Тиждень арештів. 30 травня – 5 червня

Із невеличким запізненням, але регулярно – ‪#‎тижденьарештів_2016‬.

Продовжуємо слідкувати за зухвалими злочинами Київської хунти – сеансів гноблення чесних контрабандистів та дотепних хабарників.

На початку – події тижня.

Звільнення тижня: президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гаваші з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Словацькій Республіці. Причина – спроба констрабнди через державний кордон тютюнових виробів, особою з українським дипломатичним паспортом.

Суд тижня: Голосіївський райсуд Києва заборонив виплачувати Росії “борг Януковича”.

Затримання тижня: Слідчі Слідчого управління військової прокуратури Південного регіону затримали першого заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації, Героя України Миколу Романчука за отримання хабара в 100 тисяч доларів. Правоохоронці в результаті обшуків у домоволодінні затриманого знайшли велику суму іноземної валюти, золото, столове срібло та німецькі нагороди часів Другої світової війни.

Арешт тижня: Співробітники Служби безпеки України спільно з військовою прокуратурою припинили корупційну діяльність групи високопосадовців на чолі з першим заступником губернатора Миколаївської області. Правоохоронці затримали двох помічників заступника губернатора у центрі Миколаєва після отримання хабара у розмірі вісімдесят тисяч доларів США. Гроші були частиною суми у 92 тисячі американських доларів, яку чиновники вимагали від підприємця за сприяння у оформленні документів на видобуток корисних копалин. При затриманні співробітники СБ України були змушені застосувати зброю. На другому етапі операції співробітники СБУ та прокуратури провели санкціоновані обшуки на робочих місцях та за місцем проживання фігурантів справи, у тому числі в маєтку першого заступника губернатора. Високопосадовець зберігав вдома валізу з 300-ми тисячами доларів США та велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом, столове срібло. У сейфах також зберігалася “чорна бухгалтерія”, яка доводить проведення корупційних оборудок.

Скандал тижня: бізнесмен Костянтин Григоришин, уродженець Запоріжжя, основні активи якого перебувають в Україні, отримав українське громадянство.

Курйоз тижня: У “Жулянах” “замінували” рейсовий літак. Пасажирів евакуювали. Вибухівку не знайшли. Правоохоронці встановили, що про закладену на борту літака вибухівку повідомили двоє пасажирів, які знаходилися в стані алкогольного сп’яніння.

І далі – перелік за хронологією.

ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ

Під Львовом добу гасили охоплене полум’ям сміттезвалище. Після пожежі стався обвал, під завалами опинилися четверо людей.

Львівські прикордонники затримали партію бурштину вагою понад 45 кг.

Кабінет міністрів створив слідчо-оперативну групу для з’ясування обставин пожежі у селі Літочки. Вночі проти 29 травня в селі Літочки Київської області сталася пожежа на території приватного домоволодіння в двоповерховій будівлі, де проживали люди похилого віку. Внаслідок пожежі загинули 17 осіб, 5 госпіталізували з опіками, із них одна людина залишається в тяжкому стані.

СБУ разом з прикордонниками затримали в аеропорту “Бориспіль” заступника директора одного з харчових підприємств, який підозрюється у привласненні протягом 2008-2010 років майже 530 мільйонів гривень Державного агентства резерву України.

У Маріуполі Донецької області склали присягу працівники патрульної поліції.

ГПУ розпочала процедуру заочного засудження українця, який від Жириновського перегнав до “ЛНР” автомобіль “Тигр”.

На 27-му окрузі у Дніпрі кандидатом до Верховної Ради зареєстрували російську сепаратистку Вікторію Шилову – “єдину”, хто з України “поїхав на з’їзд нацистів у Санкт-Петербурзі”. Шилова ніколи не приховувала своїх шовіністичних, проросійських, а також антисемітських поглядів. Під час Революції Гідності вона захищала режим Януковича, під прикриттям МВС влаштовувала провокації біля барикад Євромайдану. Досі наполягає на нібито невинуватості бійців “Беркута” та їхній непричетності до масових розстрілів цивільних осіб у середмісті Києва.

