Світ 15-16 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Корупційна справа в Бразилії, набіги бойовиків в Ефіопії, скасування міграційного указу Трампа у США, перше азійське турне держсекретаря США, перепис населення в Пакистані, вибухівка в міністерстві в Німеччині, подвійний теракт в Дамаску в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Бойовики з Південного Судану вторглися на територію Ефіопії, вбили 28 людей та викрали 43 дитини. Напали на провінції Гамбела та Джор. Ефіопська армія розпочала їхнє переслідування.

– У Лівії в результаті сутичок у Тріполі був поранений самопроголошений прем’єр-міністр «Уряду національного спасіння» Халіфа Аль-Гвейля. Бої між прихильниками Аль-Гвейля та його суперника – прем’єр-міністра Уряду національної єдності Файєза Сераджа – спалахнули два дні тому.

– Уряд ПАР відкликав заявку про вихід країни з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду. До такого уряд зобов’язав Високий суд Преторії. Раніше, ПАР заявила, що виходить з-під юрисдикції МКС через нібито «дискримінацію суду стосовно африканців».

Америка:

– У США федеральний суд штату Гаваї скасував новий міграційний указ президента Дональда Трампа за кілька годин до того, як той мав вступити в силу. Таким чином, суддя Дерік Уотсон задовольнив позов штату щодо заборони указу як такого, який не відповідає Конституції та порушує права людини. Президент Трамп назвав дії судді “перевищенням службових повноважень”. Це вже вдруге, коли суд скасовує міграційні укази Трампа, які забороняють в’їзд на територію США громадянам шести переважно мусульманських країн — Сирії, Судану, Ірану, Сомалі, Лівану та Ємену. Перший анти-міграційний указ Трампа був заблокований федеральним судом Сіеттла.

– Міністерство юстиції США висунуло підозру в хакерських атаках на ресурс “Yahoo” двом співробітникам ФСБ РФ. За повідомленням американської влади, Дмитро Докучаєв та Ігор Сущин були кураторами Олексія Белана та Каріма Баратова — двох хакерів, які здійснювали кібер-атаки на онлайн-ресурс та викрали приватні дані, паролі, приватну переписку та інформацію про користувачів. Це перші звинувачення з боку США на адресу російських представників за підозрою у кіберзлочинності.

– У Бразилії учасники акцій протесту проти пенсійної реформи захопили Міністерство фінансів країни. Кілька тисяч людей перекрили основні траси у Сан-Паулу. Напередодні, уряд анонсував підвищення пенсійного віку до 65 років та скорочення пільг для окремих категорій громадян. Це викликало невдоволення населення, оскільки зараз чимало бразильців виходять на пенсію у 54 роки. Президент країни Мішель Темер заявив, що ці заходи необхідні для стабілізації фінансової системи Бразилії.

– Прокуратура Бразилії попросила Верховний суд країни дати дозвіл розпочати розслідування проти 83 політиків у справі про розкрадання державних коштів та відмивання грошей, пов’язані зі скандалами навколо державної нафтогазової компанії “Petrobras” та будівельної корпорації “Odebrecht”. Зокрема, генпрокурор Бразилії Родрігу Жану склав список осіб, проти яких пропонує розпочати антикорупційне розслідування за новими справами. У списку, окрім інших, екс-президент Луїс Ігнасіу Лула да Сільва, екс-президент Ділма Руссеф, п’ять діючих міністрів уряду Мішеля Темера — це міністр закордонних справ Алоїзіу Нунеса, голова цивільної канцелярії президента Елісеу Падільї, генеральний секретар адміністрації президента Веллінгтон Морейра Франку, міністр екології Бруну Араужу та міністр науки і технологій Жильберту Кассаба. Також, у списку фігурують спікер нижньої палати парламенту Родрігу Майя та спікер верхньої палати парламенту Еунісіу Олівейра.

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос визнав, що використовував гроші бразильської будівельної корпорації “Odebrecht” у своїй передвиборній кампанії 2010 року. Втім, він заявив, що не знав, що ці гроші були “брудними” і не давав жодних вказівок стосовно них.

– Сенат США з питань розвідки заявив, що не знайшов доказів слів президента Дональда Трампа, що його нібито незаконно прослуховував екс-президент Барак Обама.

– За повідомленням видання «Wall Street Journal», колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн отримав 50 тисяч доларів від компаній РФ за співпрацю з ними.

Азія:

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон розпочав своє турне країнами Азії. Він планує відвідати Японію, Південну Корею та Китай. Це перший візит держсекретаря в Азію з часу його вступу на посаду. Також, всупереч традиціям, Тіллерсон не взяв із собою прес-корпус журналістів з Вашингтона, які мали б висвітлювати турне. Очікується, що в центрі уваги візитів держсекретаря буде протидія ядерним загрозам з боку КНДР та розв’язання ситуації з військовим будівництвом Китаю на спірних островах у Південно-Китайському морі.

– В Індії поліція заарештувала колишнього міністра штату Уттар-Прадеш за підозрою у згвалтуванні. Гаятрі Праджапаті затримали після місяця його переховування від правоохоронців.

– Двоє турецьких військовослужбовців загинули в результаті вибуху на південному сході Туреччини. Група курдських бойовиків заклала вибухівку на одній з трас в провінції Мардін.

– У Пакистані розпочався перший за останні 20 років перепис населення. Понад 300 тисяч активістів та волонтерів беруть участь у підрахунку кількості населення. Процес триватиме до 15 травня.

