Світ 29-30 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Історичне рішення Сальвадору, початок виходу Британії з ЄС, арешт турецького банкіра у США, конфлікт між Верховним судом та парламентом у Венесуелі, перший вирок у справі «Petrobras» у Бразилії, арешт екс-президента Південної Кореї та багато іншого.

Африка:

– Суд у Кот д’Івуарі визнав невинною та зняв усі підозри з колишньої першої леді країни Сімони Гбагбо у справі про скоєння воєнних злочинів. Звинувачення, які їй висували, стосувалися спалаху насилля після виборів 2010 року, коли її чоловік – екс-президента Лоран Гбагбо – відмовився визнавати поразку на виборах та перемогу свого суперника Алассана Уаттара. Судді постановили, що Сімона не причетна до закупівель зброї та що вона не очолювала збройні угруповання, які нібито брали участь у зіткненнях між прихильниками та противниками обох кандидатів. Тоді, в результаті кривавих сутичок, загинули понад 3 тисячі людей. Лоран Гбагбо та його дружина були заарештовані в 2011 році, коли їх підземний бункер в Абіджані, штурмували військові.

– Рада Безпеки ООН засудила вбивство двох співробітників організації у Демократичній Республіці Конго. Напередодні, їхні тіла знайшли в одному з селищ в центральних регіонах країни. Уряд ДРК звинуватив в убивстві місцевих бойовиків. Співробітники ООН проводили розслідування скоєння воєнних злочинів.

Америка:

– Палата представників США скасувала запроваджений в часи Обами закон, який зобов’язує інтернет-провайдерів отримувати дозвіл у користувачів для поширення їхньої персональної інформації з учасниками ринку та маркетинговими фірмами. Прихильники скасування вважають, що це посилить конкуренцію на ринку. Противники зазначають – це вдарить по правах споживачів.

– У США поліція затримала одного з високопоставлених турецьких банкірів за підозрою у порушенні санкційного режиму проти Ірану. Мехмет Алі Атілля є заступником виконавчого директора банку «Turkiye Halk Bankasi AS» у США. Його підозрюють у тому, що він відмивав мільйони доларів через банк та перераховував їх на рахунки іранського керівництва, хоча це заборонено санкціями.

– Верховний суд Венесуели оголосив, що перебирає на себе повноваження парламенту країни. Судді постановили, що парламент відмовляється виконувати рішення суду, а тому не може виконувати свої функції. Зокрема, суд посилається на відмову парламенту виконувати його постанову про визнання нелегітимними вибори до парламенту в штаті Амасонас у 2015 році, де перемогли опозиціонери. У відповідь, опозиційний парламент звинуватив президента Ніколаса Мадуро та Верховний суд у перевороті. В країні вважають, що Верховний суд – підконтрольний главі держави.

– Ініціатор імпічменту екс-президента Бразилії Ділми Руссеф, колишній спікер нижньої палати парламенту Едуардо Кунья засуджений до 15 років ув’язнення за корупцію. Суд визнав його винним у фінансових махінаціях та корупції у справі про державну нафтову компанію «Petrobras». У 2015 році Кунья дав «зелене світло» процедурі імпічменту президента Ділми Руссеф, яку звинуватили у махінаціях з бюджетом по цій же справі. Натомість, прихильники екс-президента не перешкоджали комітету з етики, який розпочав антикорупційне розслідування проти екс-спікера.

– Заступник голови комітету Сенату США з питань розвідки Марк Уорнер повідомив, що російська влада втрутилася у систему голосування під час президентських виборів США у листопаді 2016 року. Про це він заявив на засіданні Сенату у Вашингтоні. На слуханнях має виступити зять президента США Дональда Трампа Джаред Кушнер, якого нещодавно звинуватили у зв’язках з РФ.

– Президент Парагваю Гораціо Картес запропонував проект поправок до Конституції, який дозволить йому балотуватися на третій термін у 2018 році.

