Світ 19 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Початок битви за західний Мосул, теракт у Сомалі, неіснуючий теракт у Швеції, президентські вибори в Еквадорі, мітинг у Білорусі, протести в Грузії, сутички в центрі Києва та багато іншого.

Африка:

– 34 людини стали жертвами теракту в Сомалі. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі на ринку в Могадішо. Поліція підозрює в скоєному терористичну організацію «Аль-Шабаб». Це перший теракт на території Сомалі з моменту вступу на посаду нового президента країни – Мухаммеда Абдуллахі Мухаммеда.

– 25 людей стали жертвами нападу бойовиків у Демократичній Республіці Конго. Антиурядова група «Май-Май Мазембе» напали на селище, в якому проживали представники етнічної народності хуту.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп повідомив про теракти у Швеції, яких насправді не було. Виступаючи перед своїми прихильниками у штаті Флорида, Трамп розповідав про «жахливу» ситуацію з мігрантами в Європі, навівши приклади терактів останніх років. Серед них була й Швеція. МЗС країни попросив США роз’яснити слова Трампа про теракти у Швеції, оскільки таких не було.

– Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що пропонуватиме розширити санкції проти Ірану за нібито «порушення положень резолюцій Ради Безпеки ООН».

– Ракета-носій «Falcon 9» компанії «SpaceX» успішно вивела на орбіту вантажний корабель «Dragon». Після цього, перша ступінь ракети так само успішно повернулася на Землю.

– В Еквадорі звершилося голосування у першому турі президентських виборів. Перше місце посів колишній віце-президент країни, кандидат від керівної партії «Альянс Країна» Ленін Морено, набравши 38,7% голосів. На другому місці опинився колишній банкір Гільєрмо Лассо, набравши 28,8%. Кандидат від Соціал-християнської партії Сінтія Вітеро, яка отримала третє місце, вже закликала своїх прихильників голосувати у другому турі за Лассо.

Азія:

– Поліція Малайзії повідомила, що розшукує ще чотирьох підозрюваних в убивстві Кім Чон Нама – брата лідера КНДР Кім Чен Ина. Всі підозрювані – вихідці з Північної Кореї. Тим часом, з’явилося відео, на якому видно, як дві жінки вбивають Кім Чон Нама в аеропорту Куала-Лумпура. Південна Корея офіційно звинуватила в убивстві спецслужби КНДР.

– Монголія уклала договір із МВФ про надання їй кредиту на суму в 5,5 млрд. доларів. Це пов’язано із економічною кризою, яка спалахнула в країні у 2016 році через дефіцит бюджету та падіння експортних прибутків. Монголія навіть опинилася на межі дефолту через неможливість виплатити 590 мільйонів доларів боргу. Пакет фінансової стабілізації ситуації погодилися надати Світовий банк, Азійський банк розвитку, Народний банк Китаю, Японія, та Південна Корея.

– В Афганістані ударом американського БПЛА був убитий один з лідерів «Аль-Каїди» Сейфулла Ахтар. Він був головним вербувальником організації в Афганістані. За останній час він зумів завербувати 30 тисяч бойовиків з країн Центральної Азії.

Європа:

– У Білорусі вперше за останні 7 років відбувся масовий антиурядовий протест. Люди вимагали не ухвалювати скандальний закон про «дармоїдство». Відповідно до нього, всі безробітні мають сплачувати в державну казну податок у 200 доларів за те, що не працюють. Люди кажуть – в країні високий рівень безробіття, і платити вони не будуть. Мітинги пройшли у Вітебську, Гомелі, Мінську, Могилеві. Поліція не заважала протестувальникам.

– У Грузії в Тбілісі пройшла акція у підтримку свободи слова. Люди пікетували будівлю Верховного суду. Там саме має вирішитися спір про власність телеканалу «Руставі-2». Суперечка навколо найбільш критичного до влади телеканалу триває вже півтора роки. Опозиція звинувачує владу в намірах захопити контроль над каналом, повернувши його нібито «законному власнику»- бізнесмену Кабіру Халваші.

– У Києві в Україні сталися сутички між мітингувальниками та поліцією поблизу Адміністрації президента. Сотні людей на чолі із нардепами Єгором Соболєвим, Семеном Семенченком та Володимиром Парасюком прийшли на Майдан, а потім під АП, вимагаючи від влади визнати незаконною торгівлю з окупованим Донбасом. Під час сутичок поліція затримала п’ятьох людей, включаючи лідера «Добровольчого батальйону ОУН» Миколу Коханівського. Демонстранти також намагалися встановити намет біля Адміністрації.

– Німеччина повідомила про намір повторити легендарну арктичну подорож норвезького мандрівник та вченого Фрітьофа Нансена. У 2019 році 120-метрове судно «Поларстерн» попрямує убік Північного полюсу. Унікальність подорожі в тому, що корабель буде дрейфувати разом із кригою на воді. Подорож триватиме цілий рік. У проекті братимуть участь вчені з РФ, КНР, Великої Британії та ФРН.

– За останніми соціологічними даними, 65% французів вимагають зняти з президентських перегонів кандидатуру колишнього прем’єра Франсуа Фійона через корупційний скандал, в центрі якого він опинився.
– Колишній прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці покинув посаду лідера керівної Демократичної партії. Тепер політична сила має скликати з’їзд та обрати нового керівника.

Близький Схід:

– Іракська армія розпочала наступальну операцію на західний Мосул. Про це оголосив прем’єр-міністр країни Хайдер Аль-Абаді у терміновому зверненні до народу по ТБ. Це фінальна фаза операції зі звільнення від терористів «Ісламської держави» міста Мосул. Урядові війська розпочали просування убік позицій бойовиків у міжнародному аеропорті з півдня. Вони вже звільнили кілька населених пунктів на півдні та південному сході від Мосула. Американський генерал Стівен Таунсенд заявив, що Мосул буде звільнений до квітня цього року.

– Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що у відносинах між Ізраїлем та США починається «новий день». Також він повідомив, що обидві країни знайшли спільне рішення проблеми стримування Ірану на Близькому Сході.

– За даними ООН, понад 60 тисяч іракців повернулися до місць свого проживання у східному Мосулі. Загалом, внутрішньо переміщеними особами стали 217 тисяч людей.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що створюватиме «зони безпеки» в Сирії, за які заплатять країни Перської Затоки.

– Єменський уряд закликав світ визнати шиїтський хуситський рух «Ансарулла» терористичною організацією. Також президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді звинуватив Іран у підтримці шиїтів, які захопили владу в Сані.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» регіони Тарфа Аль-Шаркийя і Тарфа Аль-Гарбійя на сході провінції Хомс. Тепер урядові сили за 13 км від стародавнього міста Пальміра.

– Понад 250 бойовиків різних ісламістських угруповань загинули внаслідок міжусобних боїв в провінціях Ідліб та Алеппо. Коаліція ісламістів «Тахрір Аль-Шям» атакувала бази коаліції «Армія Ісламу» і терористів «Джунд Аль-Акса» в провінції Ідліб та на півночі провінції Алеппо. Війна між угрупованнями розпочалася в середині січня цього року.


На фото: загони Федеральної поліції Іраку у місті Хаммам Аль-Аліль у південних околицях Мосула

Автор