Світ 27 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Турецько-сирійське протистояння в Алеппо, переслідування християн в Єгипті, теракт в Алжирі, збільшення оборонного бюджету в США, вбивство заручника на Філіппінах та багато іншого.

Африка:

– В Єгипті сотні християн-коптів були змушені покинути свої домівки на півночі Синайського півострова через переслідування з боку терористів «Ісламської держави».

– Троє людей поранені внаслідок вибуху поблизу поліцейського відділку в місті Константіна в Алжирі. Смертник намагався проникнути всередину будівлі, але його зупинила охорона. Терористи встиг застосувати пояс смертника.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп запропонував суттєво збільшити витрати на оборону в новому бюджеті США. Зокрема, він пропонує збільшити оборонний бюджет на 54 млрд. доларів у 2018 році. Втім, на інших напрямках передбачені скорочення, зокрема – в галузі екології та допомоги іншим державам.

– Кандидат на посаду міністра ВМС США, адмірал Філіп Білден відмовився від посади. Раніше, його номінував президент Дональд Трамп.

Азія:

– На Філіппінах терористи угруповання «Абу Сайяф» стратили німецького заручника – 70-річного Юргена Кантнера. Відео зі стратою опублікували у мережі. Офіційна Маніла вже підтвердила автентичність відеоматеріалу. Втім, Німеччина все ще перевіряє інформацію по своїм каналам. Кантнера викрали бойовики у листопаді 2016 року. Його дружину Сабіну Мерц вбили під час спроби викрадення на їхній яхті. Бойовики вимагали 600 тисяч доларів за заручника. Дедлайн для виплат завершився у неділю. Терористична організація «Абу Сайяф» з 2014 року є відділенням «Ісламської держави» на Філіппінах.

– Китай заборонив експорт вугілля до КНДР через активізацію ядерної програми Пхеньяна. Північна Корея розкритикувала цей крок Пекіна.

– Влада Індонезії має намір розширити повноваження Збройних сил у боротьбі з тероризмом. Відповідний закон мають внести у парламент за запитом уряду.

Європа:

– Керівники терористів «ДНР» та «ЛНР» на сході України виставили ультиматум українській владі. Вони заявили, що можуть припинити поставки вугілля та захопити українські підприємства, які перебувають на території окупованих районів Донецької та Луганської областей. Вони вимагають припинити енергетичну блокаду Донбасу.

– Син колишнього голови адміністрації президента РФ – Сергій Іванов-молодший – призначений новим керівником найбільшої у світі компанії з видобутку алмазів «Алроса». Його попередника – Андрія Жаркова – відправили у відставку через розбіжності з урядом щодо розвитку компанії.

– Рада ЄС затвердила рішення про надання безвізового режиму Грузії. Цей режим запрацює вже через 20 днів.

– Російський журналіст та продюсер, автор програм «Жди меня» та «Последний герой» Сергій Кушнерьов помер у Москві у віці 54 років через інсульт.

– У Німеччині двоє стрітрейсерів засуджені до довічного ув’язнення за вбивство водія, в машину якого вони врізалися під час незаконних нічних перегонів. Це перший в країні випадок, коли прокуратура кваліфікувала цей випадок як вбивство.

– Гаель Нофрі – колишній помічник кандидата у президенти Франції, лідера ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен – звинуватив її та партію у фінансових махінаціях на тлі корупційного скандалу, в який потрапила ле Пен. За його словами, партія «Національний фронт» найняла його на роботу в передвиборний штаб у 2012 році за фіктивним контрактом Європарламенту.

– Найстаріший член британського парламенту Джеральд Кауфман помер у Лондоні у віці 86 років. Він був депутатом Палати громад від Лейбористської партії з 1970 року.

Близький Схід:

– «Каїрська група» сирійської опозиції на чолі із Джихадом Макдісі запропонувала запровадити систему децентралізації влади в Сирії. Можливість федералізації вони пропонують залишити на референдум, який можна провести після завершення війни. Джихад Аль-Макдісі – колишній офіційний представник МЗС Сирії. Він втік з країни у 2012 році та пішов в опозицію до уряду.

– Сирійська армія звільнила 8 населених пунктів від терористів «Ісламської держави» на сході провінції Алеппо. Таким чином, урядові сили досягли позицій курдських сил та з`єдналися з ними. Відтак, вони перекрили турецьким військам та їхнім союзникам шлях до міст Манбідж та Ракка.

– Заступник лідера терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» Абу Ахмед Аль-Масрі був убитий повітряним ударом американської авіації поблизу міста Аль-Мастума в провінції Ідліб.


На фото: турецькі військовослужбовці поблизу міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо, листопад 2016

Автор