Світ 11 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Найбільша гуманітарна криза з часів Другої Світової війни, звільнення незручних прокурорів у США, річниця землетрусу в Японії, річниця трагедії в Іспанії, конфлікт між Нідерландами та Туреччиною, теракт у Сирії та багато іншого.

Африка:

– ООН повідомила про найбільшу з 1945 року гуманітарну кризу, яку переживає світ. За даними ООН, понад 20 мільйонів людей у 4 країнах – Ємені, Сомалі, Південному Судані та Нігерії – на межі голодної смерті. За повідомленням ЮНІСЕФ, 1,4 мільйона дітей можуть померти від голоду вже цього року. ООН закликала міжнародну спільноту доправити в ці країни допомогу на суму в 4,4 млрд. доларів. У Сомалі, Південному Судані та Ємені гуманітарна ситуація значно погіршилася через безперервні бойові дії. У Нігерії жителі страждають через діяльність терористів «Боко Харам». Зокрема, в Ємені кожні 10 хвилин помирає дитина. Близько 10 мільйонів мешканців країни страждають від недоїдання.

Америка:

– Генеральний прокурор США Джефф Сешнс попросив піти у відставку 46 федеральних прокурорів, які були призначені указом екс-президента Барака Обами. Серед тих, кого хочуть звільнити – прокурор Манхеттена Пріту Бхарара, у віданні якого перебувають найбільші та найгучніші кримінальні справи у сфері бізнесу. Власне, він звільнятися за власним бажанням відмовився. Відтак, адміністрація звільнила його з посади спеціальним указом. Бхарара також курував справи, пов’язані з розслідуваннями проти Трампа.

– За даними видання «New York Times», колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн був лобістом Туреччини та збирав інформацію про опозиційного проповідника Фетуллаха Гюлена, збираючись лобіювати його видачу Анкарі.

Азія:

– В Японії хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв землетрусу та цунамі 2011 року. На церемонії в Токіо були присутні прем’єр-міністр Сіндзо Абе та принц Акісіно. Шість років тому поблизу японського узбережжя сталося найбільший за всю історію країни землетрус магнітудою 9,0. В результаті трагедії, загинули або пропали безвісти близько 18 тисяч людей. Цунамі, яке сталося внаслідок землетрусу, накрило один з блоків АЕС «Фукусіма». Ця аварія була визнана найбільшою після аварії на Чорнобильській АЕС. Відновлення інфраструктури триває й донині. На це японський уряд витратив понад 220 млрд. доларів протягом 2011-2015 років. Ще 55 млрд. доларів планують витратити протягом 2017-2020 років.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав владу Нідерландів «фашистами» через те, що вони скасували виступ міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу на мітингу. На ньому він планував агітувати місцевих турків за голосування за поправки до Конституції у квітні. У відповідь, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав заяву Ердогана «божевільною». Анкара викликала для пояснень голландського посла.

– В Індії група бойовиків обстріляла поліцейський патруль у штаті Чхаттісгарх. 11 правоохоронців загинули. Силовики звинуватили у нападі бойовиків-маоїстів.

Європа:

– В Іспанії вшанували пам’ять жертв терактів 2004 року, які забрали життя 193 людей. Понад 1800 зазнали поранень. Тоді, чотири вибухівки спрацювали на залізничних станціях Мадрида. У цій справі засудили 21 людину. Більшість – вихідці з Марокко. Троє – отримали довічне ув’язнення за організацію терористичного угруповання на території Іспанії. Після терактів, 11 березня стало в Європейським днем пам’яті жертв тероризму.

– У Грузії в місті Батумі сталися сутички між поліцією та місцевими мешканцями, які вийшли на стихійний мітинг проти зростання штрафів за порушення ПДР. Силовики розігнали демонстрацію, понад 40 людей затримані.

– Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію проти сексуального насилля з боку миротворців ООН. Вона закладає основи для вироблення механізму запобігання таких випадків та покарання миротворців за такі дії.

– Швейцарія та Австрія заборонили мітинги за участі міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, на яких він мав намір переконувати місцеві турецькі громади голосувати за поправки до Конституції на референдумі у квітні.

– У Нідерландах поліція затримала турецького міністра у справах сім’ї Фатіму Белюль Саям Кайє, коли вона намагалися потрапити до турецького консульства в Роттердамі та зустрітися з виборцями. Голландська влада оголосила її «небажаним іноземцем» та у супроводі поліції депортувала до Німеччини. У відповідь, кілька сотень демонстрантів прийшли під консульство, вимагаючи повернення міністра. Поліція розігнала мітинг.

– Нідерланди не дозволили посадку літака з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу на борту. Раніше, голландська влада заявила, що візит міністра є «небажаним» та скасувала його виступ в Роттердамі, на якому він мав агітувати місцеву турецьку громадку голосувати за поправки до Конституції. У відповідь, офіційна Анкара заявила, що не очікує на «повернення посла Нідерландів з відпустки». Також турецька поліція оточила голландське посольство та консульство в Анкарі та Стамбулі.

Близький Схід:

– 44 людини загинули та понад 120 зазнали поранень в результаті подвійного теракту в Дамаску в Сирії. Дві бомби вибухнули у кварталі Баб Аль-Мусалла поблизу кладовища Баб Аль-Сагир. Більшість загиблих – іракські шиїтські падомники. Вони прибули до сирійської столиці, щоб відвідати священне для них кладовище. За деякими даними, організували вибухи бойовики коаліції «Армія Ісламу».

– Поблизу західного Мосула в Іраку урядові сили виявили масове поховання біля в’язниці «Аль-Бадуш», яку звільнили від терористів «Ісламської держави» напередодні. У братській могилі знайшли близько 500 тіл, які ймовірно належать шиїтам, яких терористи стратили.


На фото: діти біля руїн свого будинку в Сані в Ємені

Автор