Світ 12 лютого. Результати дня:

Iliya Kousa

Новий президент Німеччини, США та корупція в Перу, справа «офшорів» у Панамі, президентські вибори в Туркменістані, запуск балістичної ракети КНДР, референдум на Фарерах, бої в Сирії та багато іншого.

Америка:

– Сполучені штати повідомили, що не будуть перешкоджати виїзду екс-президента Перу Алехандро Толедо, якого розшукують за корупцію, до Ізраїлю, де він сподівається отримати політичний притулок. Нині, Толедо перебуває у Сан-Франциско. Напередодні, суд Ліми в Перу видав ордер на арешт екс-глави держави та попросив країни світу сприяти його арешту. Толедо підозрюють у корупції та відмиванні коштів. Слідчі вважають, що він отримав хабар від бразильської будівельної корпорації «Odebrecht» в обмін на вигідний контракт.

– У Панамі суд заарештував засновників юридичної компанії «Mossack Fonseca», яка відома тим, що опинилася у центрі «офшорного скандалу» в 2016 році. Рамон Фонсека та Юрген Моссак підозрюються в хабарництві. Слідчі вважають, що вони сприяли незаконній діяльності бразильської будівельної корпорації «Odebrecht», яка роздавала хабарі в Латинській Америці в обмін на вигідні контракти. Обидва підозрювані – також проходять у справі про «офшорний скандал», але нещодавно, суд призупинив розслідування.

Азія: 

– У Туркменістані – пройшло голосування на президентських виборах. У них беруть участь дев’ять кандидатів, включаючи чинного президента країни Гурбангули Бердимухаммедова. Власне, він і є основним фаворитом перегонів. За виборами наглядають спостерігачі від ОБСЄ, ООН, ШОС та Організації ісламської співпраці. Нещодавно, президент схвалив поправки до Конституції, які скасували 70-річний віковий ценз та подовжила термін президентства з 5 до 7 років. Бердимухаммедов став главою державою у 2006 році після раптової смерті екс-президента Сапармурата Ніязова.

– КНДР здійснила перший в цьому році запуск балістичної ракети. Вона пролетіла 350 км та впала в Японське море. У зв’язку з запуском, Японія скликала Раду національної безпеки. Прем`єр-міністр країни Сіндзо Абе засудив дії Північної Кореї та заявив, що Токіо буде змушений відреагувати. Аналогічну заяву оприлюднив і Державний департамент США. Південна Корея засудила запуск та застерегла КНДР від подальших «провокацій». А Міністерство оборони в Сеулі анонсувало посилення санкцій. Це перший запуск балістичної ракети за президентства Дональда Трампа у США.

– Щонайменше 10 бойовиків терористичного руху «Талібан» ліквідовані на півночі Афганістану внаслідок антитерористичної операції сил безпеки в районі Джарм.

Європа: 

– Швейцарці ухвалили рішення про спрощення процедури надання громадянства мігрантам третього покоління. Таке рішення схвалили на референдумі. Люди погодилися, що мігранти, чиї дідусі та бабусі приїхали до Швейцарії і залишилися тут, мають отримати громадянство за спрощеною процедурою.

– Новим президентом Німеччини став екс-міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він отримав 931 голос депутатів Федеральних зборів з 631 необхідних. Штайнмаєра висунув альянс Соціал-демократичної партії Німеччини та Християнсько-демократичного союзу канцлера Ангели Меркель. Він замінить на цій посаді правозахисника та пастора Йоахіма Гаука.

– Аеропорт Гамбурга в Німеччині закрили через півсотні постраждалих невідомою речовиною. За даними адміністрації, невідомий хімікат поширився системою кондиціонування. Через це людям стало погано та їх евакуювали, а аеропорт – тимчасово закрили.

– Фарерські острови, які є автономним регіоном Данії, оголосили про проведення у 2018 році референдуму, який має дати їх автономії право на самовизначення. На островах живуть 48 тисяч людей. Вони розташовані між Ісландією та Норвегією в Атлантичному океані. Фарери перебувають в автономному статусі в Данії з 1948 року. Копенгаген контролює усе, окрім міжнародних справ та оборони островів.

– У Великій Британії у Лондоні група злочинців викрала понад 160 книг зі сховища аеропорту «Хітроу». Серед вкрадених речей – книги М. Коперника, Л. да Вінчі та Галілео Галілея, датовані XV та XVI століттям. Загальна сума вкраденого – понад 11 мільйонів фунтів.

Близький Схід: 

– Щонайменше 20 бойовиків антиурядових угруповань в Сирії були вбиті внаслідок невдалого наступу на позиції сирійських військ у південній провінції Дераа. Спробу штурмувати квартал Аль-Маншійя здійснили ісламісти коаліції «Південного фронту» та терористичної коаліції «Тахрір Аш-Шям». Сирійська армія відбила наступ, але просунутися вглиб внаслідок контрнаступу – не змогла.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» селища Аль-Мансура та Хирбет Аль-Джахіш на сході провінції Алеппо на північному сході від аеропорту «Кувейрас». Урядові сили, користуючись боями між турецькою армією та бойовиками «Ісламської держави» в місті Аль-Баб, розпочала наступ на населені пункти, підконтрольні джихадистам на плато Аль-Баб східніше Алеппо.

Автор