі влади.

– Тисячі людей вийшли на вулиці у Південній Африці, вимагаючи відставки президента Джейкоба Зуми. Демонстрації пройшли у Преторії, Йоханнесбурзі, Дурбані та Кейптауні. Мітинги стали результатом звільнення указом президента популярного в народі міністра фінансів. Через це, міжнародні кредитні агентства знизили рейтинг країни до «сміттєвого». Зума є фігурантом багатьох корупційних скандалів, але йому завжди вдавалося втриматися на посаді. Його термін президентства спливає у 2019 році.

– Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі засудив ракетні обстріли США території Сирії та закликав підтримати «національні армії» у Лівії, Ємені та Сирії для відновлення «контролю над територіями».

– У Південному Судані урядові війська не дозволили миротворцям ООН проїхати до селища Паджок біля кордону з Угандою, де напередодні нібито сталася бійня, в якій загинули цивільні.

Америка:

– Голова комітету Конгресу США з питань розвідки, республіканець Девід Нуньєс відмовився очолити комісію з розслідування зв’язків команди президента США Дональда Трампа з Росією. Причиною для відмови стали звинувачення на адресу Нуньєса з боку комітету з етики. Останній звинуватив конгресмена у роботі в інтересах Трампа.

– У Венесуелі сталися сутички між поліцією та демонстрантами, які вимагали відставки президента Ніколаса Мадуро. Кілька людей постраждали.

– До США з офіційним візитом прибув лідер КНР Сі Цзіньпінь. Президент Дональд Трамп зустрів його у Флориді у курортному місті Мар-е-Лаго в своїй резиденції. Під час зустрічі, Трамп повідомив Сі Цзіньпіня про ракетні обстріли території Сирії. Сторони також обговорили питання безпеки в азійському регіоні та ядерну програму КНДР. Китайський лідер запросив Трампа до Пекіна, і той прийняв запрошення.

– Сім країн Латинської Америки ухвалили спільну заяву, в якій засудили хімічні атаки в Сирії. Аргентина, Уругвай, Парагвай, Чилі, Колумбія, Мексика та Перу – засудили вбивство цивільних, але не вказали, хто за них відповідальний. Вони також засудили обстріли США території Сирії та закликали сторони конфлікту утриматися від різких кроків.

– Сенат США схвалив кандидатуру Ніла Горсача в якості нового судді Верховного суду США. Його кандидатуру просував президента Дональд Трамп. Демократи звинувачували Горсача у тому, що він не є незалежним, та намагалися заблокувати його кандидатуру.

– За повідомленням видання «The Washington Post», зять президента США та його радник Джаред Кушнер не повідомив спецслужбам про кілька своїх зустрічей з російськими представниками. Він був зобов’язаний це зробити, коли отримував доступ до найбільш таємної інформації як старший радник президента. Зокрема, він приховав факт зустрічі із послом РФ у США Сергієм Кисляком та представником російського «Внєшекономбанку» Сергієм Горковим у 2016 році.

– Американське видання «The New York Times» повідомило, що ЦРУ мало докази втручання Росії у президентську кампанію в США ще влітку 2016 року. За даними журналістів, у липні колишній директор ЦРУ Джон Бреннан мав інформацію про спрямовану російську інформаційну кампанію на користь тоді ще кандидата у президенти США Дональда Трампа.

Азія:

– Президент Філіппін Родріго Дутерте наказав військам окупувати та почати будівництво на спірних островах Спратлі у Південно-Китайському морі.

– Король Таїланду Маха Вачиралонгкорн підписав новий проект Конституції, створений військовий урядом, який посилює роль армії в житті країни та вплив військового уряду.

– У Південній Кореї відбулося перше судове слухання у справі проти фактичного голови, віце-президента корпорації «Samsung», мільярдера Лі Чже Йона. Його підозрюють у тому, що він нібито давав хабарі чиновникам у Сеулі. Він всі звинувачення відкидає. Його справа розглядається в межах загального антикорупційного провадження проти екс-президента Кореї Пак Кин Хе та її близького оточення.

