Світ 16 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Корупція в Південній Кореї, історичне призначення в Єгипті, день без мігрантів у США, подробиці вбивства брата Кім Чен Ина, революційна резолюція Європарламенту, битва за Аль-Баб у Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Сомалі пройшла церемонія інавгурації нового президента Мухаммеда Абдуллахі Мохаммеда.

– В Єгипті вперше в історії країни губернатором провінції стала жінка. Надія Абдо призначена керівником регіону Аль-Бухейра. Її привів до присяги президент країни Абдель-Фаттах Аль-Сісі.

Америка:

– У США пройшла загальнонаціональна акція «День без мігрантів». Весь четвер мігрантів закликали не виходити на вулиці, не йти до школи та не заходити до магазинів та кафе, щоб продемонструвати, наскільки вони є важливою частиною суспільства. В акції взяли участь тисячі людей у Х’юстоні, Бостоні та Нью-Йорку. Через акцію, чимало ресторанів у Вашингтоні та Філадельфії не працювали. До акції приєдналися мережі кафе «Burger King», «Starbucks» та «Taco Bell». Акція була спрямована проти міграційної політики президента США Дональда Трампа.

– Венесуела заборонила трансляцію на своїй території американського телеканалу «CNN».

– Троє людей затримані поліцією у Домініканській республіці за підозрою в убивстві двох журналістів у прямому ефірі напередодні.

– Бізнесмен Ендрю Паздер зняв свою кандидатуру на посаду міністра праці США. Раніше, його номінував президент Дональд Трамп.

– Колишній віце-адмірал Роберт Харуорд відмовився обійняти посаду радника президента з питань національної безпеки. Раніше, йому таке запропонував президент Дональд Трамп.

Азія:

– Понад 400 будинків згоріли у Новій Зеландії внаслідок лісових пожеж. Займання вже досягло міста Крайстчерч. У регіоні Селуїн оголосили надзвичайний стан через пожежі. У гасінні вогню беруть участь 130 пожежників та 14 гелікоптерів.

– Ще двох підозрюваних в убивстві брата лідера КНДР затримали у Малайзії. Ними виявилися громадянка Індонезії та її хлопець. Їх підозрюють в причетності до вбивства в аеропорту Куала-Лумпура Кім Чон Нама – старшого брата північно-корейського лідера Кім Чен Ина. Результати медичної експертизи підтвердили, що Кім Чон Нам був убитий отруйними дротиками. Отрута подіяла протягом 5 секунд. Малайзія вже заявила, що передасть тіло Кім Чон Нама Північній Кореї. Також розвідка Південної Кореї повідомила, що загиблого з 2000 року охороняв Китай.

– Щонайменше 70 людей стали жертвами вибуху в Пакистані. Понад 150 людей зазнали поранень. Смертник підірвав себе у натовпі вірян в одному з найбільш популярних храмів країни – мавзолеї поета та філософа Лали Шахбаза, що у місті Сехван-Шаріф в провінції Сінд. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Військовий уряд Таїланду оголосив, що бере під контроль найбільш популярний храм в Бангкоку. Військові провели там обшуки у справі проти місцевого проповідника Бхра Драмачайо, якого звинувачують у відмиванні коштів. Його прихильники кажуть – ця справа політично мотивована, бо проповідник виступає проти уряду.

– Понад 30 терористів знищені на півдні Пакистану внаслідок масштабної антитерористичної операції в провінції Сінд. Сили безпеки провели серію рейдів проти бойовиків «Ісламської держави» у зв’язку з терактом в суфійській мечеті, який забрав життя понад 70 осіб.

– У Південній Кореї поліція заарештувала віце-президента корпорації «Samsung», одного з найбагатших людей країни Лі Чже Йона за підозрою у корупції та фінансових махінаціях. Слідчі вважають його причетним до корупційного скандалу за участі президента Пак Кин Хе.

Європа:

– Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що Пентагон поки не готовий співпрацювати з Росією у військовій сфері.

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон здійснив свою першу закордонну подорож – на зустріч країн-членів «Великої двадцятки» у Німеччині. Там він провів двосторонню зустріч з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Під час переговорів Тіллерсон закликав РФ виконувати свої зобов’язання в межах Мінських домовленостей по Донбасу.

– Кандидат у президенти Франції, екс-міністр економіки Еммануель Макрон назвав колоніалізм «злочином проти людства». Це викликало бурхливу негативну реакцію серед правих кіл.

– Європарламент ухвалив резолюцію про посилення централізації ЄС та створення єдиної європейської армії. «За» документ проголосували 283 депутати, проти – 269. Ще 83 утрималися. Резолюція була запропонована колишнім прем’єр-міністром Бельгії Гі Верхофстадтом. Вона може розпочати фундаментальні реформи в структурі ЄС.

Близький Схід:

– Щонайменше 48 людей загинули внаслідок теракту в Багдаді в Іраку. Замінований автомобіль вибухнув в окрузі Байя в автопарку. Через вибух злетіли у повітря й інші автомобілі, що стояли поруч. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава». Це вже третій вибух в Іраку за три дні.

– Представник ісламістської коаліції «Армія Ісламу» в Сирії Мухаммед Аллюш очолить делегацію «експертів» від сирійських антиурядових гуп на переговорах в Астані в Казахстані.

– Генштаб Туреччини повідомив, що більша частина сирійського міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо під контролем турецьких військ та їхніх союзників з альянсу «Щит Євфрату». Раніше, Міноборони країни заявляло про перемогу в битві за Аль-Баб. Сирійська армія цю інформацію не підтверджує.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» стратегічну висоту Аль-Хамам на сході провінції Алеппо поблизу міста Дейр-Хафір – останнього бастіону терористів «ІД» в регіоні.

– Сирійські війська з боями увійшли на територію газового родовища «Аль-Джихар» на сході провінції Хомс за 20 км від Пальміри. Також їм вдалося розпочати штурм нафтових родовищ «Аль-Джазаль».


На фото: віце-президент корпорації «Samsung», один з найбагатших бізнесменів Кореї Лі Чже Йон

Автор