Світ 24 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Перша поразка Трампа в Конгресі США, звільнення екс-президента Мубарака в Єгипті, ліквідація лідера повстанців у Колумбії, криза у Венесуелі, напад на військову частину в Росії, битва за Хаму в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Екс-президент Єгипту Хосні Мубарак вийшов на волю після проведення останніх 6 років у СІЗО. Мубарак повернувся додому – до міста Геліополіс. 2 березня Апеляційний суд Каїра виправдав його у справі про загибель демонстрантів 2011 року. За даними ООН, тоді в результаті сутичок між поліцією та учасниками протестів загинули 300 осіб. У 2012 році Мубарак отримав довічне ув’язнення по цій справі. Втім, вже в 2014 році він зумів оскаржити вирок та добитися його скасування. Прокуратура подавала апеляцію, але суд її відхилив. Зараз Хосні Мубараку 88 років. Він керував Єгиптом з 1981 по 2011 роки.

– У мережі з’явилося нове відео, на якому зафіксовано масові вбивства урядовими військами цивільних у Демократичній Республіці Конго. Відео з’явилося на тлі виявлення слідчими ООН 10 масових поховань на території країни.

– Новий президент Гамбії Адама Берроу заявив, що в країні буде створена Спеціальна комісія з примирення та пошуку правди. Вона займатиметься розслідуванням злочинів 22-річного правління в країні екс-президента Яйя Джамме.

– ООН повідомила, що отримала лише третину всіх коштів, необхідних для стримування голоду в Сомалі. За даними організації, їм необхідно 5,5 мільйонів доларів для доставлення гуманітарної допомоги, необхідної, щоб зупинити загибель мільйонів людей від голодної смерті. Втім, вони отримали лише 32% від цієї суми. Сомалі є однією з 4 країн разом із Єменом, Південним Суданом і Нігерією, в яких ООН оголосила масовий голод. Понад 6 мільйонів людей в Сомалі нині перебувають на межі смерті.

– Понад 50 людей були вбиті в ході сутичок у Центральноафриканській республіці. Озброєні угруповання напали на місто Бамбарі та спалили три селища довкола нього. До якого угруповання належали бойовики – невідомо. Кривавий конфлікт у ЦАР розпочався у 2013 році, коли коаліція мусульманських угруповань «Селека» усунула від влади християнського президента Франсуа Бозізе. У відповідь, християни створили загони самооборони «Анти-балака». В результаті конфлікту загинули тисячі людей, понад 2 мільйони – потребують гуманітарної допомоги.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп відкликав з Конгресу законопроект про скасування реформи екс-президента Обами у сфері охорони здоров’я «Obamacare». Ініціатива президента не набрала необхідної підтримки у Конгресі. В останній момент виявилося, що за скасування «Obamacare» голосів 215 депутатів не буде, а тому Трамп та спікер Палати представників Пол Райан домовилися про відкликання законопроекту та його доопрацювання. Демократи збиралися бойкотувати голосування. Це перша велика поразка Дональда Трампа у Конгресі США. На черзі – голосування за податкову реформу.

– У США суд дозволив прихистити 18-річного опозиційного блогера Амоса Ї з Сінгапуру. Він переслідується владою країни за критику колишнього прем’єр-міністра та реформатора Лі Куан Ю.

– Венесуела закликала ООН допомогти у поставках ліків в країну на тлі гострої економічної та політичної кризи. Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що довіряє ООН у цьому питанні. Напередодні, медична федерація країни повідомила, що у лікарнях лишилося менше 5% медикаментів. У Венесуелі – гострий дефіцит продовольства та товарів першої необхідності. Ситуація почала погіршуватися ще три роки тому, коли впали світові ціни на нафту та різко зменшився імпорт продовольства. Ускладнила ситуацію політична криза. Опозиція всю провину за це покладає на політику Мадуро. Останній – звинувачує опозиціонерів та США, які нібито ведуть проти Каракаса економічну війну.

