Світ 1 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Друга битва за Пальміру в Сирії, виведення військ Марокко у Сахарі, розслідування проти президента Аргентини, роззброєння у Колумбії, терористичний напад в Афганістані, справа Фійона у Франції, «прощальне звернення» лідера «ІД» в Іраку та багато іншого.

Африка: 

– У Нігерії віце-президент Ємі Осінбаджо суттєво збільшив свій вплив у політичній системі країни. Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі вже шість тижнів перебуває у Великій Британії на лікуванні. Це породило чутки щодо його спроможності керувати країною.

– Марокко оголосило, що виводить свої війська з буферної зони ООН у Західній Сахарі. Таке рішення ухвалив особисто король Марокко Мухаммед VI після телефонної розмови з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутьєррешем. Свої війська Марокко розгорнуло у буферній зоні у 2016 році, порушивши міжнародні норми. Зараз вони намагаються змінити свою політику. Місяць тому, Марокко повернулося до лав Африканського Союзу. Організацію країна покинула у 1984 році, коли Африканський Союз визнав сепаратистську організацію «Фронт ПОЛІСАРІО» урядом Західної Сахари, яка прагне відділитися від Марокко.

– У Гамбії поліція заарештувала колишнього начальника спецслужб, генерала Янкуба Баджийє та директор спеціальних операцій сил безпеки Шейха Омара Дженга за підозрою у скоєнні воєнних злочинів за час правління екс-президента Яйї Джамме.

Америка: 

– Прокуратура Аргентини попросила суд дозволити провести розслідування проти чинного президента країни Маурісіо Макрі за підозрою у відмиванні коштів, зловживанні владою та злочинній змові. Прокурори підозрюють главу держави у тому, що він міг діяти в інтересах колумбійської авіаційної компанії «Avianca». У справі проходять, окрім президента, його батько Франко Макрі, генеральний секретар адміністрації президента Фернандо де Андреїса та представники авіакомпанії.

– У Колумбії розпочався процес роззброєння бойовиків ліворадикального угруповання «ФАРК». Понад 7,5 тисяч бійців будуть роззброєні, демобілізовані та реінтегровані в суспільство у спеціальних зонах ООН. Це – частина реалізації історичної мирної угоди між «ФАРК» та центральною владою.

– Понад 4 мільйони людей залишилися без води у Чилі через зсуви грунту, які призвели до забруднення водойм брудною землею.

Азія: 

– В Індії у штаті Таміл-Наду тисячі магазинів оголосили бойкот продукції компаній «Pepsi» та «Coca-Cola». Активісти звинувачують компанії у тому, що вони буцімто експлуатують водні ресурси Індії, в той час як фермери страждають від посухи. Магазини з 1 березня припинили закупати продукцію компаній.

– Щонайменше 15 людей загинули та понад 30 поранені в результаті терористичних нападів у Кабулі в Афганістані. Три групи талібів атакували артилерійське училище, поліцейський відділок та штаб спецслужб в афганській столиці.

– Терористична організація «Ісламська держава» пригрозила здійснити «хвилю нападів» на Китай.

Європа: 

– Кандидат у президенти Франції від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон відмовився виходити з президентських перегонів, попри відкриту проти нього кримінальну справу за підозрою у фінансових махінаціях. Він має прийти на допит до прокуратури 15 березня. За деякими даними, саме тоді йому можуть висунути офіційну підозру. Сам Фійон назвав звинувачення політичним замовленням. Відповідно до останніх соціологічних опитувань, 25% французів готові віддати свої голоси за Марін ле Пен, 24% – за Еммануеля Макрона, та 21% – за Франсуа Фійона.

– Голова передвиборного штабу кандидата у президенти Франції Франсуа Фійона – Патрік Стефаніні – подав у відставку на тлі корупційного скандалу за участі Фійона.

– До Латвії прибули війська 10-ї авіаційної бригади ЗС США в межах операції НАТО «Атлантична рішучість», спрямованої на протистояння Росії у східній Європі.

– Норвезький терорист Андерс Брейвік програв судову справу щодо порушень його прав під час утримання у в’язниці. Апеляційний суд в Осло постановив, що умови перебування Брейвіка у в’язниці – задовільні.

Близький Схід: 

– ООН звинуватила сирійську авіацію у застосуванні саморобних бомб з хлором під час обстрілів міста Алеппо у грудні 2016 року. Також у доповіді ООН звинувачують й російські ВПС. Росія та Сирія відкинули звинувачення та назвали доповідь ООН «суб’єктивною».

– Турецька армія та її союзники вибили в курдів два селища на сході провінції Алеппо поблизу міста Аль-Аріма. Вони намагаються прорватися до міста Манбідж. Раніше, на околицях Манбіджа США розгорнули свої війська, щоб стримати Туреччину від потенційного наступу на ці позиції. Щоправда, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган все одно заявив, що його війська звільнятимуть Ракку та Манбідж від «терористів». Перед цим, турецька армія планувала вирушити одразу на Ракку через південно-східний коридор провінції Алеппо. Але сирійська армія перекрила їм цей шлях, захопивши тамтешні селища та з’єднавшись з силами курдів.

– Сирійські війська з боями увійшли до стародавнього міста Пальміра та взяли під контроль кілька будинків у західному передмісті. Урядові війська вибили терористів «Ісламської держави» з Пальмірської фортеці та гірського масиву Джабаль Ат-Тар. Зараз сирійська армія намагається взяти під контроль гори Джабаль Аль-Хайяль довкола міста та просунутися вглиб кварталів до руїнного поля.

– Лідер терористів коаліції «Тахрір Аль-Шям» у передмісті Аль-Кабун під Дамаском Абу Алі Тага був убитий сирійськими військами внаслідок боїв протягом минулої доби. Урядові сили контролюють 60% передмість Аль-Барза та Аль-Кабун. Наступальна операція тут розпочалася тиждень тому.

– Іракська армія взяла під контроль міжнародну трасу, яка з`єднує Мосул і Таль-Афар в провінції Найнава. Це остання дорога, якою бойовики могли покинути місто та податися до сирійського кордону.

– Верховний лідер терористів «Ісламської держави» Абу Бакр Аль-Багдаді звернувся до своїх бойовиків із закликом вирушити у гірські регіони Сирії та Іраку та сховатися там.

 

Автор