Світ 14 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Захоплення нафтових терміналів у Лівії, напад сомалійських піратів, мирні переговори в Астані, конфлікт між Туреччиною та Нідерландами, офіційна підозра Франсуа Фійону, смерть принца Датського у Німеччині, гірський прорив сирійських військ під Пальмірою та багато іншого.

Африка:

– Сомалійські пірати захопили торгове судно поблизу Африканського рогу – вперше з 2012 року. Група з 20 піратів захопив екіпаж, а судно зникло з радарів. Пірати з Сомалі не захоплювали судна вже п’ять років – завдяки зусиллям міжнародної спільноти у боротьбі з піратством.

– У Південному Судані група бойовиків викрала співробітників американської благодійної організації «Samaritan’s Purse». Вони вимагають, щоб США налагодили доставку гуманітарної допомоги в їх регіон як «викуп» за заручників.

– Росія спростувала інформацію про нібито розгортання в Єгипті батальйону спецпризначення. Аналогічну заяву опублікувала й армія Єгипту. Напередодні, низка ЗМІ повідомила про те, що Москва перекинула групу з 22 російських військових на єгипетську авіабазу «Сіді-Баррані» поблизу кордону з Лівією. Також кілька ЗМІ повідомили, що на території Лівії працює приватна російська військова компанія «РСБ-Груп» у складі підрозділів «Лівійської національної армії» під командуванням фельдмаршала Халіфи Хафтара. За даними медіа, таким чином, Росія намагається відновити свій вплив на Близькому Сході та підтримати генерала Хафтара у війні в Лівії.

– У Лівії спалахнули сутички між різними угрупованнями ісламістів у Тріполі. Усі державні інституції та школи були зачинені. Бойовики застосували танки на вулицях. Сутички спалахнули у кварталах Андалус та Гаргаріш між прихильниками самопроголошеного прем’єр-міністра Халіфи Аль-Гвейля та силами, лояльними прем’єр-міністру Уряду національної єдності Файєзу Сераджу.

– У Лівії підрозділи «Лівійської національної армії» під командуванням фельдмаршала Халіфи Хафтара повернули під контроль нафтові термінали на півночі країни та вибили звідти загони ісламістів, об’єднаних в коаліцію «Бригади оборони Бенгазі». Військові зайняли Рас-Лануф, Ес-Сідр та Бен Джавад. Також, сили генерала Хафтара захопили військову базу «Ан-Нофалійя» поблизу міста та розпочали переслідування сил ісламістів.

Америка:

– У Нью-Йорку в США оголосили надзвичайний стан через потужний сніговий ураган. Буря та завірюха принесли до штату Нью-Джерсі 60 сантиметрів опадів. Швидкість вітру сягала 100 км на годину. У Нью-Йорку закрили школи та аеропорти. Через негоду скасували зустріч між президентом Дональдом Трампом та канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Азія:

– На Тайвані поліція розпочала кримінальну справу проти екс-президента країни Ма Інцзю за підозрою у розголошенні державної таємниці та незаконного прослуховування у 2013 році.

– У Казахстані в Астані розпочався черговий раунд мирних переговорів по ситуації в Сирії. Сторони мають намір обговорити створення робочої комісії з обміну полоненими. Втім, сирійська опозиційна делегація відмовилася брати участь у перемовах. Сирійський уряд звинуватив у цьому Туреччину як країну-гаранта перемир’я.

Європа:

– Олексій Рогозін – син віце-прем’єр-міністра РФ Дмитра Рогозіна – призначений керівником Об’єднаної авіабудівельної корпорації з транспортної авіації. Він буде координувати проекти, пов’язані із будівництвом важких транспортних літаків Іл-76МД-90А та Іл-112В, а також програму розробки надзвукових транспортників.

– Британський парламент ухвалив рішення, яке дозволяє уряду запустити процес виходу країни зі складу ЄС.