Суд зобов’язав СБУ розслідувати законопроект про Донбас від “Опоблоку” на предмет злочину.

Голова Верховного суду України Ярослав Романюк закликав виконавчу владу утриматися від публічного оцінювання та публічної “прочуханки” суддів. Причиною стало те, що на засіданні Кабінету міністрів прем’єр-міністр, міністр юстиції зробили резонансні заяви, вдалися до аналізу певних категорій судових рішень, до їхньої публічної правової оцінки і влаштували так звану “публічну прочуханку” суддям.

Співробітники СБ України спільно з прокуратурою викрили на хабарництві інспектора столичного головного управління Державної фіскальної служби. Посадовець одного з управлінь податкової інспекції у Печерському районі столиці вимагав 40 тисяч гривень від директора приватного підприємства. За таку суму інспектор обіцяв бізнесмену посприяти в оформленні розстрочки сплати податку на прибуток за минулий рік.

Співробітники Служби безпеки України затримали на міжнародному пункті пропуску “Ягодин” мешканця Волині, який намагався ввезти з Європи майже сто п’ятдесят пігулок зі вмістом псевдоефедрину, приховавши їх у натільній білизні. Під час обшуків у квартирах наркоділків у Волинській та Рівненській областях співробітники СБ України виявили лабораторне обладнання для виготовлення психотропу метамфетаміну, ще майже двісті пігулок псевдоефедрину та п’ятнадцять грамів готового наркотику. Зловмисники також зберігали два пістолети Макарова, револьвер, гранату Ф-1 із запалом та декілька десятків набоїв різного калібру.

ВІВТОРОК, 31 ТРАВНЯ

У місті Білгороді-Дністровському Одеської області встановили Меморіал пам`яті прикордонників, які загинули в АТО.

Працівники карного розшуку та сили швидкого реагування Нацполіції Одеської області затримали злочинну групу в складі чотирьох осіб, які вчиняли нічні розбійні напади на оселі громадян. Злочинців затримали по гарячих слідах.

Три вантажні автомобілі та чотири мотопомпи для незаконного видобутку бурштину вилучили поліцейські на Рівненщині, неподалік селища Соснове Березнівського району.

Міноборони відремонтувало і модернізувало 30 літаків.

За клопотанням Генеральної прокуратури України Печерський районний суд Києва постановив накласти арешт на 200 млн грн, які колишній міністр фінансів України Юрій Колобов отримав незаконним шляхом.

2200 кримських ув’язнених було переміщено з окупованого півострова на територію Росії. За непідтвердженими даними, таких осіб вже близько 7000.

Екс-голова “Укрспецекспорту”, якого розшукує Інтерпол, попросив притулку у Британії. Українські правоохоронці звинувачують Бондарчука у розкраданні державного майна у сумі 7,5 мільйона доларів.

Служба безпеки України виявила близько 450 тисяч осіб, які незаконно претендували на соціальні виплати з держбюджету, де-факто проживаючи на тимчасово окупованих територіях. Фігурантам зазначених списків виплати припинили автоматично.

Верховна Рада віднесла оперативно-розшукову діяльність до повноважень поліції.

В офіційних виданнях – “Урядовому кур’єрі” та “Голосі України” – надруковано повістки 727 чиновникам, яких підозрюють у державній зраді та сепаратизмі.

На Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова під завалами знайшли трьох рятувальників, що потрапили під завал днем раніше. Ними виявилися Рудий Юрій Миколайович – начальник ДПРП-48 (Державний пожежно-рятувальний пост) м.Рава Руська, Вненкевич Андрій Миколайович – начальник варти ДПРП-17 м. Жовква і Богдан Юнко, 28-річний співробітник ДСНС.

Колишній заступник генерального прокурора України з антикорупційних питань Віталій Касько заявив, що на його квартиру знову накладено арешт.

СЕРЕДА, 1 ЧЕРВНЯ

У Києві оперативники затримали 24-річного іноземця-“злодія у законі”, який жодного разу не відбував покарання у місцях позбавлення волі. Його коронація відбулася у грецькому містечку у 2013 році, коли йому було 20 років.

