Світ 4 лютого. Результати дня

Iliya Kousa
Нова фаза битви за Ракку в Сирії, боротьба за мігрантів у США, скасування багаторічних санкцій по Афганістану, чистка польових командирів терористів на Донбасі, протести у Румунії та багато іншого.
Америка:
– Федеральний суд Сіетла у штаті Вашингтон призупинив дію указу президента США Дональда Трампа щодо мігрантів. Дія указу призупинена на усій території країни, поки не буде розглянутий позов міської прокуратури. Міністерство юстиції США вже заявило, що оскаржить рішення судді. Водночас, у зв’язку з призупиненням дії указу, американська митно-прикордонна служба дозволила видавати візи громадянам семи мусульманських країн, які підпадали під дію указу Трампа.
– У Бразилії померла колишня перша леді країни, дружина екс-президента Луїса Ігнасіу Лули да Сільви – Маріза Летісія. Їй було 67 років. Напередодні, їй діагностували смерть мозку. А сьогодні – відключили від апаратів штучного дихання. 24 січня Летісія перенесла інсульт. Президент Бразилії Мішель Темер оголосив загальнонаціональний траур. Сам екс-президент да Сільва звинуватив у смерті дружини його політичних опонентів, які нібито «необґрунтовано переслідують його родину».
– Суд в Аргентині викликав на допит у справі про корупцію екс-президента країни Крістіну Фернандес де Кіршнер та її дітей – Максімо Кіршнера та Флоренсію Кіршнер. Загалом, у справі проходить 21 людина.
– Мільярдер Вінсент Віола відмовився обіймати посаду міністра армії США. На неї його номінував президент США Дональд Трамп. Причина відмови – потенційний конфлікт інтересів.
Азія:
– Рада Безпеки ООН скасувала санкції проти лідера опозиційної «Ісламської партії Афганістану» Гульбеддіна Хекматіяра. Відповідне прохання про виключення партії зі списку пов’язаних із тероризмом надіслав до РБ ООН уряд Афганістану в рамках укладеної з бойовиками угоди про мир у кінці вересня 2016 року. Угода передбачає надання амністії Хекматіяру в обмін на підтримку його партією нової афганської Конституції та розпуск бойового крила організації. Антиурядове угруповання «Хізб-е-Ісламі» є другим за величиною після «Талібану» угрупованням в Афганістані. Хекматіяр був прем’єр-міністром країни у 1990-х роках, але був змушений тікати від влади талібів у 1996 році. У 2003 році США включили його у список глобальних терористів. Місце перебування лідера партії й досі невідоме. Щоправда, тепер – він може повернутися до Афганістану.
Європа:
– У Росії в Москві помер актор Георгій Тараторкін. Йому було 73 роки. Широкому загалові він відомий своєю роллю Родіона Раскольнікова у кінострічці «Злочин і кара» 1969 року.
– Французька прокуратура повідомила, що чоловік, який напередодні напав із ножем на військових поблизу Лувра в Парижі – громадянин Єгипту. За даними слідчих, він прибув до Франції з ОАЕ місяць тому. Його підстрелили поліцейські, коли той напав на них в центрі столиці. Паспорта у єгиптянина з собою не було.
– У Луганську на сході України вбили одного з лідерів терористів «ЛНР», начальника «Народної міліції ЛНР» Олега Анащенка. Його автомобіль підірвали в центрі міста. Бойовики звинуватили у цьому українські спецслужби.
– Кандидат у президенти Франції від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон заявив, що не буде відмовлятися від президентських перегонів, попри корупційний скандал, в центрі якого він опинився.
– Близько 50 тисяч людей пікетували будівлю парламенту Румунії в Бухаресті. Люди вимагали скасувати скандальний закон про амністію корупціонерам. Поправки до кримінального кодексу передбачають оголошення амністії усім засудженим за корупцію та хабарництво, якщо збитки державі від їхньої діяльності не перевищують 44 тисячі євро. Прихильники ініціативи уряду кажуть – це дозволить розв’язати проблему переповненості в’язниць. Натомість, опозиція стверджує – це фактична легалізація корупції та вона нівелює всі здобутки багаторічної кампанії з боротьби з корупцією.
– Кілька тисяч людей вийшли на акції протесту у Великій Британії проти візиту президента США Дональда Трампа. Учасники демонстрації вимагають скасувати візит американського лідера та критикують його політику щодо мігрантів. Демонстранти влаштували ходу від посольства США в Лондоні до резиденції прем’єр-міністра Терези Мей на Даунінг-Стріт.
– Президент Молдови Ігор Додон виступив за надання Придністров’ю особливого статусу в складі Молдови. Про це він заявив за підсумками переговорів з міністром закордонних справ Австрії в Кишиневі. За його словами, це має завершити процес реінтеграції Придністров’я та Молдови.
Близький Схід:
– Іракська армія оголосила нову наступальну операцію західніше Мосула. Вони планують звільнити від терористів «Ісламської держави» трасу, яка з’єднує місто Таль Афар та іраксько-сирійський кордон.
– Пентагон США повідомив, що під контролем бойовиків «Ісламської держави» лишаються п’ять ключових міст – їхніх основних «фортець» та бастіонів впливу в регіоні. Це іракське місто Мосул та сирійські міста Ракка, Пальміра, Дейр-аз-Зор та Аль-Баб.
– Міністр оборони США Джеймс Меттіс назвав Іран «головним спонсором тероризму в світі». Між тим, він заявив, що не бачить необхідності збільшувати американську військову присутність в регіоні через загрози з боку Тегерана.
– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили» розпочали третю фазу наступальної операції на Ракку – де-факто «столицю» терористів «Ісламської держави». Їх основна задача – повне оточення міста та захоплення його східних околиць.
– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» місто Аран на сході провінції Алеппо поблизу міста Аль-Баб. Бій за нього тривав два дні. Це – одне з найбільших укріплених міст бойовиків у провінції. Тепер сирійські війська від міста Аль-Баб відділяють лише три населені пункти – Бірат Аль-Баб, Тадеф та Абу Тальталь.

Автор