Світ 26 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Конфлікт між прес-секретарем Трампа і морозивом, арешт колишнього глави МВС Гамбії, справа «Petrobras» у Бразилії, США vs Мексика, перший позов проти Дутерте на Філіппінах, новий президент Австрії, нова Конституція для Сирії та багато іншого.

Африка:

– Адвокати, які представляють близько 40 тисяч громадян Нігерії, подали апеляцію на рішення суду Лондона, який визнав нафтову компанію «Shell» невинною у справі про забруднення довкілля в Нігерії.

– Новий президент Гамбії Адама Берроу прибув до столиці країни з Сенегалу, де він перебував, поки тривали переговори про передачу влади від його попередника – Яйя Джамме.

– Колишній міністр внутрішніх справ Гамбії Усман Сонко затриманий правоохоронцями у Швейцарії. Там він просив політичного притулку. Його розшукують за підозрою у порушенні прав людини, коли він перебував на своїй посаді. Раніше, гамбієць подавав заявку на притулок до Швеції, однак йому відмовили. Сонко подав у відставку з посади глави МВС Гамбії кінці 2016 року, коли спалахнула криза навколо президента Яйя Джамме.

Америка:

– Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто вкотре заявив, що не платитиме за будівництво стіни на мексикансько-американському кордоні. Напередодні, указ про початок будівництва підписав президент США Дональд Трамп. Він заявив, що Мексика все одно змушена буде заплатити. Через цей спір, президент Мексики скасував свій візит до США 29 січня.

– Колишня держсекретар США Меделін Олбрайт заявила, що зареєструється як мусульманка, якщо президент США Дональд Трамп дійсно підпише указ про створення спеціальної бази даних всіх мусульман США, яких можуть депортувати.

– Близько 40 людей померли від «жовтої лихоманки» у Бразилії. Уряд замовив вакцин на суму в 11,5 мільйонів доларів для протидії спалаху захворювання.

– Група американських програмістів запустила в Інтернеті онлайн-сервіс, який дозволяє замовляти доставку морозива «Dippin` Dots» прес-секретарю президента США Дональда Трампа – Шону Спайсеру. Останній вже кілька років з невідомих нікому причин скаржиться на це морозиво. Це почалося ще у 2010 році, коли Спайсер у своєму «Твіттері» написав, що «Dippin` Dots – НЕ морозиво майбутнього». Причин конфлікту не бачать і в самій компанії, яка робить морозиво.

– Американського актора, зірку кіносаги «Трансформери» Шайю Лабаф затримала поліція у Вашингтоні на протесті проти президента США Дональда Трампа. Актор був серед демонстрантів та побився з одним чоловіком.

– Іранська акторка Таране Алідусті відмовилася їхати на церемонію вручення кінопремії «Оскар» до США через оголошені президентом Дональдом Трампом наміри заборонити в’їзд мусульманам. Алідусті була номінована на премію «Оскар» за роль у фільмі «Коммівояжер» режисера Асгара Фархаді.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що має намір запровадити тимчасову заборону на в’їзд до країни всім мусульманам – громадянам Сирії, Ємену, Іраку, Ірану, Лівії, Судану, Сомалі, Лівану та іншим. Втім, виняток становлять Саудівська Аравія, Кувейт, ОАЕ, Катар, Оман та Бахрейн – громадянам цих країн в’їзд заборонений не буде.

– Бразилія видала ордер на арешт одного з найбільших бізнесменів країни – Ейке Батісти, та просить «Інтерпол» оголосити його в міжнародний розшук. За даними поліції, Батіста втік з країни та прибув до Нью-Йорка 24 січня. Його підозрюють у корупції та відмиванні коштів у справі «Petrobras». Зокрема, вони вважають, що він дав хабара в розмірі 16,5 мільйонів доларів колишньому губернатору штату Ріо-де-Жанейро Серджиу Кабралу. Батіста – один з найбагатших людей планети за версією журналу «Forbes».

Азія:

– У Філіппінах родичі загиблих внаслідок кампанії боротьби з наркоманією президента Родріго Дутерте подали проти нього перший позов до суду, вимагаючи компенсації та розслідування протиправних позасудових вбивств поліцейськими ймовірних наркоманів та дилерів. Відповідну практику запровадив Дутерте влітку 2016 року.

Європа:

– Верховний суд Греції в Афінах заборонити видавати Туреччині вісьмох її військовослужбовців, які втекли – Анкари у липні 2016 року після невдалої спроби військового перевороту. Там їх звинувачують в причетності до організації заколоту. Самі військові кажуть – втекли через політичні переслідування та репресії влади.

– Соціал-демократична партія Німеччини підтримала кандидатуру екс-президента Європарламенту Мартіна Шульца на посаду канцлера ФРН на виборах 2017 року.

– Рівень безробіття в Іспанії впав до 7-річого мінімуму у 18,6%. Протягом 2016 року він знизився на 2,3%. Нині, в країні понад 4 мільйони людей досі не мають роботи. Безробіття стало однією з головних проблем для іспанської економіки та одним з факторів кризи.

– Кандидат у президенти Франції від правої партії «Республіканці», екс-прем’єр-міністр Франсуа Фійон заявив, що подасть усі документи про доходи своєї дружини Пенелопи, яку звинуватили у корупції, коли вона була помічником депутата парламенту в 1998-2002 роках. Прокуратура розслідує цю справу.

– Незалежний кандидат, колишній лідер «зелених» Александр Ван Дер Беллен склав присягу президента Австрії у Відні та офіційно приступив до виконання своїх повноважень. Він переміг на президентських виборах 4 грудня, обійшовши свого суперника – кандидата від ультраправої «Партії свободи» Норберта Хофера.

– 14 людей затримані поліцією в Австрії у містах Відень та Грац за підозрою у тероризмі. Серед них – громадяни Балканських країн та Сирії. Поліція вважає, що вони причетні до терористів «Ісламської держави».

Близький Схід:

– Росія запропонувала власний проект нової Конституції Сирії. Відповідно до нових поправок, які пропонується ухвалити – «Сирійська арабська республіка» перейменовується на «Сирійську республіку». Також Росія запросила на переговори в Москву 27 січня представників сирійських курдів з «Демократичного союзу».

– Президент США Дональд Трамп запропонував створювати в Сирії «безпечні зони» для цивільних. Що це означає на практиці – достеменно невідомо. За попередньою інформацією, такі зони будуть слугувати як тимчасові притулки для біженців.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» стратегічне місто Аль-Мадіюна на сході провінції Алеппо. Це вже 21-й населений пункт, який звільняють урядові війська внаслідок наступальної операції, яка розпочалася тиждень тому.

– Шість сирійських ісламістських угруповань – «Левантійський фронт», «Армія моджахедів», «Сукур Аль-Шям», «Фастаким», «Революційний фронт» та «Армія Ісламу» – оголосили про об’єднання з ісламістським рухом «Ахрар Аль-Шям» для посилення боротьби з терористами «Фронту Аль-Нусра» за вплив на владу в провінціях Ідліб та Алеппо. Там вже тиждень триває «громадянська війна джихадистів».


На фото: прес-секретар Дональда Трампа – Шон Спайсер на брифінгу в Білому Домі 25 січня 2017 року

Автор