Європа:

– Кожна десята смерть у світі – від паління. До такого висновку дійшли вчені у своїй доповіді «Глобальні хвороби 2015». За їхніми даними, половина всіх цих смертей від паління припадають на Китай, Росію, США та Індію.

– Норвегія повідомила, що побудує перший у світі судноплавний морський тунель. Довжина цієї конструкції складе 1,7 км, ширина – 36 метрів. Тунель проходитиме через острів Стад. Він дозволить суднам припинити оминати острів, а проходити прямо через нього. Води навколо Стада ще з часів вікінгів мають погану репутацію у моряків. Тунель через Стад буде першим у світі, який здатен пропускати вантажні та пасажирські кораблі до 16 тисяч тонн.

– Терористи «Ісламської держави» взяли на себе відповідальність за вбивство поліцейських ДПС та напад на блокпост Національної гвардії РФ в Астрахані в Росії. Напередодні, група бойовиків розстріляла двох правоохоронців у їх патрульній машині та напала на пост Росгвардії, поранивши ще трьох силовиків.

– Євросоюз ухвалив рішення запровадити додаткові санкції проти КНДР за нещодавні запуски балістичних ракет убік Японського моря. Санкції стосуються китайських та північно-корейських компаній.

– У Швеції в центрі Стокгольма стався теракт. Вантажівка в’їхала у натовп людей на центральній вулиці Дроннінгатан, а потому врізалася у торговий центр. Четверо людей загинули, 15 – зазнали поранень. Поліція затримала водія вантажівки. Ним виявився 39-річний громадянин Узбекистану. Зараз правоохоронці перевіряють, чи пов’язаний він із терористичними організаціями. За даними силовиків, які обшукали його помешкання у передмісті шведської столиці, у соціальних мережах підозрюваний підписаний на кілька сторінок, пов’язаних з ісламським екстремізмом. Прем’єр-міністр Швеції оголосив жалобу. На державних установах спустили прапори. По всій країні посилили заходи безпеки. Аналогічні кроки здійснили сусідні Фінляндія, Данія та Норвегія.

– У Росії в Москві у віці 86 років помер відомий космонавт Георгій Гречко. Він був одним з кількох радянських космонавтів, яких готували до польоту на Місяць. Програму так і не реалізували, але він тричі літав до космосу у 1970-1980-х роках.

– Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон скасував свій візит до Росії 10 квітня через ситуацію в Сирії. Джонсон повідомив, що буде натомість розвивати зв’язки зі США для активізації політичного процесу в Сирії у зв’язку з нещодавніми хімічними атаками в провінції Ідліб.

– Баскська сепаратистська організація «ЕТА» оголосила про початок тотального роззброєння своїх підрозділів на півдні Франції. Сепаратисти склали зброю у спеціальних схованках та передали їх координати французькій та іспанській поліції. Офіційний Париж привітав роззброєння та розпочав вивезення зброї з регіону. Офіційний Мадрид був більш скептичним. Іспанія заявила, що роззброєння – позитивний, але недостатній крок до політичного вирішення конфлікту. Вони вимагають від сепаратистів розпуску організації та офіційних вибачень жертвам війни. Конфлікт між басками та владою Іспанії та Франції триває вже понад 40 років. Сепаратисти хочуть відділитися та створити власну баскську державу на території Піренейських гір. Протягом цього часу, від рік бойовиків загинули близько 800 осіб. У січні 2011 року ЕТА оголосила про відмову від насилля, але Мадрид відмовився вести з ними переговори. За останні роки, угруповання зазнало відчутних ударів з боку іспанських правоохоронців. Лідер угруповання Мікель Ірасторза був затриманий у листопаді 2016 року на півдні Франції.

– В Україні суд у Києві виніс вирок у гучній справі проти бійців роти МВС «Торнадо», яких затримали у 2015 році. Всім їм суд дав тривалі терміни ув’язнення за звинуваченням у катуваннях та викраденнях людей. Командира роти Руслана Онищенка – засудили до 11 років ув’язнення. Іншим – дали від 5 до 10 років в’язниці.

