Світ 21 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Перші укази Дональда Трампа у США, авіаудар у Нігерії, «Марш жінок» у світі, теракт у Пакистані, конференція правих сил у Німеччині, теракт в Йорданії, наступ курдів на Ракку та багато іншого.

Африка:

– Кількість жертв авіаударів нігерійських ВПС по табору біженців у Нігерії зросла до 230 осіб. Помилковий повітряний удар був завданий 17 січня у місті Ренн поблизу кордону з Камеруном. Там тривала антитерористична операція проти бойовиків «Боко Харам». За повідомленням Міноборони країни, літаки зробили помилку в наведенні ракет на цілі.

– Екс-президент Гамбії Яйя Джамме покинув країну після передачі влади. За повідомленням місцевих джерел, його літак вилетів у невідомому напрямку. За деякою інформацією, він вирушив до Гвінеї, де йому надали політичного притулку згідно із домовленостями між ним та новим президентом Адама Берроу і силами коаліції, які за ним стоять. Джамме до літака супроводжували його дружина та президент Гвінеї Альфа Конде, який виступав посередником на перемовах. Сотні людей проводжали гамбійського лідера та плакали. Водночас, частина населення святкувала поразку Джамме на вулицях Банджула.

Америка:

– Сенат США затвердив генерала Джона Келлі на посаді нового міністра національної безпеки. Келлі є кадровим військовим. Він прослужив в армії 40 років і був начальником Південного командування ЗС США. Він відомий своєю радикальною позицією проти закриття спеціальної в’язниці в Гуантанамо на Кубі. Її управління входило в юрисдикцію Південного командування, яке очолював Келлі. Він також висловлювався проти скасування обмежень на проходження жінками військової служби.

– У Вашингтоні у США відбувся багатотисячний «Марш жінок» – акція протесту проти президента Дональда Трампа та його сексистських висловлювань і ставлення до жінок. Марш очолила представники інтелігенції та відомі митці – режисер Майкл Мур, актори Джуліанна Мур, Роберт де Ніро, Марк Руффало, Алек Болдуїн, Емі Шумер, Патрісія Аркетт, Скарлетт Йохансон, співачки Кеті Перрі та Мадонна. Також в ході брав участь колишній держсекретар США Джон Керрі. Загалом, таких маршів по всьому світу було заплановано 673.

– У свій перший день в якості президента США, Дональд Трамп підписав низку указів. Зокрема, він призупинив виконання окремих положень закону з охорони здоров’я «Obamacare» та скасує його, як тільки його команда підготує новий законопроект. Нині, цим законом користуються 91% американців. Система «Obamacare», яка передбачає надання державою медичного страхування бідним, була запроваджена у 2010 році. Прихильники закону стверджують, що він допомагає всім верствам населення, особливо незахищеним. Натомість, противники системи кажуть – вона є великим тягарем для бюджету, оскільки передбачає виділення великих дотацій. Втім, президент Дональд Трамп так і не запропонував чіткої альтернативи закону Барака Обами. Другим указом Трампа стало призначення на посаду міністра оборони США генерала Джеймса Меттіса. Його привів до присяги віце-президент Майкл Пенс.
– Міністерство юстиції США повідомило, що призначення президентом Дональдом Трампом свого зятя Джареда Кушнера старшим радником не суперечить американському законодавству, зокрема – закону «Про боротьбу з кумівством». Глава держави має спеціальні повноваження, і деякі посади в Білому Домі не підпадають під юрисдикцію закону.

– Один з наймогутніших наркобаронів світу Хоакін Гузман не визнав своєї провини по жодному з 17 пунктів обвинувачення, які йому зачитали в американському суді Нью-Йорка. Його доправили туди напередодні, після того, як Мексика ухвалила рішення про його екстрадицію. Засновника одного з найбільших наркокартелів «Сіналоа» підозрюють в контрабанді наркотиків, убивствах, змові та інших злочинах. Йому загрожує довічне ув’язнення. Мексика погодилася передати Гузмана владі США лише за умови, що його не засудять до смертної кари.

Азія:

– До Астани в Казахстані прибули делегації Ірану, РФ і Туреччини для участі у переговорах по ситуації в Сирії. Вони мають розпочатися 23 січня. Три делегації провели між собою неофіційну зустріч. Також, до казахської столиці прибув спеціальний представник ООН в Сирії Стефан де Містура. Він буде посередником на перемовах. Сполучені штати представлятиме посол США в Казахстані Джордж Кролл. Самої делегації уряду з Вашингтона – не буде.

– Кілька сотень людей протестували проти президента США Дональда Трампа в австралійському Сіднеї. Вони влаштували ходу від центрального парку до будівлі парламенту.

