Світ 19 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Військове вторгнення в Гамбію, смерть судді в Бразилії, екстрадиція наркобарона в США, новий президент Болгарії, снігова лавина в Італії, східно-алеппський наступ в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Новий президент Гамбії, лідер опозиції Адама Берроу приніс присягу як новий глава держави у посольстві Гамбії в Сенегалі. Екс-президент Яйя Джамме відмовився покинути свою посаду та передати її Берроу, а тому той змушений був принести присягу закордоном. У своїй промові, Адама Берроу закликав військових Гамбії не покидати казарми та не чинити опір силам інтервентів ЕКОВАС. Також він заявив, що принесе присягу ще один раз, коли вже буде в Банджулі – щоб церемонія була легітимною.

– Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію по ситуації в Гамбії. Вона засуджує дії президента Яйя Джамме, який відмовляється йти з посади та передати владу законно обраному новому президенту. Втім, члени Радбезу застерегли – резолюція не дає права на силове втручання в ситуацію в Гамбії.

– Сенегал оголосив про початок військового вторгнення в Гамбію з метою усунення від влади президента Яйя Джамме, який відмовляється йти з посади. Коаліційні війська Сенегалу, Нігерії, Малі, Того та Гани перетнули кордон та зайняли кілька міст країни. Гамбійська армія опору не чинила. Деякі прикордонники самі пропустили сили ЕКОВАС в країну. Водночас, місце перебування президента Яйя Джамме й досі невідоме. За деякими даними, його кортеж виїхав з президентського палацу в Банджулі.

– В Уганді прикордонники затримали та роззброїли близько сотні бійців воєнізованого формування «М23», які намагалися проникнути на територію країни з сусіднього Конго.

– Понад 80 терористів «Ісламської держави» були знищені у Лівії повітряним ударом американських літаків під містом Сірт.

Америка:

– Бразильська співачка Лоалва Браз, яка виконавиця хітової «Ламбади» 1980-х років – знайдена мертвою у згорілому автомобілі у місті Сакуарема в штаті Ріо-де-Жанейро. Поліція поки не коментує обставини смерті. Пісня «Ламбада» принесла Браз світову популярність та стала хітом кінця 1980-х років.

– У Бразилії в авіакатастрофі загинув суддя Федерального верховного суду Бразилії Теорі Заваскі, який займався розслідуванням корупційної справи державної нафтової компанії «Petrobras». Невеликий пасажирський літак впав неподалік Сан-Паулу. Загинули троє людей. Теорі Заваскі координував розслідування проти представників влади щодо корупційного скандалу. Саме він приймав рішення, кого затримувати у цій справі. Розслідування корупційних схем у компанії «Petrobras» триває з 2014 року. У корупції були замішані члени керівної Робочої партії та високопоставлені чиновники. Це також призвело до імпічменту президента Ділми Русеф.

– Мексиканська влада ухвалила рішення про екстрадицію до США одного з наймогутніших наркобаронів світу – Хоакіна Гузмана. У Сполучених штатах його звинувачують в убивствах та контрабанді наркотиків. Гузман втік з мексиканської в’язниці у 2015 році. За півроку, у січні 2016 року, його затримали внаслідок спецоперації. Багато років Гузман був одним з найбільш розшукуваних злочинців світу. Він є засновником мексиканського наркокартелю «Сіналоа», який керував чвертю всього наркотрафіку в Мексиці та США.

– Тисячі військових відправили «зачистити» бразильські в’язниці за дорученням регіональної влади. Напередодні, дозвіл на використання армії місцевій владі надав уряд країни. Що саме мається на увазі під «зачищенням» в’язниць – невідомо. У Бразилії сталися вже чотири бунти у буцегарнях, які призвели до загибелі понад 100 людей.