Близький Схід:

– Сполучені штати здійснили масований ракетний обстріл території Сирії. 59 крилатих ракет «Томагавк» були випущені з двох американських есмінців «Росс» та «Портер» та влучили в сирійську авіабазу «Аш-Шайрат» на сході провінції Хомс. В результаті обстрілу, загинули четверо військових та двоє цивільних. 12 сирійських літаків були знищені. Більшість перебували у неробочому стані. Серед загиблих – бригадний генерал ЗС Сирії, начальник ППО авіабази Халіль Ібрагім. За даними Вашингтона, вони попередили росіян про запуск за 2 години до обстрілу.

– США внесли в список терористів лідера військового крила радикального палестинського руху «ХАМАС» в секторі Газа Абу Анаса Аль-Хандура та запровадили проти нього санкції.

– Організація із заборони хімічної зброї запросила в офіційного Дамаска в Сирії інформацію про газові атаки в Хан-Шейхуні в провінції Ідліб 4 квітня.
– МЗС Сирії відкинув звинувачення у тому, що сирійські літаки Су-22 розпилили газ «зарин» над Хан-Шейхуном в провінції Ідліб. За офіційним повідомленням Дамаска, ВПС Сирії розбомбили склад з хімікатами, який внаслідок вибуху призвів до загибелі цивільних. А обстріли США назвали «агресією».

– МЗС РФ назвав «агресивним актом» ракетні обстріли США території Сирії. Президент РФ Володимир Путін підписав указ про збільшення чисельності військової техніки в Сирії, посилення сирійської системи ППО новітніми ракетними комплексами, а також про розірвання договору із США про безпеку польотів над Сирією.

– Іран засудив ракетні обстріли США території Сирії. Президент Ірану Хасан Роухані назвав їх «вигідними терористам». Також офіційний Тегеран відкинув звинувачення Вашингтона убік Дамаска щодо хімічних атак в провінції Ідліб.

– Терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» у Сирії зайняли більшу частину кварталу Аль-Маншійя у південному місті Дераа. Сирійська армія відступила назад та намагається протистояти ісламістам. У разі захоплення кварталу, бойовики будуть в змозі почати операцію із захоплення усього міста Дераа на півдні Сирії.

– В Іраку урядові війська звільнили від терористів «Ісламської держави» квартал Ярмук у західному Мосулі. В результаті боїв, понад 30 людей загинули. Іракська армія також повільно просувається вулицями Старого міста та намагається оточити головний штаб терористів – Велику мечеть «Ан-Нурі», яку називають «серцем халіфату». Водночас, 9-а Дивізія ЗС Іраку та шиїтські Сили народної мобілізації розпочали офіційну підготовку до штурму містечка Таль-Афар. Це друге за величиною місто після Мосула, під контрольне терористам «Ісламської держави», у провінції Найнава.

– Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання у зв’язку з ракетними обстрілами території Сирії з боку США. Засідання скликали Японія та Болівія. Під час засідання учасники не змогли прийти до єдиної думки. Росія звинуватила США у підтримці терористів своїми діями в Сирії. У відповідь, постпред США в ООН Ніккі Хейлі заявила, що Вашингтон «зробить усе, щоб Асад припинив хімічні атаки проти власного населення». Британський представник Метью Райкрофт назвав обстріли «пропорційним ударом варварському акту у Хан-Шейхуні в провінції Ідліб». Єгипет засудив обстріли США та заявив, що вони «не вирішують проблему конфлікту в Сирії». А представник Болівії показав фотографію від 2003 року, на якій колишній держсекретар США Колін Пауелл виступає у Раді Безпеки ООН, переконуючи усіх у наявності в Іраку ядерної зброї.

– Сирійська армія вибила терористів «Ісламської держави» з великої частини території на сході провінції Хомс у пустелях південніше міста Пальміра. Урядові сили взяли під контроль пустельні території за 20 км від Пальміри, перекривши терористам дорогу між цими регіонами та нафтогазовим містечком Арак на сході, яке урядові сили мають намір штурмувати.


На фото: американський есмінець з керованою ракетною зброєю «USS Porter» запускає крилату ракету «Томагавк» з Середземного моря убік Сирії

Автор