– Сальвадор став першою у світі країною, яка заборонила видобування на своїй території усіх металів. Депутати парламенту проголосували за відповідний закон одноголосно. Він забороняє будь-які гірсько-видобувні роботи на території Сальвадору. Це було зроблено через водну кризу, яка почалася після отруєння води компаніями, які ведуть видобуток корисних копалин.

Азія:

– У Туреччині заблокували сайт бронювання готелів «booking.com». Таке рішення ухвалив Арбітражний суд Анкари. Сайт підозрюють у недобросовісній конкуренції. Претензії до голландської компанії «booking.com» висунула Асоціація турецьких туристичних агентств та звинуватила її в порушенні антимонопольного законодавства. Антимонопольна служба вже оштрафувала компанію на 700 тисяч доларів.

– Пакистан ухвалив рішення приєднатися до Міжнародної ісламської антитерористичної коаліції на чолі з Саудівською Аравією. При цьому у ЗМІ з’явилася інформація про те, що новим головнокомандувачем сил коаліції стане колишній командувач сухопутних військ Збройних сил Пакистану, генерал Рахіл Шаріф, якого вважають одним з найвпливовіших генералів країни. Раніше, саме через блокування його фігури Пакистан відмовлявся приєднуватися до коаліції. Сама коаліція була створена у 2015 році та у складі Саудівської Аравії, Бахрейну, Катару, Кувейту та ОАЕ почали операцію «Буря рішучості», спрямовану проти шиїтських повстанців в Ємені.

– Малайзія погодилася передати КНДР тіло брата лідера Північної Кореї Кім Чен Ина – Кім Чен Нама, якого вбили в аеропорту Куала-Лумпура 13 лютого.

– Суд у Південній Кореї видав ордер на арешт екс-президента країни Пак Кин Хе за підозрою у корупції та зловживанні службовим становищем. 10 березня Конституційний суд країни підтвердив рішення парламенту про імпічмент президенту. У жовтні минулого року Пак Кин Хе опинилася у центрі корупційного скандалу за участі її близького оточення.

– Один з депутатів опозиції на Філіппінах додав до закону про імпічмент президенту нові звинувачення проти глави держави. Родріго Дутерте звинувачують у тому, що він «зробив недостатньо зусиль для захисту національних інтересів навколо спірних островів у Південно-Китайському морі». Питання про імпічмент президенту можуть розглянути вже 2 травня.

Європа:

– Велика Британія офіційно запустила статтю 50 Лісабонського договору про функціонування ЄС. Таким чином, Лондона законодавчо розпочав процедуру виходу країни зі складу ЄС. Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей підписала листа, який запускав статтю 50, та відправила його до Єврокомісії.

– Колишній прем’єр-міністр Франції Мануель Валльс відмовився підтримати на президентських виборах свого однопартійця, кандидата від Соціалістичної партії Бенуа Амона. Натомість, він заявив, що підтримає незалежного кандидата Еммануеля Макрона. За останніми соціологічними опитуваннями, Макрон із впевненістю перемагає кандидатку від ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен із результатом 60%.

– В Угорщині парламент має намір ухвалити законопроект від правої партії «Фідеш», який має закрити відомий Центрально-Європейський університет, який фінансується американським філантропом Джорджем Соросом. Викладачі та студенти ВНЗ вийшли на протест. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та його партія «Фідеш» звинувачують Сороса у намірах отримати політичну вагу в країні та вважають, що університет працює незаконно.

– Єврокомісія заблокувала угоду зі злиття двох найбільших в Європі фондових бірж – берлінської та лондонської. В Єврокомісії пояснили заборону тим, що в результаті злиття, нова структура отримала би «фактичну монополію» на ринку. Організатори угоди заявляли, що планували створити величезну торгову площадку, яка б конкурувала з американцями.

– У Лондоні у Великій Британії поховали відомого співака Джорджа Майкла. Він помер у грудні 2016 року у віці 53 років від серцевого нападу.

– Французька поліція відкрила кримінальну справу проти дружини кандидата у президенти Франції Франсуа Фійона – Пенелопи. Її підозрюють у створенні фіктивних робочих місць в парламенті. Сам Фійон спростував звинувачення та назвав їх політичними.

