Світ 15 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Смерть «батька» китайської транскрипції, успішний запуск ракети «Falcon 9», криза у Гамбії, силова кампанія президента Філіппін, скандал з потягом у Сербії, облога провінції Дейр-аз-Зор у Сирії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– У Руанді поховали останнього короля країни Кігелі V. Церемонія відбулася у колишній столиці королівства Руанди – місті Ньянзе. Тисячі людей, одягнених у біле, прийшли попрощатися з монархом. Новим королем оголосили його племінника Еммануеля Бушийдзу, який відтепер буде називатися Юхі VI. Він проживає у Манчестері у Великій Британії. Король Кігалі V помер ще у жовтні, але його тіло репатріювали лише зараз. Родичі довго судилися, де саме він має бути похований. Монархію у Руанді повалили у 1961 році. Відтоді король жив у вигнанні у США.

– За даними видання «New York Times», нова адміністрація Дональда Трампа у США має намір звести до мінімуму надання фінансової допомоги країнам Африки та зосередитися на створення американського бізнесу в регіоні, конкурентного китайському.

– В Єгипті силовики ліквідували одного з лідерів терористичної організації «Ансар Бейт Аль-Макдіс», яка є відділенням «Ісламської держави» на Синайському півострові. Хамдан Сулейман Салем був застрелений поліцією поблизу свого будинку в місті Ель-Аріш на півночі Синаю.

– Сенегал надав політичний притулок лідеру опозиції Гамбії Адаму Берроу, який переміг за результатами президентських виборів. Берроу мешкатиме у Сенегалі до своєї інавгурації 19 січня. На виборах 1 грудня 2016 року, він переміг чинного президента Гамбії Яхья Джамме, набравши 45,5% голосів. Джамме спершу визнав поразку, однак потім забрав свої слова назад та відмовився йти з посади. Це викликало політичну кризу і поставило країну на межу громадянського конфлікту. Регіональний блок ЕКОВАС навіть закликав до військового вторгнення до Гамбії з метою усунення від влади Джамме та запобігання громадянській війні. У відповідь, президент почав збирати армію найманців та заявив про «агресію» з боку ЕКОВАС.

Америка:

– Компанія «SpaceX» винахідника Ілона Маска провела успішний запуск ракети нового покоління «Falcon 9», яка вивела на орбіту Землі 10 супутників та посадила першу ступінь на платформу в Тихому океані. Запуск супутників – частина контракту компанії з корпорацією «Iridium NEXT», яка попросила їх вивести на орбіту 80 нових європейських супутників на заміну старим, яким цього року виповнюється 19 років. Всі супутники компанія «SpaceX» має запустити до березня 2018 року. У вересні запуск ракет «Falcon 9» був призупинений через вибух однієї з ракет під час запуску. Його відновили у січні цього року. Ракета «Falcon 9» призначена для багаторазового запуску об’єктів. Це можливість здешевити процедуру запуску супутників на орбіту, оскільки ракета може повертатися на Землю та знову злітати у космос.

Азія:

– Легендарний китайський вчений Чжоу Югуань помер у Пекіні у віці 111 років. Він відомий на весь світ тим, що створив систему «піньінь» – найбільш популярну систему латинської транскрипції китайської мови, якою користуються у світі. Філолог розробив цю унікальну систему за дорученням тодішнього китайського уряду в 1950-х роках. Вона передає мандаринський діалект китайської мови за допомогою латинського алфавіту. У школах в Китаї почали вивчати «піньінь» раніше ієрогліфів, які були на порядок складніші. Це суттєво допомогло владі у боротьбі з неграмотністю населення. Саме завдяки системі «піньінь» чимало географічних назв у Китаї отримали нове написання, наприклад «Beijing» замість «Peking». Також ця система використовується на комп’ютерах та у смартфонах. Чимало політиків у Китаї побоюються, що «піньінь» повністю витіснить ієрогліфи. Розробка цієї системи дала Чжоу Югуаню «імунітет» від першої хвилі репресій Мао Цзедуна. Однак в часи «культурної революції» його все одно відправили у заслання на 2 роки для «перевиховання». Їх він провів в одному з трудових таборів. Останні 20 років Чжоу Югуань критично висловлювався на адресу китайської влади та написав кілька книг, які офіційний Пекін заборонив. У 2011 році вчений висловив сподівання, що доживе до того дня, коли китайська влада вибачиться за придушення демонстрацій на площі Тяньаньмень у 1989 році.

– 26 людей загинули, коли переповнений пасажирами човен перекинувся на річці Ганг в Індії. Інцидент стався поблизу міста Патна у штаті Біхар. 13 людей вдалося врятувати та витягти з води.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що готовий запровадити воєнний стан в країні «у разі ескалації ситуації з наркотиками». Після вступу на свою посаду у 2016 році, Дутерте розгорнув силову кампанію з боротьби з наркотиками в країні. Вона призвела до загибелі кількох тисяч людей, майже 1 мільйон були затримані поліцією.

– У Малайзії шестеро людей затримані правоохоронцями за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

Європа:

– Близько 100 мігрантів пропали безвісти після того, як корабель з ними перекинувся у Середземному морі. Судно прямувало з Лівії до Італії. Людей шукають з повітря та на морі. Національна належність біженців поки не встановлена. У пошуково-рятувальних операціях беруть участь Італійська берегова охорона, французьке військове судно та два торгових кораблі.

