Світ 8 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Початок кінця «Ісламської держави» в Іраку, суперечка в Лівії, корупційний скандал в Домініканській республіці, корупційна справа в Бразилії, ракетна загроза КНДР, теракт в Афганістані, дипломатичний конфлікт між Туреччиною та ЄС, східно-алеппський прорив сирійських військ та багато іншого.

Африка:

– Голова Палати представників Лівії – однопалатного парламенту ,який засідає на сході країни у місті Тобрук – Акілла Салех Ісса закликав провести президентські вибори в країні до 2018 року. Напередодні, Палата представників проголосувала за призупинення політичного діалогу в межах «Схіратської угоди» від грудня 2015 року. Таким чином, Палата представників відмовилася від компромісної угоди, відповідно до якої два уряди в Лівії – східний та західний – утворюють разом уряд національної єдності на чолі із бізнесменом Файєзом Сераджом. Зараз, у Лівії існують фактично три ворогуючі між собою уряди – Палата представників Лівії у східному Тобруку, Уряд національної єдності на західній військово-морській базі поблизу Тріполі та Уряд національного порятунку у західному Тріполі.

– Генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш здійснив терміновий візит до Сомалі через масовий голод, що вирує в країні. Напередодні, місцева влада повідомила про загибель від голоду 110 людей за 48 годин.

– У Сенегалі поліція затримала за хабарництво міського голосу столиці Халіфу Сала, який до того ж ще є головним політичним суперником президента Макі Сала. Мера підозрюють у розкраданні понад 2 мільйонів доларів. Він називає справу політичним замовленням.

Америка:

– Голова комітету з питань розвідки у Конгресі США, республіканець Деніел Нуньєс заявив, що заяви президента США Дональда Трампа про нібито його прослуховування президентом Обамою є безпідставними.

– 19 дітей загинули внаслідок пожежі у дитячому будинку в Гватемалі. Ще 25 людей поранені. Поліція повідомила, що матраци в одній з кімнат були підпалені.

– Панамська фірма «Mossack Fonseca» звільнила 40% своїх співробітників на тлі скандалу з «офшорними документами». Саме матеріали цієї компанії лягли в основу «Панамських офшорів», коли тисячі рахунків офшорних компаній, пов’язані з політиками понад 50 країн світу, були злиті журналістам. Раніше, у лютому поліція Панами затримала за відмивання коштів засновників компанії – Юргена Моссака та Рамона Фонсеку.

– Колишній диктатор Панами Мануель Норьєга впав у кому після операції на мозку, яку йому зробили лікарі для видалення пухлини. За словами родичів Норьєги, він нині у критичному стані. Колишній диктатор керував Панамою з 1983 по 1989 роки та був усунутий від влади внаслідок військової операції США. Його звинуватили у масових вбивствах. У 2011 році його затримали у Франції та передали Панамі. Там він нині відбуває покарання.

– Сайт «Wikileaks» опублікував тисячі документів, які стосуються таємних технологій американських спецслужб для стеження за людьми через мобільні телефони та телевізори. Матеріали розповідають про новітні технології, які використовує ЦРУ в інших країнах та у США для стеження за громадянами. ФБР США заявило, що розпочало перевірку цих документів.

– Штат Гаваї заявив, що має намір оскаржити в суді новий міграційний указ президента США Дональда Трампа.

– У Бразилії колишній голова канцелярії президента Жозе Дірсеу – отримав новий термін ув’язнення за звинуваченням у відмиванні коштів. Його суд в Сан-Паулу засудив до 11 років ув’язнення. Дірсеу був керівником канцелярії екс-президента Луїса Ігнасіу Лули да Сільви у 2003-2005 роках. Його підозрюють як причетного до гучної корупційної справи державної нафтогазової корпорації «Petrobras», яка зачепила багатьох високопоставлених чиновників країни. Також по цій же справі до 6 років ув’язнення був засуджений й колишній топ-менеджер компанії Ренату де Сузі Дука.

– Екс-президент Домініканської республіки Даніло Медіна відкинув звинувачення у тому, що він брав хабарі від бразильської будівельної корпорації «Odebrecht». Зокрема, прокуратура вважає, що компанія фінансувала його передвиборну кампанію в 2012 році. За це, він надав їй вигідні контракти. За даними Міністерства юстиції США, 2001 по 2016 роки компанія виплатила хабарі чиновникам у 12 країнах світу на загальну суму в 788 мільйонів доларів в обмін на контакти на будівництво інфраструктурних об’єктів. У Домініканській республіці компанія виплатила чиновникам 92 мільйони доларів хабарів.

– Міністерство внутрішніх справ США заявило, що буде відділяти дітей-мігрантів від їхніх батьків, якщо їх схоплять як нелегалів на території США. Мова йде, передусім, про мексиканських мігрантів.

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро назвав президента Перу «сучим сином» та «маріонеткою Заходу». У відповідь, Перу відкликала свого посла з Каракаса.

Азія:

– Китай закликав КНДР припинити випробування балістичних ракет та ядерні тести. Водночас, офіційний Пекін заявив, що Південна Корея та США також мають припинити спільні військові навчання, які «дратують Пхеньян» та провокують його на нові випробування. Раніше, КНДР запустила одночасно чотири балістичні ракети у море, назвавши їх «репетицією бомбардувань США».