– Щонайменше 20 людей загинули та понад 40 зазнали поранень внаслідок теракту на овочевому ринку в Пакистані. За даними поліції, бомба була захована в ящик з помідорами. Вона здетонувала у час пік. Підозрюють місцевих сунітських екстремістів.

– Парламент Туреччини, після цілої ночі обговорень, схвалив проект поправок до Конституції, які розширюють повноваження президента країни. Зокрема, нові закони передбачають перехід до президентської форми правління. Посада прем’єр-міністра скасовується, повноваження розпуску парламенту в будь-який момент переходять до глави держави. Право формувати уряд отримає виключно президент. Також скасовується стаття Конституції, яка зобов’язувала главу держави виходити з партії після обрання на вищу посаду в державі. Тепер – ці поправки підпише президент Реджеп Таїп Ердоган. А у квітні – має відбутися всенародний референдум з цього питання. Прихильники поправок кажуть – це спростить систему управління державою та врятує її від потенційних переворотів. Натомість, противники застерігають – проект поправок допомагає президенту Ердогану узурпувати владу в своїх руках.

Європа:

– Туреччина ухвалила рішення про екстрадицію до Франції вербувальника терористичної організації «Ісламська держава» – Кевіна Гіаварка. У 2012 році він покинув Францію та подався до Сирії, де вступив у ряди терористів «Фронту Аль-Нусра». Згодом, перейшов на бік «Ісламської держави». У 2016 році він втік з Сирії до Туреччини, де й був затриманий. Французькі спецслужби планують допитати Гіаварка та отримати цінну інформацію про «ІД».

– Кількатисячні протести проти президента США Дональда Трампа пройшли у Хельсінкі у Фінляндії та у Стокгольмі в Швеції. Натомість, близько 80 тисяч людей взяли участь в аналогічній демонстрації у Лондоні. Тамтешній «Марш жінок» відбувся на Трафальгарській площі. У ньому брали участь мер столиці Садик Хан, британська акторка Ребекка Холл, депутати-лейбористи Іветт Купер та Харіет Харман.

– 16 людей загинули внаслідок ДТП на півночі Італії. Шкільний автобус, який прямував з Франції до Угорщини – з’їхав з дороги та врізався в огорожу. Згодом, він загорівся. Рятувальники стигли витягти 36 людей. Більшість загиблих – діти віком від 14 до 16 років. Аварія сталася поблизу міста Верона.

– В Австрії поліція затримала підозрюваного в плануванні теракту у Відні. Ним виявився 18-річний місцевий мешканець арабського походження. За даними правоохоронців, він планував виготовити вибухівку та підірвати її в центрі австрійської столиці. Його перевіряють на наявність зв’язків з терористами «Ісламської держави».

– У Німеччині в місті Кобленц відбулася конференція за участі правих сил Європи. У ній взяли участь ультраправі партії «Альтернативна для Німеччини» на чолі з Фрауке Петрі, французький «Національний фронт» на чолі з Марін Ле Пен, голландська «Партія свободи» на чолі з Гертом Вілдерсом, італійська «Ліга Півночі» на чолі з Маттео Сальвіні та інші. Водночас, під будівлею, де проходила конференція, пройшов багатотисячний протест проти з’їзду правих популістів. Демонстрацію очолили міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельбом, один з лідерів німецьких «зелених» Сімон Петер та голова Соціал-демократичної партії Німеччини Зігмар Габріель. На конференції учасники з’їзду ухвалили резолюцію,

Близький Схід:

– Щонайменше 11 людей стали жертвами вибуху у сирійському таборі біженців «Ар-Рукба» поблизу кордону з Йорданією. Повідомляється, що смертник підірвав себе у натовпі. Загалом, у таборі проживають 85 тисяч людей.

– Лідер іракських курдів, президент Автономного регіону Іракський Курдистан Масуд Барзані закликав курдів припинити ворожнечу та заявив, що не хоче бачити «громадянської війни курдів між ворогуючими угрупованнями». Таку заяву він зробив, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Мова йде про напружені відносини між іракськими курдами та сирійським курдським «Демократичним союзом».

– У Лівані в Бейруті сили безпеки нейтралізували смертника, який готувався підірвати себе в одному з кафе на вулиці Аль-Хамра в центрі міста.

– Двоє лідерів терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» в Сирії написали заяву, в якій оголосили, що йдуть з організації та своїх посад. Один відповідав за економіку провінції Ідліб, інший – координував бойові операції угруповання в провінції Алеппо.

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» регіон Свейдійя Аль-Кабіра в провінції Ракка. Відтепер – вони притул підійшли до греблі «Ат-Табка». Її захоплення – ключова умова для успішного наступу на Ракку – де-факто «столицю» терористів у Сирії.


На фото: президент США Дональд Трамп одразу після виступу на інавгурації у Вашингтоні 20 січня 2017 року

Автор