Світ 9 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Скандальний «кокаїновий» закон у Болівії, друга судова битва проти Трампа у США, дивна заява головного еколога США, поступки президента Лукашенка в Білорусі, переобрання Дональда Туска в ЄС, відновлення подачі води в Алеппо та багато іншого.

Африка:

– В Єгипті в Каїрі поліція заарештувала Ясіра Алі – колишнього голову канцелярії президента Мухаммеда Мурсі. Його підозрюють у зв’язках з терористами.

Америка:

– Президент Болівії Ево Моралес підписав скандальний закон, який дозволяє подвоїти посівні площі для вирощування коки з 12 тисяч до 22 тисяч гектарів. Кока – це рослина, яку вирощують в Андах. Вона використовується у традиційній медицині, зокрема – для лікування «гірської хвороби». Кока знімає біль та втомленість та дає тонізуючий ефект. Втім, листя коки застосовують для вироблення кокаїну – одного з найбільш популярних наркотиків у світі. Листя коки були заборонені Конвенцією ООН про наркотичні речовини 1961 року. Щоправда, Болівія зуміла добитися від міжнародної спільноти виключення для себе. В країні дозволено вирощувати коку, хоча й в обмеженій кількості та під наглядом міжнародних спостерігачів. Ево Моралес – колишній фермер, який заробляв на життя вирощуванням листя коки. Опозиційні депутати назвали закон неконституційним, адже він нібито не відповідає міжнародним нормам. Скандальний закон президент підписав на тлі масових протестів його прихильників та противників, які пройшли у лютому. Термін повноважень глави держави завершується у 2020 році.

– Міністр внутрішніх справ США Джон Келлі повідомив, що кількість нелегалів з Мексики скоротилася на 40% за останні два місяці. Це найнижчий показник за останні 5 років. За даними прикордонної служби США, за січень 2017 року, вони затримали понад 31 тисячу нелегалів.

– Американський штат Гаваї подав позов до суду для скасування міграційного указу президента Дональда Трампа, який той підписав 6 березня. Гаваї заявляють, що через указ скоротиться кількість мусульман на островах та це вдарить по туристичній галузі. Перший міграційний указ Трампа був заблокований федеральним судом Сіеттла.

– Сайт «Wikileaks» повідомив, що передасть всі опубліковані напередодні дані про таємні технології американських спецслужб зі стеження за людьми провідним ІТ-компаніям світу, щоб ті посилили свою безпеку.

– Новий голова Агентства з охорони довкілля США Скотт Прюїтт заявив, що сумнівається в існуванні такого явища як «глобальне потепління». Він також назвав «поганою» Паризьку кліматичну угоду, яку лідери світу підписали у 2015 році.

Азія:

– Північна Корея дозволила виїхати з країни двом громадянам Малайзії, попри запроваджену раніше заборону на виїзд малайцям з території КНДР. Офіційний Куала-Лумпур розпочав переговори з КНДР щодо скасування цієї заборони. Пхеньян запровадив її після того, як Малайзія оголосила їхнього посла персоною нон грата через причетність до вбивства Кім Чен Нама.

Європа:

– Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен повідомила, що регіон може провести новий референдум про незалежність у 2018 році на тлі виходу Великої Британії з ЄС.

– Президент Білорусі Олександр Лукашенко заморозив дію скандального закону про «податки на ледарів» після масових протестів населення, яке виступило проти введення такого штрафу.

– Голова Європейської Ради Дональд Туск був переобраний на свою посаду більшістю голосів Єврокомісії – всупереч протестам з боку Польщі. Відтепер, Туск очолюватиме Європейську раду ще 2,5 роки. Керівна партія у Варшаві – «Право та справедливість» – напередодні виступила категорично проти кандидатури Туска та заявляла, що «блокуватиме його призначення». Вони вважають, що Туск «втручався у внутрішні справи країни», підтримавши протести опозиції у грудні 2016 року.

– Міжнародний суд ООН відмовився вдруге брати на розгляд позов Боснії та Герцеговини проти Сербії за звинуваченням у геноциді під час югославських війн 1990-х років.

Близький Схід:

– Сполучені штати перекинули до Сирії кілька сотень військових для посилення боротьби проти терористів «Ісламської держави» довкола міста Ракка. Наступальну операцію там ведуть арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили».

– Турецька армія та її союзники здійснили напад на позиції сирійських військ на північному сході провінції Алеппо в Сирії поблизу міста Манбідж. Восьмеро сирійських солдатів загинули.

– Понад 30 людей загинули в результаті подвійного теракту на весіллі в іракському місті Тікрит в провінції Салах-ед-Дін. Два смертника підірвали себе під час весільної церемонії. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Близько 40 іракських військових загинули в результаті теракту південніше міста Аль-Байджі в провінції Анбар. Двоє смертників підірвали себе поблизу позицій урядових військ у містечку Хаджадж.

– Сирійська армія взяла під контроль всю систему водопостачання на сході провінції Алеппо. Урядові сили зачистили від терористів «Ісламської держави» дві насосні станції біля берегів р. Євфрат та озера Аль-Ассад, які подають воду до усього регіону Алеппо. Тепер, сирійські війська готуються до звільнення від «ІД» стратегічної авіабази «Аль-Джиррах» південніше.


На фото: президент Болівії Ево Моралес

Автор