Світ 17 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Гамбійський standoff в Африці, авіаудар у Нігерії, придушення бунтів у Бразилії, містичне зникнення літака MH370, великий молдовський розворот, початок судових слухань по «кредиту Януковича», битва за Дейр-аз-Зор в Сирії, операція в Мосулі та багато іншого.

Африка:

– Президент Гамбії Яйя Джамме оголосив в країні надзвичайний стан на 90 днів та знову заявив, що не піде з посади президента. За два дні має відбутися інавгурація нового глави держави. Ним, за офіційними результатами президентських виборів 1 грудня, став лідер опозиції Адама Берроу. Останній зараз проживає у Сенегалі, де отримав тимчасовий прихисток. Лідер регіонального блоку країн Західної Африки ЕКОВАС, президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф закликала гамбійського лідера піти з посади 19 січня, як це і було заплановано згідно закону. У відповідь, Джамме заявив, що його долю вирішить Верховний суд на основі положень Конституції. Водночас, Нігерія повідомила, що готує спільну із Сенегалом військову інтервенцію під егідою ЕКОВАС для усунення Джамме від влади та розблокування можливості демократичної передачі влади і запобіганню громадянської війни всередині Гамбії. Джамме розцінює це як «агресію». Він мобілізував війська. Сусідні країни також посилили охорону кордонів. Гамбія заборонила в’їзд іноземним журналістам. ЕКОВАС надіслав офіційний запит до Ради Безпеки ООН з проханням дозволити інтервенцію.

– Щонайменше двоє людей загинули та 16 поранені внаслідок подвійного теракту в Університеті Майдугурі в Нігерії. Відповідальність за вибухи взяла на себе терористична організація «Боко Харам».

– Понад 100 людей загинули в результаті помилкового авіаудару нігерійських ВПС по табору біженців у штаті Борно на північному сході країни. Трагедія сталася під час проведення там антитерористичної операції проти бойовиків «Боко Харам». Серед загиблих – співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Америка:

– Президент Бразилії Мішель Темер дозволив регіональній владі застосовувати Збройні сили для придушення бунтів у в’язницях. За останні два тижні таких виступів було чотири. Понад 120 людей стали їх жертвами. Конфліктують ворогуючі банди всередині буцегарень. Серед поліцейських постраждалих немає. Але чимало засуджених через хаос та паніку тікають з в’язниць. Пенітенціарну систему Бразилії часто критикують за переповненість в’язниць та «де-факто» домінування там злочинних угруповань, а не представників влади.

Азія:

– У Туреччині поліція затримала головного підозрюваного у скоєнні теракту в нічному клубі Стамбула в новорічну ніч. Громадянин Узбекистану – Абдулкадір Машаріпов – був заарештований в ході спецоперації правоохоронців в районі Есеньюрт у Стамбулі. Чоловік вже визнав свою провину. Саме його вважають тим нападником, який здійснив збройний напад на нічний клуб «Reina» у ніч на 1 січня. Тоді загинули 39 людей. Серед них чимало іноземців. За даними поліції, відбитки пальців Машаріпова збігаються з тими, які були знайдені на місці злочину. Також, як повідомили в прокуратурі, Машаріпов проходив підготовку в одному з таборів джихадистів в Афганістані та є членом турецького відділення терористичної організації «Ісламська держава». Він нелегально прибув до Туреччини у січні 2016 року. Загалом, у справі про теракт в новорічну ніч затримано 50 людей.

– Малайзія припинила рятувально-пошукові операції пасажирського літака MH370, який зник з радарів у 2014 році, коли виконував рейс Куала-Лумпур-Пекін. Пошуки літака тривали 3 роки. На борту перебували 239 людей. Що з ним сталося – досі достеменно невідомо. Влада підозрює, що він впав у море через технічну несправність.

– Помічник президента Південної Кореї повідомив на допиті у слідчих, що глава держави замішана у корупції. За його словами, Пак Кин Хе особисто встановила суму в 2,5 млн. доларів для великих компаній як пожертву до благодійних фондів її подруги – Чхве Сун Сіль, яка проходить як головна підозрювана у справі про корупцію та фінансові махінації.