– В Італії поліція Венеції затримала чотирьох людей за підозрою в екстремізмі та зв’язках з терористами. Правоохоронці вважають, що вони мали намір приєднатися до джихадистів у Сирії.

Близький Схід:

– Сирійська армія увійшла до стратегічного міста Дейр-Хафір та взяла його під повний контроль – вперше з 2014 року. Цей бастіон на сході провінції Алеппо слугував останнім укріпленим пунктом терористів «Ісламської держави» у регіоні. Зараз, всі їхні рештки сил зосереджені на авіабазі «Джиррах» східніше. Урядові сили вже розпочали просування в її бік.

– Туреччина оголосила про завершення своєї військової операції на півночі Сирії. Військове командування країни заявило, що операція «Щит Євфрату» була успішною та досягнула всіх своїх цілей. Втім, жодних заяв про можливе виведення своїх військ з уже зайнятих територій Анкара не зробила. Туреччина вторглася на територію північної Сирії у серпні 2016 року з метою взяття під контроль прикордонних територій, стримування курдів та зачищення території від «Ісламської держави». За весь час операції, турецька армія та її союзники з числа антиурядових угруповань звільнили від терористів 230 населених пунктів та понад 2 тисячі квадратних кілометрів території, включно із головним бастіоном терористів «ІД» в регіоні – містом Аль-Баб. Також туркам вдалося не допустити поєднання двох анклавів курдів на півночі Сирії.

– Щонайменше 17 людей загинули та понад 60 зазнали поранень внаслідок теракту в іракському Багдаді. Смертник на вантажівці підірвав себе посеред одного з шиїтських кварталів столиці.

– В Йорданії в Аммані пройшов саміт країн-членів Ліги Арабських Держав. На відміну від попереднього саміту, цей зібрав велику кількість учасників. Окрім господаря – короля Йорданії Абдалли – на саміт прибули королі Саудівської Аравії, Бахрейну, Марокко (вперше за 12 років), еміри Кувейту та Катару, а також президенти Єгипту, Палестини, Тунісу та прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді. Лівію на саміті представляв голова Уряду національної єдності Файєз Серадж. Також на саміт прибув президент Судану Омар Аль-Башир, який перебуває у міжнародному розшуку за ордером Міжнародного кримінального суду. Конференція стала першою для нового президента Сомалі Мухаммеда Фармаджо та для президента Лівану Мішеля Ауна. Сирійської делегації на саміті не було. Її членство в організації було заморожене у 2011 році. Втім, офіційний прапор Сирії стояв разом з іншими прапорами. За даними ЗМІ, на цьому наполягав король Йорданії Абдалла. На саміті учасники ухвалили декларацію про мирне вирішення конфлікту в Сирії та Ємені.

– Представники Курдської національної ради припинили свою участь у мирних переговорах по Сирії у Женеві через розбіжності зі своїми колегами з про-саудівської опозиційної делегації «Вищий комітет з переговорів».

– Тіла понад 50 людей знайдені у братській могилі у західному Мосулі в Іраку. За даними представників місцевої адміністрації, це – жертви авіаударів сил коаліції, які загинули в результаті бомбардувань житлових кварталів на південному заході Мосула.

– В Ізраїлі суд несподівано виправдав палестинця, засудженого до довічного ув’язнення за вбивство двох ізраїльських військових у 2000 році під час повстання палестинців під назвою «Друга інтифада». Хатема Маарі затримали у 2004 році. Його визнали винним в участі у вбивстві військових. У своєму рішенні відпустити палестинця, суд заявив, що в його справі «з’явилися нові обставини».

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що питання долі президента Сирії Башара Асада вирішуватиме сирійський народ. Це вперше, коли високопосадовець США заявив, що Вашингтон не наполягатиме на усуненні від влади Асада та його уряду.

– Сирійська армія відбила напади бойовиків коаліції «Тахрір Аш-Шям» на півночі провінції Хама та відбила кілька населених пунктів в результаті контрнаступу.


На фото: група «зелених активістів» в Ель-Сальвадорі, які вимагають обмеження роботи видобувних корпорацій

Автор