Світ 3 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Пустельні бої біля Пальміри в Сирії, смерть лідера опозиції у ДРК, перестановки в КНДР, рекордна прес-конференція президента Білорусі, нові санкції проти Ірану, випад Трампа проти Ізраїлю та багато іншого.

Африка:

– Багаторічний президент Анголи Жозе Едуарду душ Сантуш заявив, що не балотуватиметься цього року в президенти країни, але збереже контроль над партією. Сантуш керує Анголою вже 38 років поспіль. Ще минулого року він заявляв, що не претендуватиме на наступний термін через стан здоров’я та стомленість.

– У Демократичній республіці Конго помер лідер опозиції, ветеран політики країни Етьєн Тшисекед. Він був єдиним лідером опозиційних сил країни. Йому було 84 роки. За свої мудрі висловлювання та виважені рішення його прозвали «Сфінкс». Саме він мав очолити перехідну раду після відставки президента Джозефа Кабіли відповідно до мирної угоди між опозицією та владою від 31 грудня 2016 року.

Америка:

– Засновник інтернет-ресурсу з виклику таксі «Uber» Тревіс Каланік покинув економічну раду при президенті США. Своє рішення Каланік пояснив «неадекватною» міграційною політикою глави держави. Через запровадження обмежень проти мігрантів, чимало співробітників компанії залишилися без роботи. Економічна рада при президенті – це дорадча рада, в яку входять представники великих корпорацій США.

– Один з найбільших ритейлерів одягу та ювелірних прикрас у США, компанія «Nordstrom» – офіційно відмовилася від співпраці з Іванкою Трамп – донькою президента США, та продавати їй товари для її гардеробу. Офіційна причина відмови – «зниження попиту на марку». Останнім часом, компанія неодноразово закликала бойкотувати товари, пов’язані з Дональдом Трампом. Іванка Трамп має вирішальний вплив на бізнес її батька. За деякими даними, вона бере участь в підписанні усіх великих угод.

Азія:

– Міністр державної безпеки Північної Кореї Кім Вон Хон – відсторонений від посади та затриманий за підозрою у корупції та зловживанні владою. Він вважається представником найближчого кола оточення лідера КНДР Кім Чен Ина. Його також вважають ініціатором арешту та страти дядька північно-корейського лідера Чан Сон Тхека, якого в грудні 2013 року розстріляли за вироком суду.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте оголосив про завершення 6-місячного перемир’я з бойовиками антиурядового ліворадикального угруповання «Нова народна армія». У перші ж години шестеро військових загинули у нових сутичках між військами та марксистськими радикалами. Дутерте оголосив мобілізацію та заявив, що буде битися з «ворогом, який має здатися».

Європа:

– Сполучені штати звинуватили Росію в провокуванні ескалації на сході України у зв’язку з ситуацією в Авдіївці Донецької області. Про це заявила нова постійна представниця США в ООН Ніккі Хейлі під час засідання Ради Безпеки ООН. Також вона зазначила – санкції з РФ знімуть лише за умови повернення Україні Криму.

– Французький військовий відкрив вогонь по чоловіку з мачете біля Лувра в Парижі. Чоловік встиг поранити поліцейського. Лувр та найближчі станції метро – закрили. Підозрюваного затримали. За деякими даними, він планував здійснити теракт на території музею.

– Президент Білорусі Олександр Лукашенко встановив новий рекорд за тривалістю прес-конференції – вона в нього тривала 7 годин та 21 хвилину. Понад 50 журналістів були запрошені на «Велику розмову з президентом». Під час прес-конференції, Лукашенко звинуватив Росію у порушенні положень міжнародних угод через запровадження прикордонних зон та заявив, що не підписав митний кодекс «Євразійського економічного союзу» через «великі недоліки в ньому».

Близький Схід:

– США запровадили нові санкції у зв’язку з нещодавніми випробуваннями Іраном нових балістичних ракет. Санкції запроваджені проти 13 осіб та 12 компаній в Ірані. Офіційний Тегеран відкинув звинувачення у тому, що ці випробування якимось чином порушували ядерну угоду від 2015 року. Також МЗС країни заявило, що не буде поступатися «безглуздим» американським погрозам від «нетямущої людини». Так вони відповіли на заяву президента США Дональда Трампа у його «Твіттері», в якій він заявив, що «Іран грає з вогнем».

– Сирійське місто Ракка повністю відрізали від водопостачання. За повідомленням місцевих ЗМІ, труби, якими постачалася вода – перебиті повітряними ударами сил Міжнародної коаліції. Ракка – де-факто «столиця» терористів «Ісламської держави» в Сирії.

– Адміністрація Дональда Трампа у США закликала Ізраїль припинити будівництво понад 5 тисяч нових поселень на окупованих палестинських територіях. За свідченнями представників Білого Дому, Дональд Трамп назвав безпрецедентне за останні роки будівництво нових поселень – «одностороннім» і «таким, що підриває зусилля з побудови миру на Близькому Сході».

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» газове родовище «Аль-Хайян» на сході провінції Хомс та вже розпочали наступ убік родовища «Аль-Махр». Урядові війська – за 30 кілометрів від Пальміри. Їх головне завдання – захоплення родовищ «Аль-Махр», «Аль-Джихар», «Аль-Шаер» та самого міста Пальміра з околицями.


На фото: елітні підрозділи «Пустельних яструбів» на пальмірському фронті на сході провінції Хомс неподалік родовища «Аль-Хайян»