Світ 15 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Битва за місто Дераа в Сирії, спір у Нігерії, вбивство журналістів у Домінікані, космічний рекорд в Індії, вбивство у Малайзії, історична угода ЄС-Канада, новий військовий хаб НАТО в Європі та багато іншого.

Африка:

– У Кот д’Івуарі затримали шістьох журналістів за підозрою у «розповсюдженні неправдивої інформації».

– Група правозахисників та активістів у Нігерії надіслали запит до США, вимагаючи повернути їх країні 500 мільйонів доларів. Мова йде про кошти, вкрадені та вивезені в іноземні банки колишнім диктатором Нігерії, генералом Сані Абачою у 1993 році. Після його смерті в 1998 році, його рахунки були заарештовані в межах корупційних справ та повернуті до Нігерії. Втім, США так і не завершили процедуру повернення коштів.

Америка:

– Двоє журналістів були застрелені у прямому ефірі у Домініканській республіці. Озброєні люди вдерлися на радіостанцію «103ФМ» у місті Сан-Педро-де-Макоріс та розстріляли журналістів – ведучого Луїса Мануеля Медіну та продюсера Лео Мартінеса. Поліція затримала трьох людей за підозрою в убивстві.

– Президент США Дональд Трамп звинуватив розвідувальні служби у «зливі» інформації виданням «New York Times» та «The Washington Post». Зокрема, він заявив, що спецслужби, «як цукерки», роздають таємні дані пресі.

– Міноборони Бразилії направило 9 тисяч військових до Ріо-де-Жанейро для забезпечення громадського порядку на час всесвітньо відомого карнавалу, на який мають приїхати до мільйона туристів.

– Президент США Дональд Трамп запропонував посаду радника з питань національної безпеки віце-адміралу у відставці Роберту Харуорду. Він був заступником начальника Центрального командування США у 2011-2013 роках, воював в Афганістані та Іраку.

Азія:

– Індія запустила в космос одразу 104 супутники. Таким чином, вона встановила світовий рекорд за кількістю запущених з однією ракети супутників. Попередній рекорд – 37 супутників – належав Росії. 96 з 104 супутників, які запустила Індія, належать американським компаніям. Запуск здійснили з космічного центру на острові Шріхарікот у Бенгальській затоці.

– П’ятеро людей стали жертвами нападу групи людей з ножами. Інцидент стався у Синцзян-Уйгурському автономному регіоні. Всі троє нападників були застрелені поліцією. Синцзян, де проживає понад 10 мільйонів китайських мусульман-уйгурів, вважається найбільш нестабільним регіоном Китаю. Уйгурські сепаратисти діють на території провінції, намагаючись створити незалежну державу Східний Туркестан.

– У Малайзії поліція затримала підозрювану в убивстві брата лідера КНДР Кім Чен Ина. Нею виявилася 18-річна громадянка В’єтнаму. Її ідентифікували завдяки камері спостереження в аеропорту Куала-Лумпура, де вбили Кім Чон Нама. Напередодні, старший брат лідера КНДР був убитий за допомогою отруйних дротиків в аеропорту малайзійської столиці, звідки він прямував до китайського Макао. Свідки стверджують, що на нього напали дві жінки, які потому втекли з місця події.

– Національна розвідувальна служба Південної Кореї повідомила, що убитий в Малайзії старший брат лідера КНДР Кім Чен Ина у 2012 році просив північно-корейську владу помилувати його родину та дозволити повернутися додому. Колишня дружина убитого Кім Чон Нама живе з донькою в Пекіні в Китаї. Інша дружина та діти – проживають у Макао. Всім їм надана охорона.

Європа:

– Європарламент схвалив Угоду про вільну торгівлю з Канадою, яку підписали ще у жовтні 2016 року. За ратифікацію угоди проголосували 408 депутатів, проти – 254. Ще 33 парламентарі утрималися. Після восьми років переговорів, угода нарешті вступить в силу. Голосування супроводжувалося масовими протестами невдоволених Угодою. Вони стверджують, що договір захищає інтереси великих корпорацій і його ратифікація призведе до зниження стандартів якості продукції. Натомість, прихильники Угоди кажуть – завдяки Угоді товарооборот між Канадою та ЄС зросте на 20%.

– П’ятий за тиждень губернатор в Росії подав у відставку. Цього разу – губернатор Карелії Олександр Худілайнен. Його замінили на московського чиновника – голову Федеральної служби судових приставів Артура Парфенчікова. За трохи більше ніж тиждень п’ять губернаторів були замінені російською владою на людей з Москви.

– Пентагон США анонсував двосторонню зустріч начальників Генеральних штабів США Джозефа Данфорда та РФ Валерія Герасимова у Баку в Азербайджані 16 лютого. Це перша така зустріч високого рівня за останні 3 роки.

– Колишній депутат Держдуми РФ Денис Вороненков оголошений у федеральний розшук в Росії у справі про шахрайство. Вороненков напередодні втік з Росії до України, де тримав громадянство. Зараз він проходить як свідок у справі проти екс-президента України Віктора Януковича. Разом із ним переїхала його дружина – екс-депутат Держдуми РФ Марія Максакова.

– НАТО ухвалила рішення створити військовий хаб у Неаполі для реагування на загрози з півдня. Таке рішення схвалили під час зустрічі міністрів-оборони країн Альянсу в Брюсселі. У хабі працюватимуть 100 людей. Це буде координаційний центр для обміну та аналізу інформацією.

Близький Схід:

– Сполучені штати заявили, що не відтепер не наполягатимуть на реалізації політики «двох держав» щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту на Близькому Сході. У відповідь, ООН розкритикували такий підхід, та заявили – США та Ізраїль обидва підписали резолюцію, яка визначає принцип «двох держав для двох народів» єдиним для досягнення миру між палестинцями та ізраїльтянами.

– Палестина засудила привітання прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей із 100-ю річницею проголошення «декларації Бальфура» та розкритикувала її рішення запросити на святкування ювілею прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху. «Декларація Бальфура» – це документ, який ухвалив британський уряд у 1915 році. Він нібито створював «національний дім» для ізраїльтян на палестинських землях. Пізніше, саме на цю декларацію посилалися ізраїльтяни у своїй боротьбі за створення держави.

– Понад 250 терористів коаліції «Тахрір Аль-Шям» знищені у боях з сирійськими військами у південному місті Дераа. Напередодні, джихадисти захопили частину кварталу Аль-Маншійя під час потужного наступу. Сирійська армія зуміла відбити частину позицій. Через бойові дії Йорданія закрила свій кордон з Сирією та відмовилася пускати на свою територію поранених бойовиків.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» селища Расм Аль-Кабір, Расм Аль-Кама та Аль-Шувайлех на сході провінції Алеппо. Урядові сили вийшли на відстань прямого удару від стратегічного міста Дейр-Хафір – останньої фортеці сил «ІД» в провінції Алеппо.


На фото: група бойовиків коаліції «Тахрір Аль-Шям» на чолі з терористичною організацією «Фронт Аль-Нусра» у передмісті Дераа на півдні Сирії

Автор