Світ 5-6 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Передвиборна криза у Франції, битва за «нафтовий півмісяць» у Лівії, новий міграційний указ Трампа у США, корупційний скандал в Південній Кореї, звинувачення проти президента Філіппін, політичний скандал між Туреччиною та ФРН, нова структура ЄС, східно-алеппський наступ сирійських військ та багато іншого.

Африка:

– Проурядові сили у Лівії розпочали масштабну військову операцію зі звільнення від ісламістів «Бригад оборони Бенгазі» двох нафтових портів Рас-Лануф та Ес-Сідр на півночі країни. Також, лівійська армія планує вдарити по місту Бен Джавад. У п’ятницю ісламістський альянс «Бригади оборони Бенгазі» зайняли міста Бен Джавад, Рас Лануф та Ес-Сідр під час масштабного наступу. Це міста так званого «нафтового півмісяця» – узбережжя затоки Сірт, багатої на нафту. За цей регіон воюють дві великі військові сили – альянс екстремістів «Бригади оборони Бенгазі» та «Лівійська Національна Армія» на чолі із фельдмаршалом Халіфою Хафтаром, лояльна уряду національної єдності в місті Тобрук.

– ООН запросила в міжнародної спільноти 1,6 мільйонів доларів для відвернення масової загибелі людей внаслідок голоду в Південному Судані. За оцінками Всесвітньої продовольчої програми ООН, кількість людей, які страждають від голоду, може зрости до 5,5 мільйонів осіб найближчим часом.

– Щонайменше 10 військовослужбовців загинули в результаті нападу бойовиків на їхню базу в Малі.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп закликав Конгрес США розслідувати прослуховування його телефонів, яке нібито відбувалося під час президентських перегонів за наказом тодішнього президента Барака Обами. У відповідь, спецслужби США спростували інформацію про прослуховування.

– Президент США Дональд Трамп підписав новий указ про мігрантів. Він призупиняє в’їзд до країни громадянам шести переважно мусульманських країн – Сирії, Ірану, Ємену, Лівії, Сомалі та Судану. Із цього списку виключили Ірак. Офіційний Багдад повідомив, що вітає виключення країни з цього списку. Попередній аналогічний міграційний указ Трампа був заблокований федеральним судом.

– ФБР США закликало Міністерство юстиції спростувати звинувачення президента США Дональда Трампа на адресу Барака Обами щодо нібито прослуховування телефонів Трампа під час президентської кампанії.

– За даними видання «The New York Times», федеральні структури та Конгрес скасували 90 різних указів адміністрації президента США Дональда Трампа, починаючи від 20 січня 2017 року.

Азія:

– Парламент Казахстану проголосував за внесення поправок до Конституції країни. Зокрема, вони передбачали передачу частини президентських повноважень уряду та парламенту. Тепер, Кабмін та депутати матимуть право самостійно схвалювати програму фінансування та оплати праці робітників та формувати державні програми. Парламент стане біль впливовим у питання формування уряду.

– Прокуратура Південної Кореї підтвердила причетність президента країни Пак Кин Хе до корупційних схем. Зокрема, слідчі вважають, що президент та її подруга Чхве Сун Сіль отримували хабарі від корпорації «Samsung» в обмін на допомогу при вирішенні ділових питань. За оцінками слідчої комісії, глава держави та її подруга отримали 120 мільйонів доларів хабарів від віце-президента компанії Лі Чже Йона. Також, поліція виявила 236 мільйонів доларів на банківських рахунках подруги президента. Корупційний скандал за участі перших осіб Південної Кореї спалахнув у жовтні 2016 року. Це призвело до низки гучних відставок, арешту керівництва компанії «Samsung» та імпічменту президента Пак Кин Хе.

– Колишній поліцейський міста Давао на Філіппінах звинуватив президента Родріго Дутерте в убивстві понад 200 людей. Екс-офіцер міської поліції Артуро Ласканас під присягою на слуханнях у Сенаті заявив, що нинішній президент, будучи мером міста Давао, створив спеціальний «загін смерті», який вбивав людей за його наказом. Ласканас очолював цей загін, і став свідком понад 200 вбивств. Родріго Дутерте був міським головою Давао понад 20 років. За цей час, рівень злочинності в місті впав, але його чільника звинувачували в масштабних вбивствах всіх злочинців та політичних опонентів.

