Світ 21 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Наступ курдів на Ракку в Сирії, суд у Лівії, протести в Болівії, екстрадиція Фірташа до США, 80 років королю Норвегії, британський смертник в Іраку та багато іншого.

Африка:

– ООН назвала суд у Лівії над колишніми членами уряду Муаммара Каддафі таким, що не відповідає міжнародним стандартам. Мова йде про суд над сином колишнього лівійського лідера – Сейфом Аль-Ісламом Каддафі – та ще над 36 членами уряду. Їх усіх засудив суд у Зінтані. А суд в Тріполі заочно виніс їм смертник вирок.

Америка:

– Адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила нові жорсткі анти-імміграційні укази. Вони полегшують прикордонникам процес депортації мігрантів. В першу чергу, це стосується мігрантів, яких підозрюють у скоєнні злочинів. При цьому з нелегалами влада має поводитися так само, як і зі злочинцями.

– У Болівії проходять масові протести прихильників та противників президента Ево Моралеса. Понад 10 тисяч поліцейських розгорнула влада у містах Ла-Пас та Санта-Крус. Протести пов’язані із річницею референдуму, який дозволяє президенту балотуватися на посаду глави держави на четвертий термін поспіль у 2019 році. Тоді, більшість громадян не підтримали ініціативу. Прихильники президента вимагали проведення повторного референдуму. А противники вимагали його відставки.

– Президент Азербайджану Ільхам Алієв призначив віце-президентом країни свою дружину – Мехрібан Алієву. Своє рішень він пояснив «важливою роллю, яку грає Мехрібан в житті країни».

Європа:

– Вищий земельний суд Відня в Австрії дозволив екстрадицію до США українського олігарха Дмитра Фірташа. В цей же день після засідання суду, австрійська поліція затримала Фірташа за запитом Іспанії по лінії «Інтерполу». Мадрид підозрює олігарха у відмиванні коштів. Натомість, у Сполучених штатах Фірташ підозрюється у дачі хабара індійським чиновникам в обмін на вигідний контракт на видобуток титану. Остаточне рішення про екстрадицію бізнесмена ухвалюватиме федеральний міністр юстиції.

– Велика Британія ухвалила аналог «акту Магнітського». Закон дозволяє запроваджувати санкції проти іноземних чиновників та бізнесменів, які причетні до порушень прав людини.

– У Нідерландах нижня палата парламенту проголосувала за легалізацію вирощування марихуани. Зараз в країні легально можна торгувати невеликим дозами наркотику у спеціальних кафе. Втім, вирощування та розповсюдження марихуани є незаконним. Тепер рішення про її легалізацію має ухвалити Сенат.

– У Франції поліція затримала трьох підозрюваних у плануванні терактів у Парижі від імені терористів «Ісламської держави».

– Король Норвегії Харальд V відзначив свій 80-річний ювілей. Святкові заходи пройшли у родинному колі в його резиденції в Осло.

Близький Схід:

– В Іраку смертник підірвав себе на військовій базі «Таль Гайсум» на південному заході від Мосула. Терористом виявився громадянин Британії та колишній в’язень «Гуантанамо» Рональд Фіддлер. Він родом з Манчестера. У 2001 році його затримали у Пакистані за підозрою у тероризмі. У 2002 році його відправили до в’язниці «Гуантанамо», звідки він вийшов вже за два роки за співпрацю з американськими спецслужбами. Фіддлер отримав понад мільйон доларів компенсації за роки, проведені в «Гуантанамо», коли повернувся додому до Манчестера. Втім, у 2014 році він поїхав до Сирії та приєднався до терористичної організації «Ісламська держава». Загалом, за даними британської розвідки, 850 громадян Великої Британії поїхали на Близький Схід воювати у лавах терористів.

– Один з лідерів терористичної організації «Ісламська держава», голова «служби безпеки ІД» Абу Абдалла та двоє його помічників знищені в результаті повітряного удару сил коаліції неподалік аеропорту Мосула в Іраку.

– Сполучені штати призупинили програму ЦРУ з військової допомоги сирійській опозиції. За даними американських ЗМІ, програма буде відновлена після реорганізації. Причина призупинення – у міжусобних війнах між ісламістами в провінціях Ідліб та Хама.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» містечка Расм Аль-Хармаль Аль-Імам та Аль-Мааза на сході провінції Алеппо у 5 км від головного бастіону бойовиків «ІД» – міста Дейр-Хафір.

– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» ще 8 селищ на сході провінції Ракка. Їм вдалося досягти річки Євфрат та взяти місто Ракка в оточення з трьох боків.

– Сирійські війська розпочали масований наступ на західні околиці Алеппо, намагаючись взяти під контроль кілька стратегічних районів. Їх утримують бойовики з коаліції «Тахрір Аль-Шям». Урядові сили атакували позиції ісламістів у кварталі Рашидін-5 та на території Науково-дослідницького інституту Алеппо.


На фото: бійці арабсько-курдських воєнізованих формувань «Сирійські демократичні сили» на півночі провінції Ракка

Автор