Європа:

– Колишній командир батальйону «Север» Алібек Делімханов дав свідчення у Московському суді у справі вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. Делімханов став першим високопоставленим чеченцем, якого допитав суд у цій справі. Втім, суддя зняв усі питання, які стосувалися або його колишнього заступника Руслан Геремєєва, якого вважають організатором злочину, або глави Чечні Рамзана Кадирова. Делімханов – рідний брат спікера чеченського парламенту Адама Делімханова. Останній в свою чергу є «правою рукою» Рамзана Кадирова. Делімханов визнав, що один з підсудних у цій справі – Заур Дадаєв – є колишнім бійцем його батальйону «Север». Саме Дадаєва вважають виконавцем вбивства.

– Федеральний конституційний суд Німеччини відхилив позов Федеральної ради ФРН щодо заборони неонацистської Націонал-демократичної партії Німеччини (НДПН). Суд не знайшов доказів, що партія буцімто планувала організувати державний переворот в країні. Зараз, у партії близько 5 тисяч членів. Влада подала позов на її заборону ще у 2013 році, звинувативши її у спробі перевороту.

– Високий суд Лондона розпочав розгляд спору між Росією та Україною щодо так званого «кредиту Януковича» в 3 млрд. доларів. Позов до суду подала РФ. Вона вважає цей кредит законним та вимагає його виплатити. Україна ж наполягає – це був «політичний хабар» екс-президенту Віктору Януковичу, щоб він не підписував Асоціацію між Україною та ЄС. Росію в суді представлятиме адвокат компанії «The Law Debenture Trust Corporation» Марк Ховард. З боку України – радник міністра фінансів Віталій Лісовенко. У кінці 2013 року, коли в Києві тривав Євромайдан, екс-президент Віктор Янукович отримав від Росії кредит в 3 млрд. доларів. Через два місяці уряд Януковича був усунутий від влади в результаті революції. Україна відмовилася визнавати цей кредит, оскільки, згідно позиції Києва, тодішній уряд Азарова не мав права його брати, а агресія Росії і порушення нею міжнародного права дало Україні право не виплачувати ці гроші. Також Україна вважає кредит політичним підкупом. Судові слухання триватимуть три дні.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей виступила із промовою щодо виходу країни зі складу ЄС. Вона заявила, що обрала «жорсткий варіант виходу». Зокрема, вона виступила за укладення нового договору з ЄС та відмовилася від ідеї зберегти часткове членство. Втім, Мей заявила, що рішення про вихід з ЄС має буде схвалити парламент. Раніше, її уряд виступав проти цього.

– Молдова може анулювати угоду про Асоціацію з ЄС, укладену в 2014 році, і замість цього підписати договір про співпрацю з Євразійським економічним союзом на чолі з РФ. Про це повідомив президент Молдови Ігор Додон під час офіційного візиту до Москви та зустрічі із президентом РФ Володимиром Путіним. За його словами, офіційний Кишинів найближчим часом розпочне консультації з Кремлем про підписання рамкової угоди з ЄврАзЄС.

– Кандидат у президенти Франції та лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен пообіцяла визнати окупований Крим російським у разі обрання президентом навесні 2017 року.

Близький Схід:

– За новими даними ООН, 10 тисяч цивільних загинули внаслідок бойових дій в Ємені за останні 1,5 роки.

– Терористи «Ісламської держави» вибили сирійські війська з території кладовища під містом Дейр-аз-Зор. Таким чином, вони ще більше розділили анклав сил Асада в провінції на дві частини. Сирійська армія пішла у контрнаступ, намагаючись деблокувати аеропорт Дейр-аз-Зора. З повітря їх прикривають сирійські та російські ВПС. Бої також тривають на околицях Аль-Макабір, Рассафа та Панорама.

– Один з лідерів терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» в Сирії Ібрагім Аль-Тунісі був знищений ударом американського БПЛА в провінції Ідліб.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» селище Расм Аль-Абед на сході провінції Алеппо. Там розпочалася перша за останні 2 роки наступальна операція урядових сил убік міста Дейр-Хафір – головного оплоту бойовиків сил «ІД» в регіоні Алеппо.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» шість кварталів на сході Мосула та Велику мечеть. Штурм останньої тривав 12 годин. Нині, урядові сили контролюють понад 90% східного Мосула та всі п’ять мостів через річку Тигр. Щоправда, вони всі зруйновані бойовиками.


На фото: президент Гамбії Яйя Джамме під час одного зі своїх передвиборних мітингів Банджулі в листопаді 2016 року

Автор