Світ 6 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Легалізація єврейських поселень на Західному березі, переговори у ДРК, протести в Японії, демонстрації в Румунії, фаворит президентських перегонів у Франції, сапфіровий ювілей британської королеви, розслідування правозахисників у Сирії та багато іншого.

Африка: 

– Мирні переговори між опозицією та владою у Демократичній Республіці Конго відновляться наступного тижня. Напередодні, вони опинилися під загрозою зриву через смерть єдиного опозиційного лідера Етьєна Тсишекеда. Конфлікт між владою та опозицією спалахнув у 2016 році, коли ЦВК вчергове оголосила про перенесення президентських виборів з 2016 на 2018 рік. Це викликало хвилю обурення у місцевих мешканців. У сутичках між протестувальниками та поліцією в Кіншасі загинули кілька сотень людей.

Америка: 

– Президент США Дональд Трамп виступив за підтримку НАТО. Втім, закликав країни-члени Альянсу пам’ятати про «фінансовий внесок», який вони мають сплачувати в організацію. Під час передвиборної кампанії, Трамп стверджував, що НАТО є застарілою організацією, яка втратила свою роль у світі.

– Новий держсекретар США Рекс Тіллерсон повідомив, що має намір розпочати радикальне реформування роботи Державного департаменту США. Першим кроком стане «ліквідація зливів інформації».

– Президент США Дональд Трамп доручив віце-президенту Майклу Пенсу очолити комісію з розслідування порушень під час президентських виборів у листопаді 2016 року.

– Мексиканський суд ухвалив рішення видати американській владі одного з найбільших наркобаронів регіону – Марко Тревіньо. Він є одним з лідерів наркокартелю «Golfo». Його затримала мексиканська армія у 2013 році. У США за нього пропонували 5 мільйонів доларів. Він підозрюється у контрабанді кокаїну та марихуани до США.

– Прокуратура Перу підозрює екс-президента Алехандро Толедо в отриманні хабарів від державної нафтової компанії Бразилії «Petrobras». Він спростовує звинувачення.

Азія: 

– В Японії сотні демонстрантів пікетували американську військову базу на Окінаві. Люди вимагали виведення американських військ з острова. Також частина мітингувальників прийшла на місце, куди мали перенести базу. Поліції довелося розганяти протест, щоб там розпочали будівельні роботи. Військова присутність США на Окінаві – предмет давньої суперечки між місцевою владою, США та центральним урядом. Губернатор Окінави кілька разів подавав позов до суду з вимогою закрити американську базу. Натомість, суд та офіційний Токіо вирішив її перенести в інше місце – на острів Хеноко. Втім, мешканці Японії все одно невдоволені. Кажуть – присутність американців є небажаною та неактуальною.

– Кількість людей, затриманих за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави» в Туреччині, сягнула 760 осіб. Арешти пройшли у 19 провінціях країни.

Європа: 

– У Румунії тривають масштабні акції протесту в центрі Бухареста. Люди розгорнули намети перед будівлею парламенту. Вимагають відставки уряду. Напередодні, Кабмін під тиском демонстрантів відкликав скандальні поправки до кримінального кодексу. Вони передбачали амністію для усіх засуджених за корупцію та хабарництво, якщо шкода від цього не перевищувала 44 тисячі євро. Це й викликало масові антиурядові виступи. Попри те, що закон скасували – люди не мають наміру покидати центральні вулиці столиці, допоки уряд не складе повноваження.

– Незалежний кандидат у президенти Франції, екс-міністр економіки Еммануель Макрон є лідером передвиборних перегонів. Про це свідчать результати соціологічного опитування «Opinionway». Згідно цих даних, якби зараз був другий тур виборів, Макрон переміг би свою суперницю Марін Ле Пен, отримавши 65% голосів. Вона б програла із результатом 35%. Ще 20% виборців віддали б свої голоси за кандидата від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійона. Останнім часом, його рейтинг різко впав через корупційний скандал, в центрі якого він опинився.

– Кандидат у президенти Франції від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон офіційно вибачився за корупційний скандал, в центрі якого опинилася його дружина Пенелопа. Втім, виходити з президентських перегонів він відмовився.