Для росіян, які хочуть емігрувати в Україну, започаткували спеціальний сайт. Фонд “Свободная Россия” запустив інтернет-проект “EmigRussia” (Еміграша) для росіян, що хочуть емігрувати до України.

Співробітники Служби безпеки України в Закарпатській області оголосили офіційне застереження місцевому жителю, який є членом угорської праворадикальної політичної партії “Йоббік”, про кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.

Кабінет міністрів виділив 14 мільйонів 927 тисяч гривень на виплату одноразової матеріальної допомоги сім’ям громадян, які загинули в ході Євромайдану в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року.

Дніпровський районний суд Києва засудив до 8 років ув’язнення фігурантів жорстокого вбивства журналіста Сергія Сухобока.

У місті Краматорську Донецької області під час отримання хабара викрито голову комісії обласного центру медико-соціальних експертиз, яка отримувала регулярно неправомірну вигоду за встановлення груп інвалідності.

Військова прокуратура затримала п’ятьох прикордонників, які організували систему збору хабарів з людей за позачерговий проїзд через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Майорськ” на лінії розмежування на Донбасі. На отриманні 43 тис. грн хабара від підлеглого затримано начальника відділу прикордонної служби “Бахмут”.

Власника будинку для людей похилого віку, що згорів у селі Літочки Київської області, взяли під варту.

Президент України Петро Порошенко підписав закон, що впроваджує систему ProZorro для держзакупівель в оборонній галузі.

Можливий теракт на залізниці попередила Служба безпеки України у районі проведення антитерористичної операції. Під час патрулювання співробітники спецслужби спільно з військовослужбовцями Збройних сил виявили в районі залізничної колії на околиці селища Верхньоторецьке Ясинуватського району Донеччини 400 грамів пластиду з детонатором.

Під час спроби проїхати блокпост на трасі «Маріуполь-Бердянськ» співробітники СБУ вилучили у працівника маріупольського міськвідділу поліції автомат Калашникова із чотирма спорядженими магазинами, прихованими серед особистих речей. Цього ж дня оперативники спецслужби провели обшук у будинку, що орендує група працівників служби охорони Маріупольського міськвідділу Національної поліції. Під час обшуку правоохоронці викрили схованку із військовими засобами ураження та вилучили автомат Калашникова, два карабіни АКМС, сім гранат РГД-5 та Ф-1 із запалами до них, шість ручних димових гранат, 20 магазинів до АК та майже дві тисячі набоїв різного калібру до стрілецької зброї.

СБУ затримала поліцейського одного з районних відділів Національної поліції у Київській області, який торгував інформацією з автоматизованої системи МВС – «перевертень» систематично продавав інформацію про наявність судимостей та дозволи на зброю громадян України.

Служба безпеки України спільно з прокуратурою затримала на хабарі майора управління внутрішньої безпеки в Сумській області ДВБ Національної поліції.

У Харкові Служба безпеки України викрила спробу переправлення прихильників міжнародної терористичної організації “Ісламська Держава” з території Сирійської арабської республіки транзитом через Україну до країн Західної Європи.

У Дніпрі Служба безпеки України викрила протиправну схему передачі адміністративних будівель, що належать одному із науко-дослідних інститутів міста, у приватну власність. Директор наукової установи спільно із чиновниками міської ради Дніпропетровська незаконно перевели з державної в комунальну власність дві адміністративні будівлі вартістю понад 40 мільйонів гривень і безоплатно передали їх у приватну власність комерційній структурі.

ЧЕТВЕР, 2 ЧЕРВНЯ

На Рівненщині підірвалися “чорні археологи”, які замість старожитностей розкопали півтора десятки мін та фугасів. Внаслідок розриву снаряду загинув чоловік, ще двоє – у реанімації.

Київська поліція просить журналістів, чиї прізвища потрапили у базу даних акредитації, злиту сайтом “Миротворець”, звернутися до слідчого управління.

В Одесі застрелився поліцейський, який не хотів розлучатися з дружиною.

