Світ 23-24 лютого. Результати двох днів

Iliya Kousa

Кінець битви за Аль-Баб у Сирії, справа вбивства брата лідера КНДР, заборона в Лівії, конфлікт між Трампом та ФБР, протести у Бангладеш проти Феміди, арешт помічника ле Пен у Франції, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– У східній Лівії громадянам заборонили виїжджати за межі цього регіону. Місцева влада постановила, що усі лівійці, які виїдуть за межі східної частини країни, підконтрольної невизнаному ісламістському уряду міста Тобрук, вважатимуться членами екстремістських груп. З 2013 року Лівія поділена між двома урядами, які не визнають один одного. Східну частину з центром у місті Тобрук контролює самопроголошений регіональний уряд. Західну частину з центром у місті Тріполі контролює уряд національної єдності, створений за посередництва ООН. Фактично ж, більшість територій Лівії контролюються місцевими групами бойовиків.

– У Нігерії – великий мітинг проти «ксенофобії» у ПАР. Кілька організацій влаштували протест, вимагаючи від влади ПАР припинити переслідувати нігерійських мігрантів. Раніше, в Йоханнесбурзі та Преторії у ПАР спалахнули заворушення. Кілька сотень людей спалили понад 20 домівок нігерійців, звинувачуючи тих у тому, що вони нібито влаштували у містах «борделі та лабораторії з виробництва наркотиків». Нігерія назвала ці дії «расизмом».

– Голова миротворчої місії ООН в Південному Судані звинуватив владу країни у блокуванні доправлення гуманітарної допомоги до регіонів, які страждають від голоду.

– Уряд Демократичної республіки Конго заявив, що розслідуватиме відео, на якому урядові війська масово вбивають цивільних у провінції Касаї.

– Уряд Гамбії заявив, що екс-президент країни Яйя Джамме вкрав з державної скарбниці набагато більше грошей, аніж спершу припускали слідчі.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп заявив про намір розширити ядерний арсенал Сполучених штатів. Угоду з Росією про скорочення стратегічних ядерних озброєнь назвав «односторонньою».

– ФБР США відмовилося спростовувати інформацію про зв’язки помічників президента Дональда Трампа з російськими спецслужбами, подану у статті видання «The New York Times». Раніше, спростування даних вимагав голова апарату Білого Дому Райнс Прібус. За даними статті, американська розвідка перехопила розмови кількох помічників президента з російськими чиновниками. Серед них був і колишній радник питань національної безпеки Майкл Флінн, який через це пішов у відставку.

– Мексиканський уряд розкритикував ухвалені адміністрацією Дональда Трампа у США нові суворі анти-імміграційні закони, які полегшують депортацію мігрантів.

– Куба не дозволила в’їхати на свою територію генеральному секретарю Організації Американських Держав Луїсу Альмагро. Він мав взяти участь у з’їзді дисидентів в Гавані. Куба вийшла зі складу ОАД у 1962 році.

Азія:

– Поліція Малайзії встановила, якою отрутою був убитий Кім Чен Нам – брат лідера КНДР Кім Чен Ина. Хімікат відомий як «VX». Це сильна нервово-паралітична отрута. Вона вважається найбільш токсичною з усіх, створених людиною. Газ «VX» визнаний ООН хімічною зброєю масового знищення. На даний момент, таким газом володіють лише кілька країн – США, Росія та Китай.

– У Бангладеш тисячі людей вийшли на акцію протесту перед будівелю Верховного суду, вимагаючи прибрати з внутрішнього двору статую Феміди. Більшість учасників мітингу – прихильники консервативного ісламського руху «Хефазат-і-Іслам». Демонстрація розпочалася після п’ятничної молитви. Грецька богиня Феміда вважається ісламістами «єретичним образом».

– В Австралії лікарні зуміли врятувати 10-річного хлопчика, якого вкусив найбільш отруйний у світі павук. Для цього, їм довелося вколоти хлопцю 12 доз із протиотрутою. Сіднейський воронковий павук вважається найбільш токсичним у світі.

– Державне ТБ Північної Кореї звинуватило Китай у тому, що він нібито «танцює під дудку США».

– Японський принц Нарухіто заявив, що готовий, що його батько – імператор Хірохіто – може зректися престолу на його користь через проблеми зі здоров’ям.

– Восьмеро людей загинули в результаті подвійного теракту в пакистанському місті Лахорі. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава».

– На Філіппінах поліція затримала сенатора Лейлу де Лім за підозрою у контрабанді наркотиків. Вона є одним з найактивніших критиків президента Родріго Дутерте.

– За даними місцевих ЗМІ, співробітник посольства КНДР в Малайзії був в аеропорту Куала-Лумпура в день, коли там вбили Кім Чен Нама – брата лідера КНДР Кім Чен Ина.