– Колумбія оголосила про початок мирних переговорів з ліворадикальним антиурядовим угрупованням «Армія національного визволення» (ELN). Про це сторони домовилися на зустрічі в Еквадорі. Перший раунд перемов пройде 2 лютого. Раніше, колумбійський уряд вже підписав історичний мирний договір з антиурядовим угрупованням «ФАРК». Конфлікт в країні між центральною владою та марксистськими угрупованнями «ФАРК» та «Армією національного визволення» триває вже понад півстоліття.

Азія:

– Прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Раззак закликав мусульманські країни допомогти народності рохінджа у М’янмі та захистити її від «геноциду» з боку влади країни. Рохінджа – мусульманська меншість в М’янмі та найбільш дискримінована народність світу. Влада М’янми не вважає їх окремим етносом, а лише нащадками переселенців з Бангладеш, які колись незаконно перетнули кордон. Тисячі представників рохінджа були вбиті армійськими підрозділами у штаті Ракхейн під час збройного протистояння між сторонами. Втім, уряд М’янми спростовує звинувачення в тому, що армія проводить релігійні та етнічні чистки проти рохінджа.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте анонсував свій новий візит до КНР у травні цього року.

Європа:

– У Лондоні завершилися судові слухання у справі про позов Росії до України щодо «боргу Януковича». Судді мають оголосити своє рішення пізніше. Росія вимагає від України виплатити борг по кредиту в 3 млрд. доларів, які вона надала уряду Януковича в 2013 році. Натомість, Україна вважає це «політичним хабаром» і не вважає себе зобов’язаною виплачувати борг через порушення РФ міжнародного права.

– Суд у Бельгії визнав 14 осіб винними у підробці паспортів для учасників терористичної групи, відповідальної за збройні напади в Парижі у листопаді 2015 року. Підсудні були засуджені до в’язниці терміном від 3 до 9 років.

– У Німеччині ухвалили рішення збільшити витрати на оборону до 1,2% ВВП – це 2,1 млрд. доларів. Втім, навіть ця цифра поки не відповідає рівню, який поставили собі країни-члени НАТО.

– В Італії близько 30 людей пропали безвісти внаслідок сходження снігової лавини в горах Гран-Сассо неподалік міста Фордендола. Лавина повністю накрила місцевий готель. Він на 10 метрів з’їхав вниз по горі. Щонайменше четверо людей загинули. Ще шістьох – врятували. Рятувальні бригади продовжують розчищення снігу та намагаються пробитися всередину будівлі.

– Новий президент Болгарії Румен Радев приніс присягу та вступив на свою посаду. Він переміг на президентських виборах 13 листопада 2016 року. У своїй промові, Радев заявив, що членство в НАТО та ЄС є стратегічним вибором його країни, однак виступив за конструктив у відносинах з РФ.

Близький Схід:

– Президент Сирії Башар Аль-Асад заявив, що на мирних переговорах в Астані в Казахстані обговорюватимуть розширення перемир’я, доправлення гуманітарної допомоги та національне примирення. Перший раунд мирних між-сирійських переговорів має пройти 23 січня.

– Один з лідерів терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» Мухаммед Хабіб Босаддін Аль-Тунісі був знищений ударом американського БПЛА в провінції Ідліб в Сирії.

– Тіла 23 вбитих сирійських солдатів виявили в приміщення однією з шкіл у східному Алеппо. Школа слугувала штаб-квартирою для ісламістського угруповання «Левантійський фронт». Підозрюють, що всі військові були страчені перед евакуацією бойовиків з міста.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» місто Аль-Барляхін на сході провінції Алеппо. Там вже третій день триває наступальна операція урядових військ. Зараз вони зосередили вогонь на місті Аль-Шамер північніше. Терористи зосередили всі свої сили на блокаді аеропорту Дейр-аз-Зор на сході Сирії, а тому їхні оборонні лінії в інших регіонах – ослаблені.


На фото: один з КПП на кордоні між Гамбією та Сенегалом, січень 2017