– Суд ЄС дозволив європейським компаніям забороняти хіджаб на роботі. У постанові суду стверджується, що компанії можуть запроваджувати внутрішні заборони на носіння будь-яких політичних чи релігійних символів одягу. Втім, як зазначено у судому рішенні, якщо компанія раніше забороняла хіджаб, то запровадження такого обмеження на вимогу певного клієнта буде розцінюватися як дискримінація. Рішення суду ЄС оскарженню не підлягає. Ця постанова викликала неоднозначну реакцію серед мусульман, які проживають в Європі.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Нідерланди у причетності до масових вбивств боснійських мусульман у Сребрениці у 1995 році. У відповідь, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав слова Ердогана «жахливою історичною брехнею». Бійня у Сребрениці – це епізод Югославських війн 1990-х років. 11 липня 1995 року армія боснійських сербів захопила місто Сребрениця та розстріляла близько 8 тисяч місцевих мусульман. Ця зона перебувала під охороною голландського миротворчого контингенту. Відносини між Анкарою та Амстердамом погіршилися на тлі дипломатичного конфлікту через заборону Нідерландами виступів турецьких міністрів у Роттердамі та депортацію міністра соціальної політики Туреччини, яка також мала намір виступити з агітацією.

– Французька прокуратура відкрила кримінальне провадження проти кандидата у президенти Франсуа Фійона за підозрою у фінансових махінаціях та розкраданні державних коштів. Слідчі вважають, що Фійон виплачував фіктивну заробітну плату своїй дружині, коли був депутатом парламенту. За їхніми даними, його дружина незаконно отримала сотні тисяч євро з французького бюджету. Політику вже вручили підозру в цій справі.

– Колишній прем’єр-міністр Франції Мануель Валльс відмовився підтримувати на президентських виборах кандидата від соціалістів Бенуа Амона. Вони були суперниками під час праймеріз Соціалістичної партії, але Валльс програв голосування Амону, і останній став кандидатом від партії на виборах президента.

– Турецький уряд заявив, що може запровадити санкції проти Нідерландів через дипломатичний конфлікт між країнами.

– Туреччина призупинила дипломатичні контакти з Нідерландами на високому рівні через дипломатичний конфлікт.

– У Німеччині у своєму палаці Берлебург у віці 82 років помер принц Данії Річард. Причина – довготривала онкологічна хвороба. Річард Данський походить з давнього поважного роду. Його батько Густав Альбрехт воював у лавах німецького Вермахту в роки Другої світової війни та безслідно зник у 1944 році на території Білорусі. Після смерті Річарда, спадкоємцем його земель та престолу стане його старший син Густав.

Близький Схід:

– В ООН звинуватили сирійський уряд та бойовиків антиурядових угруповань у блокуванні доступу місцевих мешканців до води під час бойових дій за долину Ваді Барада у грудні 2016 року. Відповідну доповідь опублікувала Рада ООН з прав людини.

– Щонайменше 29 цивільних загинули в результаті бомбардувань Міжнародною коаліцією кварталів західного Мосула в Іраку. Між тим, іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» Старий вокзал, стратегічний район Новий Мосул, історичний Старий міст через р. Євфрат та розпочала битву за Залізний міст у Старому історичному центрі.

– Ліга арабських держав розпочала обговорення можливостей поверенння Сирії у лави організації. Зараз, Сирію представляє делегація опозиційних угруповань. Офіційний Дамаск був виключений зі складу ЛАД у 2011 році. Обговорення щодо повернення членства Сирії в ЛАД ініціював Алжир.

– Сирійська армія прорвала гірську лінію оборони терористів «Ісламської держави» на сході провінції Хомс поблизу стародавнього міста Пальміра. Урядові сили атакували окопи бойовиків у горах на північному сході від міста. Їм вдалося встановити повний контроль над гірським масивом Аль-Мастадіра. Також вони звільнили від джихадистів район Ваді Аль-Ахмар на сході, розширивши буферну зону навколо Пальміри.


На фото: бойовики «Бригад Оборони Бенгазі» на околицях промислового комплексу у нафтовому місті Рас-Лануф у Лівії