Світ 25-26 лютого. Результати двох днів

Iliya Kousa

Конфлікт між пресою та Білим Домом у США, бої у лівійському Тріполі, ротації у Демпартії США, арешт лідера опозиції у Киргизстані, протести у Сеулі, мирні переговори в Женеві, бої в Сирії та багато іншого.

Африка: 

– У Лівії сторони змогли домовитися про перемир’я у Тріполі. Збройні зіткнення між різними угрупованнями спалахнули у четвер 23 лютого. Бої відбулися між групами, лояльними уряду національної єдності, та силами колишнього прем’єр-міністра Халіфи Аль-Гвейля. Сторони звинувачують один одного у викраденні своїх бійців. Нині, Лівія розділена між трьома різними урядами. На сході країни у Тріполі керує уряд національної єдності на чолі з прем’єр-міністром Фаїзом Сараджом, визнаний ООН. На заході з центром у місті Тобрук розташовується Загальний національний конгрес, сформований ісламістами на чолі з Халіфою Аль-Гвейля. А містом Місурата керує уряд Абдуррахмана Ат-Тані.Америка: 

– Білий Дім вперше не пустив представників провідних американських видань на прес-брифінг у Вашингтоні. Раніше, прес-секретар Білого Дому Шон Спайсер не пустив журналістів видання «The New York Times», видання «Politico» та телеканалу «CNN» на регулярний брифінг.

– Верховний суд штату Арканзас у США дозволив відновити у штаті смертну кару.

– Президент США Дональд Трамп відмовився брати участі у традиційній щорічній вечері з Асоціацією журналістів Білого Дому. Це сталося на тлі чергових конфліктів між пресою та його адміністрацією. Ця вечеря має відбутися у квітні 2017 року. Вона проводиться з 1920 року. У ній беруть участь журналісти, які входять до Асоціації, а також політики та відомі громадські діячі.

– Демократична партія США обрала новим головою Національного комітету Демпартії Томаса Переса – екс-міністра праці в уряді Барака Обами. Переса підтримує більш консервативне крило демократів – прихильники Хілларі Клінтон. Його головного суперника – Кіта Елісона – підтримували ліберали з пулу Берні Сандерса. Тепер перед новим головою стоїть завдання об’єднання внутрішньопартійних лав Демократичної партії.

– У Новому Орлеані чоловік на автомобілі в`їхав у натовп людей під час фестивалю Марді-Гра. 28 людей поранені. Водія пікапа, який наїхав на людей, затримали. Він був у сильному алкогольному сп’янінні.

– У Сполучених штатах помер актор Білл Пекстон – зірка фільмів «Чужий», «Хижак 2», «Титанік», «Аполлон 13» та «Смерч». Йому був 61 рік.Азія: 

– 800 тисяч людей вийшли на вулиці Сеула в Південній Кореї, вимагаючи відставки президента країни Пак Кин Хе. Її долю вирішує Конституційний суд, після того, як 7 грудня парламент оголосив їй імпічмент через корупційний скандал.

– Влада Малайзії підтвердила, що Кім Чен Нам – брат лідера КНДР Кім Чен Ина – був убитий сильною отрутою класу «VX». Зокрема, внаслідок отруєння Кім Чен Нам помер протягом 15-20 хвилин від паралічу.

– Лідер парламентської опозиції в Киргизстані Омурбек Текебаєв затриманий спецслужбами в аеропорту Бішкека. Генпрокуратура підозрює Текебаєва у корупції та шахрайстві. Сам політик назвав справу політично мотивованою та заявив, що його затримали через його опозицію президенту Алмазбеку Атамбаєву.

– Австралія та Індонезія відновили співпрацю у військовій сфері. Два місяці тому обидві країни призупинили співробітництво через скандал. На австралійській військовій базі знайшли матеріали, які висміювали індонезійські Збройні сили. Тоді офіційна Джакарта заморозила співпрацю з Канберрою.Європа: 

– Французька прокуратура офіційно розпочала кримінальну справу проти кандидата у президенти Франції від партії «Республіканці» Франсуа Фійона. Слідчі підозрюють його у шахрайстві та фінансових махінаціях. Раніше, Фійон заявляв, що вийде з президентської гонки, якщо проти нього порушать кримінальну справу.

– Група депутатів керівної Демократичної партії Італії вийшли зі складу партії та оголосили про створення власної політичної сили – руху «Демократи та прогресисти». Їх очолили губернатор Тоскани Енріко Россі та депутат Роберто Сперанца.

– Прокуратура Франції висунула звинувачення у фінансових махінаціях Фредеріку Шатійону – помічнику кандидата у президенти Франції від ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен. Слідчі підозрюють, що він витрачав гроші з бюджету під час фінансування передвиборної кампанії у 2014 році.

– У Москві в Росії пройшло багатотисячний марш у пам’ять вбитого опозиціонера Бориса Нємцова. Від 5 до 15 тисяч людей взяли участь у марші. Очолили людей лідери партії «Парнас» Михайло Касьянов та Ілля Яшин.

– У Швеції неподалік Гетеборга близько 20 людей постраждали внаслідок підпалу центру для біженців.Близький Схід: 

– У Женеві відбулися чергові мирні переговори по ситуації в Сирії. Більша частина перемов була присвячена питанню об’єднання сирійської опозиції в єдину делегацію. На цьому наполягав представник ООН в Сирії Стефан де Містура. Зокрема, пройшов раунд переговорів про можливе об’єднання про-саудівського «Вищого комітету з переговорів» на чолі з Насром Аль-Харірі (21 людина) та «каїрською групою» сирійської опозиції, яка налічує 5 осіб. Втім, лідер останніх Джассім Аль-Макдісі заявив, що переговори завершилися безрезультатно. Також до Швейцарії прибули на переговори представники антиурядових формувань. Їх очолював один з лідерів коаліції «Армія Ісламу» Мухаммед Аллюш. Він також взяв участь у перемовах про формування єдиної сирійської опозиційної делегації для женевських переговорів.

– Одразу 15 населених пунктів звільнені сирійськими військами від терористів «Ісламської держави» на сході провінції Алеппо. Урядові сили прорвали оборону бойовиків у місті Тадеф південніше Аль-Баба та взяли його під контроль. Також вони значно просунулися на схід та північний схід провінції. Вони мають намір з’єднатися із силами курдів на сході, до позицій яких їм залишилося 12 кілометрів. Таким чином, вони перекриють турецькій армії шлях з Аль-Баба на Ракку.

– У Сирії група озброєних бойовиків здійснила напад на штаби силових структур в місті Хомс. Щонайменше 30 людей стали жертвами боїв. Ще понад 40 поранені. Відповідальність за напад взяли на себе терористи «Фронту Аль-Нусра».

– Терористи «Ісламської держави» вибили ісламістів коаліції «Південного фронту» зі стратегічних регіонів Джиблін та Аль-Мзейраа на півдні провінції Дераа біля кордону з Йорданією. Протягом місяця, терористи відбили в антиурядових сил значні території в провінції Дераа.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Аль-Маамун на заході міста Мосул. Загони федеральної поліції прорвали оборону бойовиків «Ісламської держави» й у сусідньому кварталі Ат-Тайран. Просування урядових військ районами західного Мосула супроводжується масовою евакуацією цивільних. Фінальна фаза битви за Мосул у західній його частині розпочалася 17 січня. Урядові війська зачистили від терористів південні околиці західного Мосула та міжнародний аеропорт. Із заходу на місто наступають шиїтські «Сили народної мобілізації».

Автор