Світ 19 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Бої на сході Дамаска в Сирії, збройний контракт ПАР, смерть батька рок-н-роллу, націоналізм в Індії, погрози Ізраїлю, суперник Меркель на виборах у Німеччині та багато іншого.

Африка:

– Національна нафтова корпорація Лівії погодилася контролювати нафтові термінали країни на півночі у співпраці з «Лівійською національною армією» на чолі з фельдмаршалом Халіфою Хафтаром. Про це повідомив голова корпорації Мустафа Саналла. Напередодні, підрозділи ЛНА відбили в ісламістів «Бригад оборони Бенгазі» нафтові міста Ес-Сідр, Рас-Лануф, Бен Джавад та Зуейтіну.

– ПАР запросила в Ради Безпеки ООН дозвіл на продажу Ірану зенітних ракет морського базування «Umkhonto». У разі дозволу, це буде найбільшим контрактом південноафриканської компанії «Denel Dynamics». Сума угоди оцінюється в 118 мільйонів доларів. З Ірану міжнародні санкції були зняті у 2015 році. Втім, деякі з них й досі зберігаються. Зокрема, ті, що стосуються продажу Ірану певних категорій зброї.

Америка:

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що йому не важливі особливі контакти з журналістами. Так він пояснив, чому не взяв із собою в турне країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону групу кореспондентів з пулу Державного департаменту США. У Сполучених штатах, традиція спільних довгих перельотів вважається найкращою нагодою для неформального спілкування між журналістами та чиновниками.

– У Сполучених штатах у віці 90 років помер «батько рок-н-роллу», співак та музикант Чак Беррі. Він вважається одним з засновників жанру «рок-н-ролл». Його пісні є найбільш відомими у світі. Чак Беррі займає п’яте місце у списку 50 найбільш величних музикантів усіх часів. Серед його найбільш відомих робіт – «Rock and Roll Music», «Maybellene», «Roll over Beethoven» та інші. Свою кар’єру Беррі розпочав у 1953 році. Його останній альбом вийшов у 2016 році.

Азія:

– Найбільший штат в Індії Уттар-Прадеш із населенням в 200 мільйонів людей очолив політик-націоналіст Йогі Агітьянат, відомий своєю різко анти-мусульманською позицією. Він став головним міністром штату в результаті регіональних виборів, на яких його партія «Бхаратія Джаната» отримала найкращий результат з 1980 року. Їх кампанію на виборах активно підтримував прем’єр-міністр країни Нарендра Моді. Таким чином, перемога партії вважається його особистим досягненням. Агітьянат відомий в Індії як політик, який часто не слідкує за тим, що говорить. Він є старшим священнослужителем в місцевому індуїстському храмі. Він відкрито підтримав міграційний указ президента США Дональда Трампа. Штат Уттар-Прадеш – найбільший з усіх 29 регіонів Індії. Його п’яту частину складають мусульмани.

Європа:

– Російські силові структури розпочали АТО у кількох районах західного Дагестану. Сили безпеки мають намір знищити угруповання ісламських бойовиків, яке діє в межах міста Хасав’юрт. Координує діяльність сил безпеки Національний антитерористичний комітет РФ. Хасавюртський регіон межує з Чечнею і населений переважно етнічними чеченцями.

– Екс-міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр офіційно вступив на посаду нового президента країни. У Берліні відбулася церемонія його інавгурації та передачі влади від вже колишнього глави держави – Йоахіма Гаука.

– Колишній голова Європарламенту Мартін Шульц офіційно висунутий кандидатом на посаду канцлера ФРН від Соціал-демократичної партії Німеччини. Відповідне рішення ухвалили учасники з’їзду партії у Берліні.

– Кілька тисяч людей вийшли на акцію протесту в російському Новосибірську. Вони протестували проти підвищення тарифів на комунальні послуги на 15% та відставки мера міста та губернатора Новосибірської області Володимира Городецького.

Близький Схід:

– Ізраїль заявив, що у разі повторного ракетного обстрілу своєї території з боку Сирії знищить всю систему ППО країни. Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман пригрозив, що ізраїльська авіація вдарить по всім об’єктам протиповітряної оборони сирійських військ. Два дні тому, ізраїльські літаки обстріляли територію Сирії у відповідь на нібито ракетні обстріли своєї території. Сирійська армія відкрила вогонь по літакам і заявила, що збила один винищувач. Втім, офіційний Тель-Авів спростував цю інформацію.

– На сході Дамаска в Сирії спалахнули масштабні бойові дії. Група терористів коаліції «Тахрір Аш-Шям» у співпраці з ісламістами «Армії Ісламу» атакувала позиції урядових військ у кварталі Джобар на сході столиці. Раптова атака була здійснена за допомогою підземних тунелів. Сирійська армія спершу відступила, але згодом відбила втрачені будівлі – офіс електростанції та текстильну фабрику. Зараз, сирійські війська розпочали контратаку в кварталі, намагаючись оточити угруповання бойовиків та знищити його.


На фото: евакуація бойовиків у кварталі Аль-Ваєр у місті Хомс

Автор