– У Колумбії внаслідок спецоперації урядових військ був убитий один з лідерів ліворадикального угруповання «Армія національного визволення» Альваро Ортега. Його вбивство відбулося на тлі мирних переговорів між урядом та бойовиками, які стартували 7 лютого в Еквадорі.

Азія:

– У Південній Кореї завершили підняття з дна океану уламків тихоокеанського парома «Севоль», який зазнав катастрофи біля берегів Кореї у 2014 році. Тоді на борту перебували 476 осіб. З них 325 – учні середніх шкіл та їхні вчителі. Внаслідок трагедії загинули майже 300 людей. Суд у цій справі визнав винним у катастрофі капітана судна та засудив його до довічного ув’язнення. Ще 14 членів екіпажу отримали від 4 до 30 років.

Європа:

– Ще двоє людей затримані поліцією в Лондоні за підозрою у причетності до теракту на Вестмінстерському мості. Таким чином, загалом, кількість затриманих зросла до 10 осіб. В результаті теракту п’ятеро людей загинули та близько 50 поранені. Чоловік на автомобілі в’їхав у натовп людей поблизу парламенту та з ножем напав на поліцейських. Його застрелили. Нападником виявився 52-річний британець арабського походження Халід Масуд. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Кандидат у президенти Франції, лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен здійснила візит до Росії, де зустрілася з президентом РФ Володимиром Путіним. На зустрічі вони обговорили боротьбу з міжнародним тероризмом. Також ле Пен провела переговори з представниками парламенту в Держдумі РФ.

– МВС України оприлюднило інформацію про вбивцю екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Ним виявився 28-річний колишній боєць Національної гвардії України Павло Паршов. За даними слідства, він проходив підготовку на базі ФСБ РФ у Білорусі, а у 2015 році йому поставили задачу проникнути до лав Збройних сил України. Паршов застрелив Дениса Вороненкова в центрі Києва напередодні, але загинув сам від кулі охоронця депутата. Вороненков втік з Росії в Україну в 2016 році та був ключовим свідком у справі проти екс-президента Віктора Януковича та стосовно війни Росії на Донбасі.

– Шестеро військовослужбовців Національної гвардії Росії загинули внаслідок нападу групи бойовиків на їхню військову частину в Чечні. Терористи розстріляли блокпост біля частини та кинули кілька гранат на територію бази. Всіх нападників ліквідували. Відповідальність за напад взяла на себе терористична організація «Ісламська держава». У Росії діє її відділення, яке називається «Імарат Кавказ».

– Євросоюз ухвалив рішення виділити 1,2 млрд. євро Греції на різноманітні інфраструктурні проекти з 2014 по 2020 роки, які охоплять сфери доступу до Інтернету, транспорту та охорони довкілля.

Близький Схід:

– Сирійська армія повернула під свій контроль усі втрачені раніше території на сході Дамаска в кварталі Аль-Джобар. Урядові війська зачистили від бойовиків промисловий комплекс. Тепер, вони готові відносити наступальну операцію на східні передмістя столиці. Окремі райони Джобара були захоплені бойовиками внаслідок масштабного наступу 22 березня. У боях загинули від 200 до 450 ісламістів. Сирійська армія втратила до 100 солдатів. Джобар – це один з трьох районів на околицях Дамаска разом із районами Аль-Кабун та Аль-Барза, які перебувають під контролем антиурядових сил.

– Сирійські війська зуміли відкинути коаліцію бойовиків «Аль-Каїди» на півночі провінції Хама, де триває найбільший їхній наступ з 2015 року. Урядові сили не дозволили бойовикам зайти до міста Комхана. Це – останній рубіж оборони сил Асада перед адміністративним центром провінції – містом Хама. Також, сирійські війська відбили три атаки терористів на північному заході провінції – поблизу містечка Аль-Мугайр. Наступ коаліції ісламістів розпочався три дні тому, і за цей час вони зайняли стратегічно важливі міста Суран, Каукаб, Хаттаб, Рахба, Аш-Шир та Шайзар, а також взяли в облогу найбільше в Сирії християнське місто – Мхарда.


На фото: президент США Дональд Трамп під час свого виступу у Конгресі США

Автор