– Скандальний сербський потяг, на якому написано «Косово – це Сербія», був зупинений на кордоні з Косовом за дорученням прем’єр-міністра Сербії Александра Вучича. Він заявив, що зробив це «аби запобігти ще більшому конфлікту та зберегти життя людей». Водночас, він звинуватив косовських силовиків у намірах замінувати залізницю, якою потяг прямував до Косова. Прем’єр-міністр Косова Іса Мустафа привітав рішення сербської влади зупинити потяг та спростував інформацію про намір замінувати підходи до кордону. Президент Косова Хашим Тачі назвав відправлення потяга з Белграда до Косова «провокацією». Натомість, президент Сербії Томіслав Ніколіч заявив, що готовий відправити війська до Косова, щоб «захистити етнічних сербів краю».

– Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила, що оголосить свій план виходу з ЄС у вівторок 17 січня. За її словами, вона обрала «жорсткий» варіант виходу Британії з Євросоюзу.

– У Франції в Парижі розпочала роботу міжнародна конференція з питання врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту. У ній беруть участь делегати від понад 70 країн світу. Намагаються знайти рішення для розв’язання конфлікту між палестинцями та Ізраїлем. Делегації Палестини та Ізраїлю не приїхали. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відмовився брати участь у конференції, посилаючись на «безперспективність заходу». Глава Палестинської автономії Махмуд Аббас заявив, що прибуде пізніше на спеціальну зустріч по завершенню конференції. Останній раунд прямих переговорів між Палестинською автономією та Ізраїлем відбувся у 2014 році і завершився безрезультатно.

Близький Схід:

– У Бахрейні троє шиїтських активістів були страчені за вироком суду. Їх визнали винними в убивстві трьох поліцейських у 2014 році. Тиждень тому смертний вирок був затверджений Верховним судом країни. Протестувати проти такого рішення вийшли сотні людей. У Бахрейні більшість населення складають шиїти, тоді як правляча верхівка – це сунітська королівська родина. Востаннє, страти в Бахрейні проводили у 2010 році.

– Заступник міністра закордонних справ Ірану та голова делегації країни під час ядерних переговорів у Женеві Аббас Арагчі застеріг нову адміністрацію Дональда Трампа у США від перегляду ядерної угоди з Іраном, якої досягли у 2015 році. Як відомо, Трамп називає цей договір «найгіршим усіх часів та народів». Його підписали у Женеві представники Ірану та «великої шістки» – Франції, США, Великої Британії, ФРН, Росії та Китаю за посередництва ООН.

– В ООН опублікували звіт щодо гуманітарних операцій в сирійському Алеппо. ЮНІСЕФ повідомила, що доставила допомогу 700 тисячам дітей у східному Алеппо. Управління у справах біженців нині продовжує облаштування спеціальних тимчасових притулків в Алеппо на час зими. За даними ООН, вони не мають доступу лише в один район Алеппо – Шейх-Саїд. Там триває розмінування території саперними бригадами.

– Туреччина виступила проти участі сирійських курдів у міжнародній конференції по Сирії в Астані у Казахстані, яка має пройти 23 січня. Офіційна Анкара заблокувала можливість участі курдських рухів у переговорах.

– Іракська армія звільнила 90% кварталів у східній частині Мосула. Урядові війська та загони федеральної поліції нині контролюють 4 з 5 мостів через річку Тигр. Іракським військам залишається захопити лише райони на півночі Мосула, де й досі перебувають бойовики «Ісламської держави». Після їх звільнення, друга фаза операції в Мосулі буде завершена. За період з 29 грудня по 15 січня у боях були знищені 1757 терористів «ІД».

– Аудиторія катарського телеканалу «Al-Jazeera» назвала «персоною тижня» бойовика «Ісламської держави» Фаді Аль-Канбара, який здійснив теракт в Єрусалимі, наїхавши вантажівкою у натовп ізраїльських військових. За нього проголосували 77% глядачів.

– Терористи «Ісламської держави» другий день поспіль штурмують позиції сирійських військ у провінції Дейр-аз-Зор. Вони намагаються взяти під контроль трасу між містом та військовим аеропортом. Нині їм вдалося захопити кілька висот та встановити вогневий контроль над частиною дороги. Урядові сили намагаються вибити бойовиків з цих районів. Загалом, сирійська армія відбила чотири масовані атаки терористів на їхні позиції у місті та на околицях. Анклав сирійських військ в Дейр-аз-Зорі перебуває в облозі з боку терористів «ІД» вже чотири роки.

– Сирійська армія вибила бойовиків «Фронту Аль-Нусра» та їхніх союзників з селища Айн Аль-Хадра та містечка Хуссейнійя у долині Ваді Барада на півночі провінції Дамаск. Бої за цей регіон тривають вже третій тиждень поспіль. Спалахнула битва за долину через кризу води, коли ісламісти перекрили водопостачання для майже 6 мільйонів мешканців провінції Дамаск. Раніше, сирійський уряд та бойовики домовлялися про перемир’я та амністію. Однак після вбивства ісламістами «Ахрар Аль-Шям» генерала Ахмеда Гадбана – головного переговірника з боку уряду – бої відновилися.


На фото: легендарний китайський філолог Чжоу Югуань у своєму кабінеті в рідному університеті Пекіна у 2015 році

Автор