– Соціал-демократична партія Німеччини випереджає за популярністю консерваторів канцлера Ангели Меркель. Про це свідчать результати соціологічних опитувань агентства «INSA». Втім, розрив невеликий. Соціал-демократи отримують 31% голосів, а консерватори – 30%. Натомість, ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» має 12% голосів виборців. Кандидатом на посаду канцлера ФРН від СДПН є екс-президент Європарламенту Мартін Шульц. Ангела Меркель висувається від коаліції ХСС\ХДС. Вибори до Бундестагу мають відбутися у вересні 2017 року.

– Спікер Палати громад Великої Британії Джон Беркоу виступив проти виступу президента США Дональда Трампа в парламенті в рамках його офіційного візиту. Основна причина – «расизм, сексизм та нетерпимість» американського лідера.

– Губернатор Бурятії в РФ В’ячеслав Наговіцин подав у відставку. Термін його повноважень завершується у травні, але він їх склав достроково. Днем раніше, так само пішов з посади губернатор Пермського краю Віктор Басаргін. За даними російських ЗМІ, очікують ще низку відставко губернаторів. Це пов’язано із посиленням влади Кремля на місцях та намаганнями покращити імідж президента перед виборами.

– Королева Великої Британії Єлизавета II відзначила 65 років свого правління – так званий «сапфіровий ювілей». Єлизавета стала королевою у 1952 році після смерті її батька – короля Георга VI. В честь ювілею, у лондонському Грін-парку Королівська артилерія дала 41 гарматний постріл. А монетний двір Лондона випустив чотири колекційні монети із зображенням королеви. У 2022 році очікують відзначення «платинового ювілею» на 70-річчя правління Єлизавети.

– В Іспанії розпочався суд над колишнім головою регіонального парламенту Каталонії Артуром Масом. Його звинувачують у зловживанні владою. Мова йде про незаконну організацію референдуму про незалежність Каталонії у 2014 році. Тоді, Артур Мас запустив онлайн-голосування з цього питання. 2,3 мільйони людей тоді висловили свою думку з приводу перспектив незалежності регіону. 80% з них проголосували за вихід зі складу Іспанії.

– У Латвії розпочався демонтаж останньої радянської бази ядерних ракет «Двіна Р-12». Вона розташована неподалік міста Гулбене та складається з 4 шахт. На демонтаж 10-поверхового бункеру піде півроку – стверджує місцева влада.

Близький Схід:

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» опублікувала звіт, в якому стверджує, що сирійська влада причетна до вбивства близько 12 тисяч людей. За словами правозахисників, їх стратили без суду та слідства у військовій в’язниці Седная під Дамаском у період з 2011 по 2015 роки. Своє розслідування організація базує на свідченнях 84 людей. Серед них – колишні працівники в’язниці, опозиційні активісти та їхні родичі.

– Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав посилити санкції проти Ірану через «ядерну загрозу». Основний привід – випробування Іраном балістичних ракет середньої дальності, що були проведені нещодавно.

– Ізраїльський парламент ухвалив рішення, яке легалізує близько 4 тисяч незаконних єврейських поселень на окупованих палестинських територіях на Західному березі р. Йордан. «За» спірний законопроект проголосували 60 депутатів, «проти» – 52. Генпрокурор Ізраїлю Авіхай Мандельбіт назвав закон «неконституційним» та заявив, що не захищатиме його у Верховному суді. Натомість, на захист закону виступив міністр юстиції Офір Акуніс. Палестинці засудили закон.

– Представники курдів з арабсько-курдського альянсу «Сирійські демократичні сили» не увійдуть до складу делегації опозиційних сил на переговорах по Сирії в Женеві, які мають відбутися невдовзі. За словами керівництва угруповання, цю ідею блокують Саудівська Аравія і Туреччина, які формують делегацію, що буде представляти їхні інтереси.

– Іран розпочав серійне виробництво ракет «Фаджр-5» та ПЗРК «Місаг-3». Завершення цих проектів планується до річниці ісламської революції 1979 року. Ракети та ПЗРК є новим видом озброєння, створеного виключно в Ірані на базі власних технологій за підтримки Китаю та РФ.


На фото: єврейські поселення на Західному березі р. Йордан, 5 лютого 2017 року

Автор