Грибовицьке сміттєзвалище під Львовом закрили назавжди.

Конституційний суд заборонив госпіталізацію недієздатної особи до психіатричного закладу без рішення суду.

З першого червня 2016 року Україна значно спрощує процедуру видачі віз для іноземних громадян. У посольствах України в Австралії, В’єтнамі, Ізраїлі, Малайзії, Молдові, Польщі, Росії, США, Франції та Генконсульстві в Шанхаї іноземці отримали можливість “зареєструвати візове клопотання он-лайн та призначити дату подачі документів у дипломатичній установі України без необхідності очікування в живій черзі”.

Суд поновив на посаді мера Сєверодонецька Валентина Казакова, який був обраний восени 2015 року. 16 лютого депутати Сєверодонецької міської ради проголосували за дострокове припинення повноважень мера. Більшість голосів – 16 депутатів – дав “Опозиційний блок”.

Прикордонники Харківського загону виявили на кордоні громадян Росії, які намагалися ввезти на територію України георгіївські стрічки та символіку незаконних збройних формувань.

Верховна Рада ухвалила закон про судоустрій.

Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції, що стосуються правосуддя.

У Красногорівці затримали члена угруповання “Восток”.

Кремінський районний суд Луганської області засудив за участь у діяльності незаконних збройних формувань двох бойовиків т.зв. “ЛНР”. З квітня 2014 року вони стояли на блокпосту поблизу Кіровська та перевіряли авто і документи громадян. Обох зловмисників засуджено до позбавлення волі терміном на півтора року.

Мер Києва Віталій Кличко звернувся по допомогу до президента України Петра Порошенка і Ради національної безпеки у вирішенні питання з вагонами потягів столичного метрополітену, які намагається відсудити російська компанія. Суперечка виникла через сотню вагонів, які були взяті в лізинг у 2010-2013 роках. Компанія не отримала розрахунок у повному обсязі і нарахувала борг, який, з урахуванням відстрочок і штрафів, зріс майже до 2 млрд гривень.

У Києві правоохоронці викрили інтернет-шахрайку, яка ошукала більш як 30 осіб на суму понад 200 тисяч гривень.

Кабінет міністрів 1 червня звільнив голову Державного агентства автомобільних доріг (Укравтодор) Андрія Батищева.

На Вінниччині СБУ вилучила 50 тонн контрабандного спирту.

СБУ попередила відшкодування ПДВ у розмірі майже двадцять мільйонів гривень підприємству з тимчасово окупованого Луганська. Представники металургійного підприємства, яке не проходило процедуру реєстрації на території підконтрольній українській владі, подали документи на відшкодування грошей з держбюджету. Заборгованість з ПДВ утворилася у роки до захоплення обласного центру терористами.

П’ЯТНИЦЯ, 3 ЧЕРВНЯ

4-та бригада швидкого реагування Національної гвардії України завершила підготовку за стандартами НАТО і отримала Бойовий Прапор.

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою затримали керівника відділу однієї з міських рад Черкаської області, який збував наркотики неповнолітнім.

В Одесі запустили велопатрулі поліції.

Народний депутат від Партії регіонів V и VI скликань Володимир Ландік дав покази генеральному прокурору України Юрію Луценку за участі слідчого Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури щодо екс-високопосадовців часів колишнього президента Віктора Януковича, зокрема керівника фракції ПР Олександра Єфремова.

Правоохоронці викрили на отриманні хабара співробітників спеціального підрозділу податкової міліції “Фантом” Державної фіскальної служби України на КПВВ “Новотроїцьке” (Донецька обл.).

Окружну виборчу комісію на окрузі №114 в Луганській області, де 17 липня мають пройти проміжні вибори народних депутатів України, очолив Євген Байрамов, що є ставлеником народного депутата від Опозиційного блоку, колишнього мера Лисичанська Сергія Дунаєва (група Дмитра Фірташа). Нардеп Дунаєв, котрий неодноразово відкрито висловлювався на підтримку бойовиків “ЛНР”, навесні 2014 року доручав Байрамову допомагати російським сепаратистам в організації проведення незаконного референдуму 11 травня 2014 року, а своєю чергою Байрамов, який на той час офіційно був помічником Дунаєва, неодноразово був присутній на нарадах, організованих ватажками “ЛНР”.