– Інтерпол оголосив у міжнародний розшук чотирьох підозрюваних в убивстві Кім Чен Нама. Всі – громадяни КНДР. Їх підозрюють у причетності до організації вбивства в аеропорту Куала-Лумпура.

Європа:

– У Німеччині поліція Берліна знайшла вибухівку у будівлі Міністерства фінансів ФРН. За даними правоохоронців, бомба була саморобною. Її вивезли з Міністерства та підірвали на полігоні.

– Національний банк України запропонував запровадити санкції проти дочірніх структур російських банків на території України. Зокрема мова йде про “Промінвестбанк”, “БМ Банк”, “ВТБ”, Сбербанк та VS Банк. Санкції мають бути оформлені у вигляді заборони на вивезення капіталу з України. При цьому така заборона не розповсюджуватиметься на інший банк з російським капіталом – “Альфа-Банк”.

– У Білорусі поліція затримала учасників акції протесту проти скандального закону про “тунеядців”. Організатори демонстрації влаштували одразу кілька протестних маршів у кількох містах країни. Вони вимагають скасувати “податок на тунеядців”, який ухвалив президент Олександр Лукашенко кілька тижнів тому. Закон передбачає накладення штрафів на безробітних. Через це, вже кілька тижнів у Білорусі тривають протести. Напередодні, президент заморозив дію закону, але скасовувати його відмовився. Натомість, закликав учасників акцій “влаштувати на роботу своїх рідних”.

– У Нідерландах на парламентських виборах перемогу отримала керівна “Народна партія свободи та демократії” прем’єр-міністра Марка Рютте. Вона отримала 33 мандати зі 150 за результатами обробки 95% бюлетенів. Друге місце посіла анти-ісламська, ультраправа “Партія Свободи” на чолі з Гертом Вілдерсом. Вона здобула 20 місць — на п’ять більше, аніж минулого разу. Втім, таку саму кількість мандатів отримали й інші партії, які сформують коаліцію з урядом Рютте. Явка виборців у Нідерландах була рекордно високою — 80%. Це найбільший показник за останні 30 років.

– На британській військовій базі на Кіпрі браконьєри вбили 800 тисяч птахів. Про це повідомила група із захисту тварин. Вони розкритикували керівництво бази за неспроможність завадити браконьєрам вбивати рідкісних птахів. Загалом, на Кіпрі в останні роки вбили 1,7 мільйонів птахів. На цей острів щороку прибувають мільйони птахів з Африки, Азії та Європи. На них полюють групи браконьєрів.

– Королева Великої Британії Єлизавета II підписала закон, який запускає процедуру виходу країни зі складу ЄС. Тепер, уряд може запустити статтю 50 Лісабонської угоди, яка визначає механізм виходу країни-члена з організації.

– Міністр з особливих доручень Німеччини Петер Альтмаєр заявив, що Берлін може заборонити в’їзд в країну членам турецького уряду, якщо Анкара й надалі агресивно виступатиме проти Європи у зв’ язку з дипломатичним конфліктом з Нідерландами.

– Влада Бельгії заборонила в’жджати на свою територію 12 турецьким імамам. Прикордонна служба заявила, що ці священнослужителі проповідують у незареєстрованих мечетях, які не співпрацюють з урядом.

– Британський парламент відмовився призначати розслідування діяльності екс-прем’єр-міністра Тоні Блера щодо його рішення взяти участь у війні в Іраку в 2003-2011 роках. Раніше, спеціальна слідча комісія на чолі з сером Джоном Чілкотом опублікувала свою доповідь, в якій визнала, що рішення Блера було неправильним та неефективним, а призвело до загибелі британських громадян.

– Болгарія відкликала посла з Туреччини, звинувативши Анкару у втручанні у внутрішні справи. Зокрема, вони звинуватили турецьких міністрів у тому, що вони агітували людей голосувати за певні політичні сили на виборах, які мають відбутися 26 березня.

Близький Схід:

– Мирні переговори по сиутації в Сирії, які проходять в Астані у Казахстані, продовжили ще на один день до 17 березня. Це пов’язано із бажанням антиурядових коаліцій “Північний фронт” та “Південний фронт” провести ще один раунд перемов з експертами країн-учасників переговорів щодо порядку формування механізму обміну полоненими в Сирії. Водночас, голова сирійської урядової делегації Башар Аль-Джаафарі заявив, що на переговорах обговорили розмінування стародавнього міста Пальміра.

– Лідери терористів “Ісламської держави” в Сирії перебралися з міста Ракка до провінції Дейр-аз-Зор на сході країни. Це пов’язано із поступовим наступом на Ракку арабсько-курдських воєнізованих формувань “Сирійські демократичні сили” за підтримки сил Міжнародної коаліції.

– Два теракти сталися у Дамаску в Сирії. Смертник підірвав себе у Палаці правосуддя в центральному кварталі Аль-Хамідійя в Дамаску. 35 людей загинули та понад 100 поранені. Другий смертник підірвав себе у ресторані в районі Ар-Рабуа. Загинули десятки людей, серед них 14 дітей.

– Восьмеро людей загинули та понад 50 поранені в результаті теракту в іракському місті Тікрит. Замінований автомобіль злетів у повітря поблизу лікарні. Відповідальність за вибух взяла на себе “Ісламська держава”.


На фото: екс-президенти Бразилії Луїс Ігнасіу Лула да Сільва та Ділма Руссеф на зустрічі партії у Сан-Паулу

Автор