Європа:

– Поліція Австрії затримала біженця із Сирії за підозрою в участі у понад 20 вбивствах на території Сирії. Правоохоронці вважають, що біженець брав участь у війні в країні на боці антиурядових ісламістських угруповань та розстріляв 20 сирійських військових у місті Хомс у 2013 році.

– Німеччина повідомила, що отримала 136 запитів турецьких дипломатів на отримання політичного притулку від переслідувань в Туреччині після невдалої спроби військового перевороту у липні 2016 року.

– Суд у Відні в Австрії відмовився заарештовувати українського олігарха Дмитра Фірташа за запитом про екстрадицію до США. Причина – продовження дії застави в 125 мільйонів євро. Втім, його паспорт лишається в суді, а він не має права покинути межі Австрії – доки суд не вирішить питання його екстрадиції до Іспанії чи США.

– Французька поліція затримала Катеріну Грізе – помічницю лідера ультраправої партії «Національний фронт», кандидата к президенти Франції Марін ле Пен. Грізе підозрюють у фінансових махінаціях та корупції. Слідчі вважають, що вона обіймала фіктивну посаду помічника ле Пен в Європарламенті. Аналогічні підозри стосуються й охоронця ле Пен – Тьєррі Легьє. Сама Марін ле Пен спростовує звинувачення та називає їх замовними.

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон закликав затримувати всіх громадян країни, які повертаються з Сирії та Іраку, де воювали у складі антиурядових угруповань.

– Колишній голова МВФ Родріго Рато засуджений судом в Іспанії до 4,5 років ув’язнення за фінансові махінації та відмивання коштів. Разом із ним засудили 65 людей. Слідчі вважають, що вони втратили на особисті потреби мільйони євро, призначені для податкових служб.

– Лідер ультраправої «Партії Свободи» у Нідерландах Герт Вілдерс призупинив свою політичну кампанію після того, як дізнався, що його охоронець злив його місцезнаходження та персональні дані кримінальним угрупованням.

Близький Схід:

– Турецька армія та її союзники повністю взяли під контроль місто Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Терористи «Ісламської держави», за погодженням з турецькими військами, покинули решту районів міста та подалися на південь – стримувати наступ сирійських військ на їх останній бастіон – Дейр-Хафір. Також бойовики безперешкодно покинули міста Бзаа та Кабасін довкола Аль-Баба. Турецька армія оголосила ці населені пункти звільненими від «ІД». Битва за Аль-Баб завершена. Вона тривала 104 дні. За цей час турецька армія втратила від 57 до 71 військовослужбовців, 31 танк, понад 50 БРДМ та близько 500 бойовиків з числа антиурядових угруповань. В результаті боїв майже 480 цивільних загинули лише в одному Аль-Бабі. Серед терористів втрати сягнули 1000-1300 осіб.

– Понад 60 бойовиків-союзників турецької армії загинули внаслідок теракту в селищі Аль-Сусьян поблизу міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Смертник терористів «Ісламської держави» підірвав себе посеред натовпу ісламістів.

– Другий вибух прогримів у місті Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Смертник на замінованому автомобілі підірвав себе в центрі міста Аль-Баб. Десятки людей загинули.

– ООН розкритикувала вирок ізраїльського суду у справі вбивства беззбройного палестинця. Раніше, суд у Хевроні засудив ізраїльського сержанта Елора Азарію до 1,5 року ув’язнення за вбивство палестинця на сході міста Єрусалим. Він був визнаний у неумисному вбивстві. Як відомо, 19-річний Елор Азарія у березні 2016 року застрелив беззбройного пораненого палестинця Абдель Фаттаха Шаріфа, який просто сидів на землі. Спершу, армія спростовувала інформацію, але коли з’явилося відео, затримала Азарію. Захист солдата наполягав, що він діяв по принципу самооборони. ООН вважає вирок занадто м’яким.

– Рада Безпеки ООН продовжила на один рік санкції проти Ємену через війну між урядом та шиїтськими угрупованнями. Також були продовжені персональні санкції проти лідерів шиїтів – Абдель Малека Аль-Хусі та Абделли Яхья Аль-Хакіма, та проти екс-президента країни Алі Абдалли Салеха.

– Ізраїль відмовив у наданні віз для групи експертів правозахисної організації «Human Rights Watch». Тель-Авів звинуватив їх в «упередженому ставленні до Ізраїлю».

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» військовий табір «Аль-Газляні» та міжнародний аеропорт Мосула. Урядові сили у складі федеральної поліції, сил антитерористичних операцій, Сил швидкого реагування та регулярної армії розпочали штурм двох перших кварталів західного Мосула – Ат-Тайрана та Аль-Ма’муна.


На фото: протурецькі бойовики всередині міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо в Сирії після встановлення контролю над ним

Автор