Служба безпеки України спільно з прокуратурою затримала голову однієї з кредитно-фінансових установ при Дніпропетровській ОДА, яка вимагала гроші за отримання довгострокового пільгового кредиту. Чиновниця вимагала 10 тисяч гривень від місцевої мешканки за безперешкодне отримання кредиту для будівництва житла на селі за рахунок коштів обласного та державного бюджетів.

У Житомирі СБУ затримала наркоділків – поліцейських. Правоохоронці затримали наркополіцейських у центрі Житомира під час одержання від місцевого жителя чергової частини хабара в 10 тисяч гривень. Загальна сума, в яку зловмисники «оцінили» не притягнення його до кримінальної відповідальності, становила 25 тисяч гривень.

Апеляційний суд Львівської області засудив до десяти років позбавлення волі громадянина Російської Федерації, який виконував завдання головного розвідувального управління Генерального штабу російського міністерства оборони.

СУБОТА, 4 ЧЕРВНЯ

Генеральний директор ПАТ “Харківський тракторний завод” (ХТЗ), призначений у березні поточного року, здійснив підготовку до демонтажу обладнання ливарних цехів для вивезення в Росію. Йому повідомлено про підозру у вчиненні диверсії і оголошено в розшук.

Генеральна прокуратура порушила щодо народного депутата від БПП Олексія Гончаренка кримінальне провадження за ст.110 КК “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зокрема, йдеться про просування Гончаренком “ідей “русского мира” в Одесі, зустрічі з кураторами з ФСБ і підривну антиукраїнську діяльність в цілому.

У селі Косенівка Уманського району Черкаської області демонтували останній на Черкащині пам’ятник Леніну.

Рішенням начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Віктора Муженка усунуто від виконання службових обов’язків до завершення розслідування командира військової частини та командира підрозділу, де загинув солдат. 32-річний солдат Ігор Тимощук помер у головному військовому клінічному госпіталі Києва. За даними ЗМІ, призовник потрапив до лікарні нібито через жорстоке побиття.

Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою затримала у Києві комерсанта, який намагався дати хабар співробітнику СБУ за неперешкоджання імпорту товарів, оформлених з порушенням митних правил. Бізнесмен запропонував правоохоронцю понад 35 тисяч доларів США за припинення розслідування та збереження незаконного каналу імпорту товарів.

НЕДІЛЯ, 5 ЧЕРВНЯ

На Львівщині у пункті пропуску “Шегині” митники виявили у громадянина України приховану від митного огляду партію заплідненої ікри форелі вартістю 7 тис. євро.

Поліцейські в Олександрівському районі Донецької області затримали чоловіка, що приїхав відпочити, а до цього на окупованій території Донецької області воював на боці бойовиків, грабував квартири жителів і здійснював розбійні напади.

У Василькові Київської області п’яний водій збив двох дівчаток. Обидві загинули. Водія, 25-річного місцевого жителя, правоохоронці затримали в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України та доставили до Васильківського відділ поліції.

Від 4 червня вулицями Києва їздитиме мобільний офіс поліції, а згодом подібні “офіси на колесах” з’являться і в інших населених пунктах країни. За її словами, подібні “офіси на колесах” є досвідом західних країн. Вони призначені для обслуговування віддалених територій, зокрема – кількох сіл одним поліцейським. Мобільні офіси оснащені комп’ютерами і модемами для доступу до мережі інтернет.

Перша група патрульних поліцейських відбула на навчання до Туреччини. Як повідомили в Департаменті комунікації Національної поліції України, 22 співробітники підрозділів патрульної поліції, серед яких – двоє дівчат, близько тижня стажуватимуться в правоохоронних органах Турецької Республіки.

Співробітники Служби безпеки України затримали у Києві грузинського “злодія в законі” на прізвисько “Резіко Джварський”.

Автор