Світ 12-13 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Конфлікт між Туреччиною та ЄС, трагедія в Ефіопії, ДТП в Гаїті, суд над легендарним терористом у Франції, битва за західний Мосул в Іраку, сирійський наступ на терористів в Алеппо, кінець битви за Хомс та багато іншого.

Африка: 

– Сили безпеки Нігерії визволили з заручників 210 людей. Їх утримували терористи «Боко Харам» у штаті Борно на північному сході країни.

– Генпрокуратура Єгипту постановила звільнити з-під варти екс-президента країни Хосні Мубарака у зв’язку з виправдальним вердиктом Апеляційного суду 2 березня по усіх його кримінальних справах.

– 54 людини загинули в Ефіопії внаслідок обвалу сміттєзвалища. Трагедія сталася на околицях Аддіс-Абеби. В результаті зсуву грунту, гори сміття накрили кілька десятків будинків. Це сміттєзвалище є одним з найбільших в країні. Сюди звозили сміття протягом останніх 50 років, при цьому не утилізували його.

Америка: 

– 34 людини загинули на Гаїті внаслідок ДТП у місті Гонаїв. Автобус з пасажирами наїхав на натовп. Водій з місця події втік. Його розшукують. Після трагедії, розлючені мешканці міста намагалися оточити автобус та підпалити його. Поліція їх зупинила. Президент Гаїті Жовенель Муаз оголосив в країні траур.

Азія: 

– Екс-президент Південної Кореї Пак Кин Хе покинула свою резиденцію в Сеулі. У супроводі кортежу, вона виїхала з президентського палацу та попрямувала до свого приватного будинку. Напередодні, Конституційний суд країни підтвердив рішення парламенту про імпічмент президенту. Таким чином, Пак Кин Хе була остаточно позбавлена посади. Відтепер, у Південній Кореї мають відбутися позачергові президентські вибори протягом 60 днів.

– Афганістан офіційно попросив Росію допомоги у відновленні понад 100 об’єктів стратегічної інфраструктури, включаючи відомий тунель Саланг на півночі країни, хлібокомбінат у Кабулі, політехнічний університет, авторемонтний завод «Джаганлак», електростанцію «Пулі-Хумрі».

– До Японії з офіційним візитом прибув король Саудівської Аравії Сальман бін Абдель Азіз Аль-Сауд. Сторони обговорили питання інвестицій, економічної співпраці та боротьби з тероризмом. Це перший візит саудівського монарха в Токіо за останні 46 років.

Європа: 

– Кандидат у президенти Франції від партії «Республіканці» Франсуа Фійон заявив, що за його дорогі костюми платить його друг. Раніше, французька газета «Journal du Dimanche» повідомила, що костюми Фійону робить відомий паризький дизайнер Арні. Серед них – два костюми вартістю 13 тисяч доларів. У Франції також законом встановлений ліміт у 5 тисяч доларів, які кандидату можуть пожертвувати приватні особи під час передвиборної кампанії.

– Спортивний арбітражний суд у Лозанні у Швейцарії довічно дискваліфікував заступника директора Всеросійського науково-дослідницького інституту фізичної культури та спорту Сергія Португалова за його причетність до допінг-скандалу.

– Понад 600 авіарейсів з Берліна скасували через страйк робітників. Понад 2 тисячі працівників аеропортів німецької столиці не вийшли на роботу. Вони вимагають підвищення заробітних плат. Передусім – для тих, хто вантажить та розвантажує багаж. Вони хочуть зарплати в 12 євро на годину. Нині, вона складає 11 євро. Страйк триватиме до вечора вівторка.

– Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель заявив, що сподівається, що турецьке керівництво «прийде до тями». Він розкритикував позицію Анкари щодо конфлікту з Нідерландами. Німеччина закликала обидві сторони залагодити конфлікт та припинити жорсткі дипломатичні баталії.

– Прем’єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен запропонував скасувати візит до країни прем’єра Туреччини Біналі Їлдирима, який мав відбутися цього місяця, через конфлікт з Нідерландами. Офіційний Копенгаген розкритикував жорсткі висловлювання Анкари на адресу Європи. Заява прозвучала на тлі конфлікту між Нідерландами і Туреччиною. Амстердам не пустив до себе міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу та затримав і депортував міністра соціальної політики Фатіму Белюль Кайє. Також були скасовані всі агітаційні мітинги за участі міністрів. Вони прагнули переконати турецьку діаспору голосувати за проект поправок до Конституції, який має надати більше повноважень президенту Реджепу Таїпу Ердогану. Аналогічні мітинги були скасовані в Австрії, Німеччині та Швейцарії.

