Світ 3 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Скандал з генпрокурором у США, новий альянс терористів в Африці, «поштовий скандал» з віце-президентом США, унікальна структура в Австралії, зіткнення між курдами в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Угруповання ісламістів та екстремістів, які діють в африканському Сахелі, оголосили про об`єднання у коаліцію «Група підтримки ісламу та мусульман». До складу нового альянсу увійшли угруповання «Ансар Ад-Дін» (філіал «Аль-Каїди»), терористична організація «Аль-Мурабітун» та пов’язана з «Аль-Каїдою» група «Емірат Сахара», яка діє на півночі Малі.

– Підрозділи лівійської армії відбили атаку бойовиків на нафтові термінали країни. Альянс ісламістів «Бригади оборони Бенгазі» намагався штурмувати нафтові термінали поблизу міста Ес-Сідр на півночі Лівії.

– Через голод та загибель людей у Південному Судані спалахнула епідемія холери.

– 57 терористів «Аль-Шабаб» були знищені у боях з кенійською армією на півночі Сомалі.

Америка:

– Новий генпрокурор США Джефф Сешнс самоусунувся від розслідування зв’язків президента Дональда Трампа із Росією. Про це він заявив на прес-конференції у Вашингтоні. Під тиском громадськості та частини політичної еліти, Сешнс відмовився брати участь у розслідування справи зв’язків команди Трампа із росіянами. Раніше, стало відомо, що Сешнс двічі зустрічався із послом РФ в США Сергієм Кисляком під час передвиборної кампанії, але він про це не повідомив під час слухань у Сенаті. Таким чином, його закликали самоусунутися через конфлікт інтересів.

– За даними видання «New York Times», колишній радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн та зять президента Дональда Трампа – Джаред Кушнер – обидва зустрічалися із послом РФ у США Сергієм Кисляком у грудні минулого року. Зустріч пройшла у резиденції Трампа в Нью-Йорку.

– Сенат США затвердив на посаду міністра енергетики США Ріка Перрі – колишнього губернатора штату Техас.

– Віце-президент США Майкл Пенс визнав, що використовував персональну електронну пошту на роботі, коли був губернатором штату Індіана. За його словами, тоді його могли зламати хакери та викрасти конфіденційну інформацію.

Азія:

– В Австралії створена перша у світі, унікальна структура з боротьби з фінансуванням тероризму. Спецслужби, правоохоронні органи та банки Австралії об’єдналися в єдину структур, яка допомагатиме країні боротися з фінансуванням терористичних угруповань. До складу групи «Fintel Alliance» увійшли співробітники національної служби фінансової розвідки, Австрійської служби безпеки та розвідки, Федеральної поліції податкового управління, чотирьох провідних банків країни – «Австрійсько-Новозеландського банку», «Westpac», «Національного австралійського банку» та банку «Commonwealth Bank», а також співробітники приватних фінансових структур та платіжних систем «PayPal» та «Western Union».

Європа:

– Слідчий комітет РФ оголосив у міжнародний розшук колишнього депутата Держдуми РФ від КПРФ Дениса Вороненкова за підозрою у корупції. Він напередодні втік до України, де отримав громадянство разом зі своєю дружиною – теж депутатом Марією Максаковою.

– У Франції слідчі провели обшуки в будинку кандидата у президенти країни Франсуа Фійона у справі про фінансові махінації.

– Німеччина заборонила проведення у Берліні мітингу місцевої турецької діаспори на чолі із міністром юстиції Туреччини. Через це, міністр скасував свій візит до ФРН та заявив, що Берлін заборонив йому виступати.

Близький Схід:

– У Сирії внаслідок підриву вибухівки у стародавньому місті Пальміра тяжко поранений російський генерал-майор Петро Мілюхін – командувач сил спецпризначення РФ, які брали участь у битві за Пальміру.

– ООН попросила понад 2,1 млрд. доларів у міжнародної спільноти для проведення гуманітарних операцій на території Ємену. За даними ООН, нині в країні 19 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги. Близько 500 тисяч дітей страждають від недоїдання. Допомогу планують доправити до 22 провінцій, мешканці яких страждають від війни.

– В іракському Сінджарі спалахнули збройні зіткнення між курдськими загонами та силами самооборони єзидів. Бої спалахнули через конфлікт між двома курдськими угрупованнями – турецькою «Робочою партією Курдистану» та іракською «Демократичною курдською партією». Єзидів підтримала турецька курдська група у їх протистоянні з іракськими курдами. Причина конфлікту – турецькі курди звинувачують іракських у тому, що ті торгують нафтою з Анкарою.

– Понад 30 авіаударів завдала авіація США по позиціях терористів «Аль-Каїди» в Ємені. Днем раніше, американські ВПС завдали 20 повітряних ударів по терористах.

– Сирійська армія розпочала штурм аеропорту Пальміри на сході провінції Хомс, який все ще перебуває під контролем терористів «Ісламської держави». Бойовики тримають позиції і навіть намагаються контрнаступати.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» ще шість населених пунктів на сході провінції Алеппо. Таким чином, від 17 січня кількість звільнених від бойовиків селищ на сході провінції Алеппо сягнула 97.


На фото: новий генпрокурор США Джефф Сешнс під час виступу у Вашингтоні, січень 2017

Автор