– П’ятеро військовослужбовців Пакистану загинули в результаті серії нападів бойовиків «Талібану» на їхні блокпости на кордоні з Афганістаном.

Європа:

– Угорський молодіжний рух «Моментум» ухвалив рішення зареєструватися як політична партія та взяти участь у виборах до парламенту. Рух заявив, що відкидає поділ партій на ліві та праві та створить платформу, яка визначатиме партію не за ідеологією, а на базі людських цінностей. Це молодий рух, очолюваний 28-річним Андрашем Фекете-Дьором. Активісти цієї організації минулого року добилися скасування заявки Угорщини на проведення у Будапешті Олімпійських ігор-2024.

– Частина однопартійців кандидата у президенти Франції Франсуа Фійона з партії «Республіканці» закликали його вийти з перегонів та знайти собі заміну. Це пов’ язано із кримінальним переслідуванням Фійона у справі про фінансові махінації, що призвело до падіння його рейтингу. Зокрема, до виходу з виборів закликав й екс-президент Франції Ніколя Саркозі та його група. Фійона на мітингу в Парижі відмовився це зробити. Водночас, інша група депутатів «Республіканців» звернулася до колишнього суперника Фійона – екс-прем’єр-міністра Алена Жюппе із проханням, щоб той став кандидатом на президентських виборах замість Франсуа Фійона. Втім, Жюппе відмовився та розкритикував керівництво партії та команду Фійона за провальну передвиборну кампанію.

– Євросоюз ухвалив рішення створити Центр військового планування та управління. Нова структура ЄС буде координувати роботу місій, спрямованих на підтримку військових та поліцейських сил закордоном. Це – перший крок до створення оборонного союзу.

– Український уряд відсторонив від посади голову ДФС України Романа Насірова, якого напередодні затримали співробітники НАБУ та САП за підозрою у зловживанні службовим становищем та розкраданні 2 млрд. грн. у справі Онищенка.

– Британська поліція повідомила, що з 2013 року запобігла 13 терористичним актам на території Великої Британії.

– У Німеччині в Гамбурзі скасували подію із виступом міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Раніше, німецька влада заборонила два мітинги за участі турецьких політиків, які мали намір агітувати турків в Німеччині голосувати за поправки до Конституції у квітні. Це призвело до погіршення відносин між Анкарою та Берліном. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав дії німецької влади «нацистськими». Берлін висловив протест.

Близький Схід:

– Ізраїльський уряд ухвалив рішення про декриміналізацію застосування марихуани. Відтепер, людина, яку схоплять із наркотиком, не буде піддана кримінальному переслідуванню, а лише сплатить штраф. Ізраїль став першою державою на Близькому Сході, яка декриміналізувала цю статтю. Ця країна є світовим лідером у дослідженні марихуани для застосування у медичних цілях.

– США завдали ще понад 20 повітряних ударів по позиціях терористів «Аль-Каїди» на півдні Ємену.

– Турецька поліція знайшла пілота сирійського винищувача МіГ-23, який напередодні розбився на території Туреччини. Ним виявися полковник Мухаммед Саваф. Він був доставлений у лікарню. Основна причина падіння літака – відмова двигуна. Втім, сам пілот стверджує, що його літак – збили. Офіційна Анкара заявила, що передасть пілота Сирії.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» ще 7 населених пунктів на сході провінції Алеппо. Урядовим силам залишилося 6 кілометрів до авіабази «Джиррах», насосної станції та стратегічного міста Аль-Хафса. Також сирійські війська завершують оточення бастіону терористів у провінції – міста Дейр-Хафір.

– Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано заявив, що Іран виконує положення ядерної угоди, укладеної в 2015 році між Іраном та п’ятіркою міжнародних посередників.

– Іракська армія звільнила від бойовиків «Ісламської держави» квартали Аль-Суммуд і Таль Руман у західному Мосулі та майже завершили оточення урядових кварталів міста.


На фото: кандидат у президенти Франції від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон

Автор