– Група терористів «Ісламської держави» здійснила напад на головний військовий госпіталь в Афганістані в Кабулі. 38 людей загинули та понад 100 поранені. Бойовики були переодягнені у форму лікарів. Спершу, смертник підірвав себе у вестибюлі на вході. Згодом, до будівлі увірвалися озброєні автоматами Калашникова терористи. Всіх їх ліквідувала афганська армія. Госпіталь розташований у дипломатичному кварталі Кабула.

– США доставили до Південної Кореї новітню систему ППО «THAAD», яку місцева влада планує розгорнути для протидії ракетним загрозам з боку КНДР. Систему доправили повітрям до аеропорту Сеула. Вона зможе збивати балістичні ракети середньої та малої дальності. Раніше, проти розгортання цих комплексів виступав Китай. Також місцеве населення регіонів, де стоятиме протиракетний комплекс, також невдоволене таким рішенням, адже люди вважають, що це може спровокувати конфлікт.

– Понад 30 людей стали жертвами боїв між урядовими військами та антиурядовими угрупованнями мусульман рохінджа у М’янмі біля кордону з Китаєм у штаті Ракхейн. Офіційний Пекін посилив безпеку кордонів та закликав до негайного припинення боїв. Мусульманська дискримінована меншість «рохінджа» у М’янмі вже давно веде боротьбу за свої права. Влада країни не визнає їх «окремим етносом», а вважає переселенцями з Бангладеш. Останнім часом, все більше рохінджа беруть в руки зброю та нападають на урядові війська.

– У Філіппінах депутати Сенату відхилили кандидатуру Перфекто Ясая на посаду міністра закордонних справ країни, подану президентом. Депутати заявили, що міністр не зміг адекватно пояснити Сенату своє американське громадянство. Ясая призначив на посаду міністра вісім місяців тому президент Родріго Дутерте. Тоді, він заявляв, що в нього ніколи не було громадянства США.

Європа:

– Палата лордів Сполученого Королівства внесла поправки у закон про вихід Британії з ЄС. Вони зобов’язали уряд отримати дозвіл парламенту при укладенні будь-якої фінальної угоди з Євросоюзом. Це вже друга поразка уряду прем’єр-міністра Британії Терези Мей щодо її планів виходу з ЄС. Вона закликала Палату лордів ухвалити документ без поправок. Ще 2 березня, Палата лордів зобов’язала також уряд гарантувати громадянам ЄС право залишитися у Великій Британії після виходу країни з організації.

– Відома скала на Мальті «Лазурне вікно», яку знають по фільму «Гра престолів», була зруйнована в результаті сильного урагану. Вона входила до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат заявив, що це сильний удар по туристичному сектору країни.

– Пентагон США звинуватив Росію у порушенні Договору про ракети середньої та малої дальності від 1987 року. Мова йде про розгортання Москвою систем крилатих ракет наземного базування.

– Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло закликала країни ЄС не підтримувати кандидатуру Дональда Туска на посаду голови Європейської ради. За її словами, на своїй посаді, він втручався у внутрішню політику Польщі, а тому не може бути переобраний. Натомість, офіційна Варшава висунула своїм кандидатом депутата партії «Право та справедливість» Яцека Саріуша-Вольського.

– У голландському Роттердамі скасували виступ міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, яке мало відбутися 11 березня. Міністр планував виступити там для агітації людей проголосувати за внесення поправок до Конституції Туреччини, які мали розширити повноваження президента Реджепа Таїпа Ердогана. Влада Нідерландів заявила, що візит міністра «є небажаним».

– Влада швейцарського міста Цюрих виступила проти візиту міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу 12 березня. Чиновники направили в Берн прохання скасувати візит. Чавушоглу планує відвідати Цюрих для агітації місцевих турків голосувати за поправки до Конституції, які розширюють повноваження президента Туреччини. Це вже викликало дипломатичні конфлікти між Туреччиною та Нідерландами і ФРН.

Близький Схід:

– Іракська влада у Багдаді та курди досягли угоди про транзит нафти через курдську територію до Туреччини. Напередодні, воєнізовані формування «Патріотичного союзу Курдистану» поблизу Кіркука перекрили роботу нафтопроводу «Кіркук-Джейхан», вимагаючи збільшення виробництва продукції на нафтових підприємствах. Центральна влада в Багдаді та курди врешті-решт домовилися про збільшення виробництва, а нафтопровід знову відновив роботу.

– Сирійська армія вперше з 2012 року вийшла до берегів р. Євфрат та встановила контроль над водосховищем біля озера Аль-Асад на сході провінції Алеппо. Урядові сили звільнили від терористів «Ісламської держави» ще 17 населених пунктів та просуваються на південь – убік другої насосної станції та авіабази «Джиррах». Терористи почали відступати на південний схід до провінції Ракка.

– 16 бойовиків про-турецьких ісламістських груп загинули в результаті невдалого наступу на позиції курдів на півночі Сирії. Зокрема, турецькі війська та їхні союзники з коаліції «Щит Євфрату» намагалися зайняти позиції курдів у селищі Аль-Бугайз на півночі провінції Алеппо.

– Верховний лідер терористів «Ісламської держави», самопроголошений «халіф» Абу Бакр Аль-Багдаді покинув місто Аль-Кайм на сирійсько-іракському кордоні та подався у пустелю Анбара. Про це повідомили оборонні відомства США та Іраку.

– Іракські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» в’язницю «Аль-Баддуш» на північно-західних околицях Мосула. Водночас, Сили народної мобілізації вибили бойовиків з траси, яка з’єднує Мосул з містом Таль-Афар.