– Міністр Туреччини у справах ЄС Омер Челик закликав переглянути договір між Анкарою та Брюсселем щодо стримування потоків мігрантів. Він заявив, що через конфлікт з Нідерландами, турецька влада може змінити умови договору.

– Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що вони розпочали підготовку до другого референдуму про незалежність регіону від Великої Британії. Його провести планують між 2018 та 2019 роками. У відповідь, прем’єр-міністр країни Тереза Мей закликала «не гратися у політику».
– Євросоюз продовжив на півроку санкції проти Росії за порушення територіального суверенітету та цілісності у зв’язку з анексією Криму та окупацією частин Донбасу.

– У Франції розпочався судовий процес над відомим терористом Карлосом Шакалом. Його справжнє ім’я – Ілліч Рамірес Санчес. 67-річний виходець з Венесуели отримав всесвітню славу у роки «холодної війни». Його вважають причетним до цілої серії терактів, вбивств поліцейських та захоплень заручників по всьому світу. Зараз прокуратура звинувачує його у тому, що він вбив гранатою двох людей у Парижі у 1974 році. Санчес звинувачення відкидає. Зараз він відбуває два довічних терміни ув’язнення у Франції за злочини, які він скоїв у 1970-і роки. Його адвокатом у справі є його дружина Ізабель Кутан Пейр. За даними правоохоронців, Санчес є організатором збройного нападу на штаб-квартиру ОПЕК у Відні 1975 року, коли терористи взяли в заручники 11 міністрів нафти країн-членів ОПЕК та ще 70 людей. Також ім’я Карлоса Шакала пов’язують із викраденням пасажирського літака в Уганді у 1976 році, в результаті чого загинув брат чинного прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху. Шакал багато років переховувався від слідства. Його затримали у 1994 році в Судані.

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон закликав країни ЄС заборонити виступи у себе турецьких міністрів з метою агітації за проект поправок до Конституції. Він розкритикував авторитарні тенденції в Туреччині.

Близький Схід: 

– За даними ООН, у Сирії за 2016 рік загинула рекордна кількість дітей. За повідомленням організації, 650 дітей стали жертвами військових дій в країні за минулий рік. Ще сотні померли від хвороб, які виліковні у нормальних умовах.

– Іран розпочав серійний випуск новітніх танків «Карар». Церемонія презентації нової машини відбулася у Тегерані у будівлі Організації оборонної промисловості Ірану за участі міністра оборони Хусейна Дехгана.

– Кількість загиблих внаслідок подвійного теракту в сирійському Дамаску зросла до 74 осіб. Водночас, відповідальність за вибухи взяли на себе ісламістська коаліція «Армія Ісламу» і терористична коаліція «Тахрір Аш-Шям». Обидві – ведуть боротьбу проти урядових військ у східних передмістях Дамаска. Напередодні, два вибухи прогриміли у центральному кварталі Аль-Мусалла в Дамаску. Більшість загиблих – прочани з Іраку.

– Сирійська армія та бойовики з міста Хомс за посередництва РФ узгодили фінальний варіант домовленостей про капітуляцію. Ісламісти зобов’язалися здати сирійським військам останній свій бастіон в місті Хомс та околицях – квартал Аль-Ваер. Майже 1,5 тисячі бойовиків та членів їхніх родин будуть евакуйовані в провінцію Ідліб. Решта – залишаться в Хомсі та отримають амністію. В Аль-Ваері мають відновити роботу муніципальні служби. Весь процес роззброєння, реінтеграції та евакуації триватиме 5-7 тижнів.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» величезний промисловий регіон південніше міста Пальміра на сході провінції Хомс. Урядові сили взяли під контроль електростанцію та завод. Терористи відступили на південь до пустелі.

– Сирійські війська відновили наступальну операцію на сході провінції Алеппо. Сили Асада зуміли звільнити від бойовиків «Ісламської держави» селища Хумайма аль-Сагира та Хумайма аль-Кабіра. Вони дозволять відкрити урядовим військам шлях на головний бастіон терористів – місто Дейр-Хафір, до якого армії залишилося 2,5 км.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартали Аль-Джадід, Ан-Нафт та регіон Аль-Баддуш у західному Мосулі. Урядові війська з боями прорвалися до Старого міста та розпочали наступ убік «серця халіфату» – Великої мечеті «Ан-Нурі», де у 2014 році терористи проголосили свій «Всесвітній Халіфат».


На фото: президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на проурядовому мітингу в Анкарі

Автор