Коли будете скиглити – не забувайте дякувати “патріотам”

Костянтин Нескоромний

Сьогодні ми побачили перші наслідки блохади – МВФ відклав питання про новий транш для України через необхідність уточнення макропоказників.

Не треба бути експертом з фінансів, щоб розуміти прості речі:

1. Підприємства, котрі допомогли віджати семенченко-парасюк, сплачували податки на території України.

2. Підприємства забезпечували інші наші підприємства необхідною сировиною, яку ми купляли за гривні.

3. Частина виробництва йшла на експорт, генеруючи валютні надходження до України, та дохід через податки.

4. Транші МВФ підтримували сальдо торговельного балансу на позитивному рівні, що дозволяє мати стабільний курс національної валюти.

Тепер, МВФ треба зрозуміти, як саме зміниться наш торговельний баланс, щоб мати уяву, скільки коштів нам треба запозичити та як ми їх зможемо повертати.

А сальдо балансу зміниться не на користь України:

1. Ті підприємства, котрі купляли сировину з виробництв на тимчасово окупованій частині України, будуть вимушені купляти сировину на зовнішніх ринках. Тим самим ми матимемо збільшену частку імпорту та відтік валюти.

2. Купівля сировини на зовнішніх ринках зробить собівартість виробництва вищою, що знижує нашу конкурентоспроможність або зменшує дохід, а значить зменшує кількість сплачених податків.

3. Зменшення надходжень валютної виручки послабить курс гривні, бюджет не буде зведено, бо коливання курсу буде за межами розрахункових, тобто нам буде потрібно більше кредитних коштів.

Я вітаю банду самонемочі-парасюка-семенченка з тактичною перемогою над Україною. Як то казали “на крові” було виконано замовлення кремля по ослабленню нашої країни.

Дякую усім йолопам – ваша підтримка та істерія відкинула нас на роки назад.

Тепер коли ви будете скиглити у фейсбуці про курс, тарифи, ціни – не забувайте дякувати “патріотам”.

Автор